Ir atlētiski un uzticami, bet arī spītīgi (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mārkalnietes Ināras Cēsnieces un viņas dēla Ivo mīluļi - amerikāņu buldogi Bārts un Mega - ieguvuši medaļas Latvijas čempionāta posmos Smiltenē. Daudzi par to brīnās, jo buldogi nebūt nav starp suņu šķirnēm, kas gūst panākumus sacensībās. Ierasts, ka gudrākie un spējīgākie ir vācu aitu šķirnes suņi. Patiesībā buldogi ir universāli, turklāt viegli padodas dresūrai.

“Vilki jeb vācu aitu šķirnes suņi ir ātri, bet viņi nav tik precīzi kā buldogi. Nereti vilki gāž barjeras, bet Bārts visu izdara lēni, toties pamatīgi un kārtīgi,” salīdzina Ivo. Tiesa, Bārts startēja kucēnu klasē, tāpēc viņam bija jāpārvar barjeras tikai 50 centimetru augstumā. Tomēr viņam neesot grūti pārlēkt arī 1,50 metru augstumu. “Bārts viegli lido pāri, turklāt vēl virs barjeras. Lai gan buldogs ir zems un drukns, tas ir arī muskuļots,” skaidro Ināra. Tiesa, ja buldogs iespītējas... Sacensībās, kas notika sevišķi karstā vasaras dienā, Ivo vajadzēja Bārtu celt pāri barjerām, jo suns nebija pierunājams lēkt. Tā gadījies arī Latvijas čempionātā. Nav joka lieta celt vairāk nekā 50 kilogramus! “Rezultāti sacensībās varētu būt labāki,” ir pārliecināta Ināra. Viņa Megai liek stingrāku kaklasiksnu, lai nedomā spītēties.

Sacensībās apvieno jaunību ar pieredzi

Interesanti, ka Ivo startē ar vecāko buldogu Bārtu, bet Ināra - ar jaunāko Megu. Tomēr iespējams, ka suņu vecumam šoreiz nav noteicošā nozīme, jo Bārts mācības sāka tikai pērnajā rudenī. Toreiz suņukam bija četri mēneši. “Mums nepaveicās ar vācu aitu šķirnes suni, tas gāja bojā, tāpēc nolēmām izvēlēties citas šķirnes suni. Žurnālā redzēju, ka dziedātājai Laimai Vaikulei ir amerikāņu buldoga kucēni. Tie izskatījās kā mazi lācēni, iepatikās,” atceras Ināra. Tagad visiem prieks par labdabīgajiem, mīlīgajiem, tiesa - arī spītīgajiem suņiem. Bārts prot teikt “mamma”, tikai viņu ilgi jāpierunā. Manas ciemošanās reizē tas neizdevās. Sākumā Cēsnieki nedomāja piedalīties sacensībās, tomēr bija skaidrs, ka suņiem vajadzīgas mācības. Suņu audzētavā neieteica turēt divus buldogu “vīriešus”, tāpēc Cēsnieki iegādājās kuci Megu. Tagad abiem varēs būt kucēni, jo nav savstarpējas radniecības. Saimnieki ievērojuši, ka Bārts jau uzskata Megu par savu “sievu”, jo neļauj tai tuvoties nevienam citam sunim.

Bārts un Mega ir labi skolēni

Bārts var lepoties ar četrām medaļām, tātad visās sacensībās, kurās suns piedalījies, ir gūtas uzvaras. Tagad grūti precīzi atcerēties, kāda vieta katrā sacensību etapā iegūta. Startēt grūtāk ir Ivo, jo arī viņš ir jauns un nepieredzējis, tāpēc nespēj pārvarēt sacensību stresu. “Bārts ir mierīgāks. Turpretim Mega ir aša meitene. Skrien labi, bet man ir grūti tikt viņai līdzi. Jātrenējas abām, turklāt esmu spiesta uzturēt formu,” secina I.Cēsniece. Izrādās, ka Mega visu var apgūt ātri, jo skatās un mācās no Bārta. Pie mājas Mārkalnes pagasta “Cirakalnos” izveidota sacensību šķēršļu josla, jo Ināra un Ivo uzskata, ka ar divām nodarbību dienām Alūksnes kinologu klubā “Remis” nepietiek. Abi atzīst, ka klubā ir lielisks kolektīvs. “Suns ir jāmāca, jo amerikāņu buldogs nav tāds, ko var turēt piesietu ķēdē,” secina I.Cēsniece.

Skaistumkonkursā iegūst pirmo CAC

Acīmredzot nodarbības attīstījušas suņus, tāpēc tie guvuši panākumus arī suņu izstādē. Tajā Bārta bijusī saimniece, no kuras kucēnu nopirka, šķita pārsteigta, ka suns ir tik labi attīstīts. Pašlaik Mega vēl ir salīdzinoši šmauga, bet pēc gada vecuma kļūs tāda pati drukna kā Bārts. Šīs šķirnes buldogi ir darba suņu šķirne, tāpēc skaistumkonkursos jeb izstādēs reti piedalās. Tomēr Bārts no izstādes Ķīpsalas centrā atgriezies ar pirmo CAC. Tas nozīmē, ka viņš ir Latvijas čempiona kandidāts. Ja saņems vēl divus CAC, tad iegūs čempiona titulu. Mega tāpat kā Bārts ieguva otro vietu. “Ja suns kļūst čempions, tad ir pieprasīts vaislai. Izstādē vērtē gan izmērus, gan muskulatūru. Līdz šim izstādēs buldogi nav piedalījušies, viņus vērtēja pirmo reizi. Šī ir šķirne, kurā nav divu vienādu suņu,” uzsver I.Cēsniece.

Paši mīļākie un draiskākie

Ināra atzīst, ka amerikāņu buldogi ir cīņas suņu šķirne, tomēr Mega un Bārts ir izteikti mīļi. Ik pēc brītiņa pieskrien Bārts un ar savu krunkaino purnu dāvā saimniecei lielu, slapju buču. Tās gan vairāk tiekot vīram Andrim, jo Bārts viņu retāk redzot - tikai vakarā, kad viņš pārnāk no darba. Tad suns priecīgs smaida - tā vismaz izskatās, kad Bārts paver lūpas tā, ka redzami zobi. Lielais suns guļot blakus Ivo, bet Megai ierādīta vieta virtuvē. Jārēķinās, ka kucei būs mazuļi, tāpēc viņu nedrīkst radināt gulēt gultā. Suņi ēd ne tikai speciālo barību, bet arī dārzeņus, sīpolus, ābolus. Nedrīkst dot piena produktus, jo tad parādās izsitumi - alerģija. Suņi negrib palikt vieni. Tad viņi mājās sarīko grautiņu - plēš tapetes, linoleju, čības, ir sagrauzuši telefonu un jaunu bārdas skujamo aparātu. Tagad Ināra dzīvo mājās, tāpēc blēņdari ievēro kārtību. Tiesa, ciemiņi baidās, kad suņi lielā priekā metas viņus bučot. “Ja kāds cilvēks izrāda agresivitāti, tad arī suņi tādi kļūst. Tāda situācija gan vēl nav bijusi. Problēmas var būt pat ar kanārijputniņu, ja pret to nejauki izturas. Ja suņus mīl, viņi atbild ar to pašu,” ir pārliecināta saimniece. Buldoga mūžs ir apmēram desmit gadi. Ināra spriež, ka tad jau viņa būs pensijā. Ja dēls uzdāvinās, viņa atkal audzinās amerikāņu buldogu.

Šķirnes raksturojums:

Amerikāņu buldogs ir pirmatnēja, reta un eksotiska suņu šķirne. Amerikā nav vairāk par 1000 pieaugušiem šīs šķirnes suņiem, kurus var izmantot ciltsdarbā.

Eiropā amerikāņu buldogus ieveda pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. Tos iegādājušies raksturos atšķirīgi pūļa elki: dziedātājs Maikls Džeksons, bokseris Maiks Taisons, Latvijā - Laima Vaikule un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Amerikāņu buldogi tiek uzskatīti par ASV jūras kājnieku simbolu. Tiem ir atlētisks augums, enerģiska un viegli gāzelīga gaita - tā iet pēc ilga laika sauszemi zem kājām sajutis jūras vilks.Viņam ir lielisks fizisko spēju potenciāls. Izsenis tie izmantoti vēršu cīņās (tulkojumā no angļu valodas - vēršu suns).

Suns ar lielisku temperamentu, kuram piemīt liels spēks un morāla noturība, veiklība un pārliecība, ar kādu apveltītas retas suņu šķirnes. Universāls suns, viegli padodas dresūrai. Mīl un klausa mājiniekus, respektē bērnus. Ja mājās ir četrkājainais atlēts, aukle mazajiem nav vajadzīga.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu