Darba iespējas Norvēģijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai dotos strādāt uz Norvēģiju, nepieciešama darba un uzturēšanās atļauja, kas parasti derīga trīs gadus.

Pirms darba sākšanas jāreģistrējas Norvēģijas Nacionālajā reģistrā, nākamais darbinieks iegūst arī nodokļu karti, kura jāiesniedz darba devējam, pretējā gadījumā puse algas tiks atrēķināta nodokļos.

Problēmas var rasties kvalificētiem ārvalstu speciālistiem, kas cer atrast darbu Norvēģijā. Daudzi augsti kvalificēti ārzemnieki sastopas ar vajadzību mācīties norvēģu valodu vai pat pārkvalificēties speciālos kursos, lai varētu strādāt savā profesijā Norvēģijā. Tas īpaši attiecas uz veselības jomas darbiniekiem, kuriem reizēm jāmācās pat divus gadus ilgos pārkvalifikācijas kursos.

Tāpat augsti kvalificētiem speciālistiem, kas vēlas strādāt Norvēģijā, jānokārto viens no trim speciālajiem valsts testiem. Lai iegūtu informāciju par šiem testiem un uzņemšanu sagatavošanas kursos, jāapmeklē Norvēģijas Nodarbinātības aģentūra.

Tomēr pūles atmaksājas, jo darbs visās profesijās ir ļoti labi apmaksāts. Vispieprasītākie Norvēģijā šobrīd ir kvalificēti veselības aprūpes darbinieki, celtnieki un inženieri. Celtnieki mēnesī saņem vidēji 3000 eiro. Toties medmāsu algas tiek uzskatītas par vienām no augstākajām un pārsniedz pat 6000 eiro mēnesī, turklāt šīs algas turpina augt.

Tāpat tiek meklēti kvalificēti menedžeri un finanšu konsultanti. Tā kā Norvēģijā ir attīstīta eļļas rūpniecības nozare, ir lielas iespējas atrast darbu šajā jomā. Lielākā daļa eļļas ražotāju kompāniju ir internacionālas, un to oficiālā valoda ir angļu. Darbs šajā nozarē ir viens no vislabāk apmaksātajiem – vidējā alga eļļas rūpniecības nozarē ir 5000 eiro mēnesī.

Norvēģiem nepatīk jaukt darbu ar privāto dzīvi, tāpēc kolēģu attiecības Norvēģijā ir laipnas, bet atturīgas. Norvēģi augstu vērtē precizitāti, un ierašanās laikā ir ļoti svarīga.

Uzturēšanās izmaksas Norvēģijā ir ļoti augstas. Kādā pētījumā Norvēģija ir atzīta par piekto dārgāko valsti ceļotājiem. Liela daļa Norvēģijas iedzīvotāju ienākumus tērē, daudz maksājot par mājokli.

Uzziņai

www.intersearch.no

www.udi.no

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu