/nginx/o/2018/07/12/8822062t1h3eba.jpg)
Makaronu daudzveidība veikalos reizēm ir mulsinoša. To ir tik daudz, tik dažādas formas... Kā neapjukt un kurus izvēlēties?
Gari vai īsi, gludi vai rievaini, saplacināti vai savirpināti – katrai makaronu šķirnei iespējams piemeklēt visatbilstošāko mērces tipu, jo tāpat kā paši makaroni, atšķiras arī mērces – biezākas un šķidrākas, ar dārzeņu vai gaļas gabaliņiem, vai arī pavisam viendabīgas.
Milti un ūdens ir divas svarīgākās makaronu izstrādājumu sastāvdaļas. Lai ražotu spageti, lazanjas plāksnītes vai parastās nūdeles, itāļi izmanto smalki samaltus kviešus un ūdeni. Viduseiropā, kur kvieši ir ar mazāku lipekļa sastāvu, kā saistvielu izmanto arī olas.
Piedāvāju īsu pārskatu, kāda tipa mērces piemērotas katrai galvenajai makaronu grupai.
Garie makaroni (piemēram, spageti, lentveida makaroni, tagliatelle u.c.) – vislabāk piemērotas vieglām mērcēm. Tāpat šīs grupas makaroni labi garšo vienkārši ar kausētu sviestu, rīvētu sieru un nedaudz ķiploka.
Garie platie makaroni (piemēram, tagliatelle) ideāli sader ar visu veidu tomātu mērcēm, pesto un Boloņas mērci.
Īsie neregulāras formas vai caurulīšveida makaroni (penne, farfalle u.c.) savas formas un nelīdzenās virsmas dēļ uzņem īpaši daudz mērces. Tāpēc īpaši labi tie sader ar pabiezām, pikantām mērcēm.
Pildītajiem makaroniem (tortellini, ravoli) nepieciešamas mērces, kas garšas ziņā atbilst pildījuma raksturam. Pildījumam parasti izmanto gaļu, sieru, jūras produktus vai dārzeņus, savukārt atbilstošai mērcei jābūt vieglai un krēmīgas konsistences.
Ekstra lielie makaroni (lazanja, cannelloni) ir pamats krāsnī gatavotiem makaronu ēdieniem. Plānajām makaronu mīklas plāksnēm piestāv bagātīgas maltās gaļas vai dārzeņu mērces. Cannelloni rullīši vislabāk garšos ar pikantām gaļas, dārzeņu vai siera mērcēm.