/nginx/o/2018/07/12/8821986t1hcc6b.jpg)
Vēl nesenā pagātnē mēbeles izgatavoja vidēja cilvēka augumam piemērotas. Šobrīd tehnoloģijas un pakalpojumu sfēra attīstījusies tik tālu, ka iespējams veikt pasūtījumu – tad mēbeles būs piemērotas tieši jums!
Kad gatavojat ēdienu vai kā citādi darbojoties virtuvē ļoti svarīgi, lai darba virsma būtu izvietota ne par augstu un ne par zemu. Tās augstums ir optimāls, ja stāvoklī, kad jūsu rokas ir saliektas taisnā leņķī, attālums starp plaukstām un darba virsmu ir apmēram 850mm. Šāds attālums nenoslogos jūsu mugurkaulu. Parasti darba virsmas augstums ir robežās no 800 līdz 900 mm. Atbilstību optimālajam augstumam panāk ar kājiņu vai cokola augstuma regulāciju.
Ja apakšējie skapīši būs dziļāki nekā augšējie, būs ērtāk – tas sniedz drošību un plašākas iespējas kustēties komfortabli. Jo tālāk, darba procesā, no augšējiem skapjiem atradīsies jūsu galva, jo mazākas iespējas būs to traumēt. Plašāka apakšējā darba virsma sniedz iespēju arī augšējos skapīšus novietot zemāk, kas visādi ekonomēs jūsu kustības, darbojoties virtuvē. Zemāks augšējo skapīšu novietojums jo īpaši svarīgs auguma cilvēkiem. Tad nenāksies katru reizi izmantot krēslu vai kāpnītes, lai aizsniegtos pēc augšējā plauktā novietotajām lietām.
Parasti kādā no augšējiem skapjiem (izlietnes tuvumā vai tieši virs tās) tiek izvietots trauku žāvētājs. Ja šis skapis būs novietots zemāk, pazudīs problēma - novietojot traukus ūdens netecēs aiz piedurknēm. Pēdējā laikā, ja, kopā ar jauno virtuves iekārtu netiek iegādāta trauku mazgājamā mašīnā, trauku žāvētājs tiek novietots iekārtas apakšējā skapī.
Šībrīža lielākā aktualitāte ir augšējie skapīši, kuru durtiņas atveras nevis uz sāniem, bet gan uz augšu. Tās iespējams atvērt, uzsākot darbu virtuvē un aizvērt, kad to beidzat – darba laikā jums nebūs nepieciešams tās vairākas reizes virināt. Šāds izvietojums izslēgs arī netīšas traumas.
Latvijā piedāvājumā atrodamas arī durtiņas - žalūzijas. Šāds variants ekonomē telpu un izslēdz nejaušas traumas. Veramu durvju gadījumā jums jārēķinās, ka virtuves iekārta kļūst par atvērto durvju tiesu lielāka brīdī, kad tās tiek atvērtas.
Plauktus vai atvilktnes virtuves iekārtas apkšējai daļai? Izvietot durtiņas ir lētāk un vieglāk, taču, visi zinām, cik grūti ir aizsniegties līdz apakšējā skapja tālākajam stūrim. Šobrīd iespējams izveidot visdažādāko izmēru un konfigurāciju atvilktnes. To sliežu un ritenīšu mehānisms tās padara viegli atveramas un aizveramas, pat ja tajās atrodas smagie ''nebalto dienu'' krājumi.
Vēl jo labāk, ja jau pirms virtuves iekārtas iegādes vai pasūtījuma izdarīšanas esat noskaidrojuši, kādas lietas un priekšmetus jūs izvietosiet atvilktnēs un kādus plauktos, kā arī, kādi ir to izmēri. Veidojot savas virtuves priekšmetu izvietojumu, atcerieties, ka līdzīgām lietām jāatrodas līdzās.
Skapji stūros
Tāda tipa skapjos iespējams izvietot plauktus-karuseļus, kas palīdz kompaktāk izvietot priekšmetus, kā arī tos ātri un vienkārši atrast. Tāpat, tur iespējams ievietot ērtas saliekamās konstrukcijas, kuras viegli izbīdīt uz āru un tā atklāt visu skapja saturu. Varbūt jūsu gadījumā tur ērti ievietosies izlietne?
Ēdamgalds
Standarta ēdamgalda virsmas augstums parasti ir 750mm. Ja virtuve ir neliela un tiek izmantota arī kā ēdamtelpa, ieteicamāk izmantot salokāmo galdu un arī krēslus, kas netraucēs vai maz traucēs ēdiena gatavošanas laikā.
Ja plānojat savā virtuvē bāra ''leti'', pie kuras gan ātro brokastu kafiju varēsiet iedzert, gan ar draugiem pasēdēt, tās augstumam nāktos būt 1100mm augstai. Katrai no minētajām virsmām piemēroti arī attiecīga augstuma krēsli vai taburetes.