Repšem jācer uz veiksmi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Lai segtu kredītus, nepārdodot īpašumus, Repšem jābūt ļoti veiksmīgam ASV akciju tirgū. Tā kā «Jaunā laika» līderim Einaram Repšem daļēji piederošie uzņēmumi pagaidām peļņu nenes, bet prasa jaunus ieguldījumus un viņam pēc aizsardzības ministra amata pamešanas arī nav regulāru ienākumu, tad turpmāk 1,16 miljonu latu lielo kredītu nastu viņš cer mazināt ar darījumiem ASV vērtspapīru tirgū vai realizējot kādu no saviem nekustamajiem īpašumiem Latvijā. ASV vērtspapīru portfelis gan pēdējā gada laikā ir krietni sarucis, jo, izrādās, lielākā daļa akciju bija iegādāta par brokeru aizdevumu, ko tagad viņš ir sedzis. Plašāku ieskatu viņa sarežģītajos darījumos, par kuriem, kā «Dienai» trešdien atzina E. Repše, viņam pašam «dažkārt galva jāpalauza», sniedz amatpersonas deklarācija no 2005. gada sākuma līdz 23. decembrim, kas viņam bija jāaizpilda, atstājot ministra amatu.

Arī akcijas pirktas kredītā

E. Repše lepojas ar to, ka svaigi uzrakstītajā deklarācijā salīdzinājumā ar 2004. gada deklarāciju viņa parādsaistības ir sarukušas aptuveni par 200 000 latu (pērn tās bija 1,38 miljoni latu). Kā stāsta JL līderis, tas noticis, jo viņš atbrīvojies no tā dēvētā brokera kredīta, kas papildus paša naudai ļāva iegādāties lielāku akciju žūksni ASV. Pirms gada viņa parāds brokerim bijis ap 340 000 latu, bet 23. decembrī, realizējot lielu daļu vērtspapīru, šis kredīts samaksāts. Kā liecina E. Repšes deklarācija, gada laikā viņa vērtspapīru portfeļa vērtība no 600 000 latu samazinājusies līdz 230 000 latu. Visi līdz 23. decembrim uzrādītie vērtspapīri ir viņa īpašums. Procentos par brokera kredītu samaksāti teju 20 000 latu. E. Repše darījumus vērtspapīru tirgū veic ar brokeru kompānijas «Ameritrade» palīdzību un katru dienu internetā rūpīgi sekojot līdz tam, kas notiek ar viņa akcijām, un dodot jaunus uzdevumus saviem brokeriem. 2005. gads E. Repšes sešu gadu ilgās darbošanās laikā ASV vērtspapīru tirgū bijusi pirmā reize, kad gūta peļņa — 48 000 latu.

Līdz šim E. Repšes darījumi ar ASV vērtspapīriem bijis mazāk pētītais viņa darījumu lauks. Taču tieši to viņš minējis kā galveno glābšanas riņķi gadījumā, ja paša būvētā kredītu piramīda sabruktu. Kā zināms, tiesībsargi ir sākuši kriminālprocesu, lai tiesiskās palīdzības ceļā no ASV iegūtu informāciju par šiem darījumiem. E. Repše ir sacījis — tā kā viss notiek elektroniski, viņam esot maz dokumentālas informācijas par darījumiem. Kāds vērtspapīru biznesu pārzinošs «Dienas» avots uzsver, ka no brokeru firmas ir iespējams iegūt arī rakstisku pārskatu par jebkuru klienta darbības periodu, ja tāds tiek pieprasīts. Jautāts, vai viņš iesniedzis šādus dokumentus tiesībsargiem, E. Repše saka, ka viņam nekas tāds nav prasīts.

Rāznā lielākie tēriņi

2005. gadā E. Repše pēc daļējas ASV vērtspapīru realizācijas uz Latviju pārskaitījis 96 000 latu. Ar to esot pieticis «atliektiem galiem», lai samaksātu banku procentus un citus izdevumus. Viņš arī pārdevis lidmašīnu «Cessna 152» par pašizmaksu (31 000 latu) un motociklu «Honda Transalp» par 4360 latiem, arī gleznas. Saskaņā ar deklarāciju lielākajam kreditoram «Baltic International Bank» (BIB) procentos samaksāti 35 000 latu. Sampo bankai — 4529, «Nord/LB» — ap 1300, Hansabankai — ap 1500 latu. Kā zināms, E. Repše lielāko daļu savu parādsaistību šogad nodeva BIB, kuras vadītājs Valērijs Belokoņs bijis JL ziedotājs. E. Repše stāsta, ka pašlaik lielākā daļa no 1,16 miljonu parāda esot tieši BIB. Sampo bankā viņam ir JL biedra Ulda Mārtiņa Klausa garantētais 81 000 latu kredīts. Viņš atzīst, ka 2005. gada laikā viņa kredītsaistības Latvijā nedaudz pieaugušas, taču summu nenosauc.

Līdz šim lielāko neizpratni ir radījis E. Repšes īpašais kredīta samaksas grafiks BIB. Viņam neesot jāmaksā ne procenti, ne pamatsumma katru mēnesi, kā tas ir «vidējam» bankas klientam. E. Repše jau iepriekš «Dienai» skaidrojis, ka apjomīgie īpašumi bankai neradot šaubas par maksātspēju, viņam esot arī samērā augsti kredīta procenti 6,5–7,5% ar termiņu 5–10 gadi. Kā lēsusi «Diena», ja pieņemtu, ka kredītu summa jāsamaksā desmit gados un procentu likme ir 7%, E. Repšem, samaksājot daļu pamatsummas un procentus, mēnesī būtu jāšķiras no 16 300 latu. Līdz šim viņa regulārie ienākumi bija ministra alga ap 1300 latu pēc nodokļu nomaksas.

Bijušajam ministram peļņu pagaidām nenes arī abi uzņēmumi — SIA «Rāznas priedes» un «Sirocco». Pirmais viņam pieder uz pusēm ar Donātu Vanagu, otrs — ar sievu. Kā atzīst E. Repše, tieši lielās investīcijas pie Rāznas ezera izveidotajā atpūtas kompleksā, kā arī Barkavas lauku īpašuma sakopšana, veido lielu daļu no viņa kredīta summas. Viņš nevarēja pateikt, kad «Rāznas priedes» varētu sākt strādāt ar peļņu. Pagaidām ienākumus nenes arī ap 300 000 latu dārgā jahta, ko kredītā BIB iegādājās «Sirocco».

Aizlāpās ar izpārdošanu

E. Repše nebēdā, ka viņam nav pastāvīgu ienākumu, jo krīzes gadījumam paliekot jau minētie vērtspapīri 220 000 latu vērtībā, kā arī Barkavas, Ikšķiles, Vidzemes jūrmalas un Rāznas īpašumi. Šā gada kārtējos kredīta maksājumus viņš segšot ar 160 000 latiem, kas drīz nonāks viņa kontā par divu zemes gabalu pārdošanu. Tā kāds Juris Eimanis no viņa nopircis 2,11 ha lielo zemes gabalu Kolkas pagasta Sīkragā par 80 000 latu jeb teju četriem latiem m2. Lai gan zemei nav detaļplānojuma un tai ir apgrūtinājums (jūras kāpu aizsargjosla), virkne nekustamo īpašumu mākleru «Dienai» uzsvēra, ka zeme pārdota par pašreizējo tirgus vērtību, kas svārstās no diviem līdz sešiem latiem m2. E. Repše savulaik par šo zemi samaksāja 42 000 latu. Tirgus vērtībai, gan pēc pagasta vadības, gan ekspertu domām, atbilst arī 141 ha lauksaimniecības platību pārdošana Istras pagastā par 80 000 latu (vairāk nekā Ls 500 par ha). Tiesa, jāatgādina, ka šo zemi, uz kuras atrodas pārpurvoties sācis ezers, E. Repše savulaik iegādājās par naudas summu, kas toreiz divkārt pārsniedza tirgus vērtību (48 898 lati).

Jau pēc 23. decembra, kas ir deklarācijas atskaites punkts, E. Repše iegādājies automašīnu «Honda CR–V» par 16 000 latu. Viņš skaidro, ka mašīnu pircis, jo, vairs nebūdams ministrs, nevar izmantot valdības auto un viņam nepieciešams laukos ērts braucamrīks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu