Gāzes tarifu pieaugums radīs jaunu inflācijas kāpumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Iespējamais gāzes tarifu pieaugums radīs jaunu inflācijas kāpumu un cenu palielināšanos visās tautsaimniecības nozarēs, uzskata aģentūras LETA aptaujātie ekonomisti.

Ekonomiste Raita Karnīte ir pārliecināta, ka jauns gāzes tarifu kāpums neizbēgami radīs inflācijas pieaugumu. «Gāzes cenu pieaugums radīs vēlmi paaugstināt arī citu resursu cenas, neizbēgami kāps arī ražošanas izmaksas,» prognozēja Karnīte.

Arī ekonomists Uldis Osis uzsvēra, ka, pieaugot gāzes tarifiem, neizbēgami palielināsies arī inflācijas rādītāji. «Ietekme būs plašā tautsaimniecības sektorā - pieaugs siltuma tarifi, rūpniecības uzņēmumu izmaksas, kā arī vienkāršo patērētāju tēriņi,» sacīja Osis.

Pēc viņa domām, jaunam gāzes tarifu pieaugumam būs arī neliels bremzējošs iespaids uz kopējo ekonomikas attīstību un uzņēmējiem nāksies meklēt veidus, kā racionalizēt un optimizēt siltumenerģijas patēriņu ražošanā.

Arī investīciju baņķieris, SIA «Ieguldījumu brokeru sabiedrība «Prudentia"» partneris Ģirts Rungainis ir pārliecināts, ka jauns gāzes cenu pieaugums veicinās inflācijas kāpumu, kura iespaids būs jūtams arī ekonomikā, jo aktīvākā Latvijas ekonomikas daļa izmanto gāzes enerģiju.

«Kopējo Latvijas ekonomikas attīstību tomēr nosaka citi faktori, tāpēc gāzes cenu pieaugumam šoreiz nebūs būtiska loma ekonomikas izaugsmes kavēšanā. Lai rastos problēmas, ir jābūt lielam gāzes cenu kāpumam,» sacīja Rungainis.

Viņš arī norādīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai būs ļoti rūpīgi jāizsver un jāizvērtē, kāds pašreizējiem Latvijas apstākļiem ir objektīvi pieļaujamais gāzes tarifu pieaugums.

LETA jau ziņoja, ka AS «Latvijas gāze» (LG) iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) jaunu tarifu projektu, kas paredz dabasgāzes tarifu kāpumu no nākamā gada 1.maija.

Konkrēts pieauguma apmērs būs atkarīgs no patēriņa apjoma, kā arī mazuta cenas.

LG iesniegtais tarifu projekts paredz palielināt maksimālo mazuta vērtību, no kuras ir atkarīga gāzes cena lietotājiem, no 200 ASV dolāriem (aptuveni 118 lati) par tonnu līdz 350 ASV dolāriem (207 latiem). Šādā gadījumā tarifu pieaugums lietotājiem būtu 26,8%-43,2% apmērā, salīdzinot ar tarifiem, kas būs spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Taču LG norāda, ka 1.maijā tarifs tiks noteikts, ņemot vērā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cenu, kas ir zemāka par maksimālajiem 350 ASV dolāriem, līdz ar to arī tarifu pieaugums būs mazāks.

LG nepieciešamību paaugstināt dabasgāzes tarifus pamato ar iepirkuma cenu pieaugumu.

Kā ziņots, SPRK jaunus LG dabasgāzes tarifus apstiprināja šā gada vasarā. Jaunie, par 9,7%-17% augstākie tarifi, stājās spēkā šā gada 1.augustā. Saskaņā ar regulatora lēmumu nākamais gāzes tarifu kāpums būs 2006.gada 1.janvārī, kad tie pieaugs vēl par 6,3%-20%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu