Botulīns — inde vai dāvana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kur vēl, izņemot skaistumkopšanu, mūsdienās tiek izmantota botulīna inde?

Spēcīga dabas inde botulīns pašreiz skaistumkopšanas industrijā ir slavas zenītā, kur to galvenokārt izmanto sejas grumbu izlīdzināšanai un jauneklīga izskata atgūšanai. Vienlaikus sabiedrībā cirkulē biedējoši stāsti par cilvēkiem, kas, kopā ar konserviem apēduši nelielu devu šīs indes, smagi un letāli saindējas. Patiesībā, izmantots vietā un pareizi, botulīns ir efektīvs preparāts, kas neapdraud veselību. Botulīna injekcijas, ievadot šo indi ļoti mazos daudzumos, uz laiku paralizē mīmikas muskuļus, tāpēc nerodas mīmikas krunciņas, āda izlīdzinās un izskatās jaunāka. Tā kā botulīns paralizē muskuļus, ar laiku sejas muskulatūra var «aizmirst» tipiskākās mīmikas kustības, kas radījušas grumbiņas, un, pēc 1–2 gadiem injekciju neatkārtojot, grumbas varbūt nemaz neradīsies no jauna.

Tiesa, botulīna šķīdumu, ko izmanto kosmetoloģijā, izgatavo no botulīna toksīna, kas rodas, nepareizi apstrādājot un gatavojot sēņu konservus. Apēdot tādus konservus, var saslimt ar ļoti smagu slimību — botulismu. Šāda inde, nonākot muskuļos, tos atslābina un neļauj tiem darboties un nerviem pārvadīt impulsus. Bet kosmetoloģijā izmantotā indes deva ir tik maza, ka līdz dzīvībai svarīgajiem muskuļiem tā vienkārši nenokļūst.

Lai arī mūsdienās botulīna nosaukums galvenokārt asociējas ar skaistumkopšanas industriju, tā sākotnējais efekts tika atklāts un izmantots ārstniecībā, īpaši ārstējot dažādas neiralģiskas izcelsmes slimības. Terapijā botulīnu lieto tad, ja ir vajadzība samazināt muskuļu spazmas, pat savilktus un sāpošus kakla muskuļus var atbrīvot ar botulīna injekcijas palīdzību. Ārstē arī smagākas saslimšanas, piemēram, bērnu cerebrālo trieku un spastiskus krampjus. Nesen ar botulīna palīdzību sākta ārstēt arī hiperhidroze jeb pārlieka svīšana. Mitras rokas un kājas tagad var aizmirst, jo šāda injekcija apstādina sviedru izdalīšanos uz vairākiem mēnešiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu