Darba iespējas Šveicē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Interneta lapa [s:11348] ir ideāls informācijas avots tiem, kas vēlas un strādāt Šveicē.

Šo lapu iespējams lasīt piecās valodās. Lapā ir noderīgi padomi ne tikai par to, kā atrast darbu Šveicē, bet arī par pavisam sadzīviskām lietām, piemēram, kā ietaupīt naudu, zvanot uz ārzemēm no Šveices.

Lai gan Šveicē ir ļoti maz bezdarbnieku, atrast tur darbu nav nemaz tik viegli, īpaši tas attiecas uz ārvalstu darba meklētājiem. Šveice cenšas ierobežot ārvalstu darbaspēka ieplūšanu valstī, taču, tā kā valstī trūkst augsti kvalificētu speciālistu informācijas tehnoloģiju, inženierijas un medicīnas nozarēs, Šveices darba devēji ir pretimnākošāki šo nozaru ārzemju speciālistiem un labprāt ņem viņus darbā. Ženēvā strādā visvairāk ārzemnieku, kas ir nodarbināti dažādos internacionālos uzņēmumos.

Šveicē salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir ļoti augstas uzturēšanās izmaksas, bet arī algas ir augstas. Dažādi pētījumi liecina, ka algas Šveicē ir divas un pat trīs reizes lielākas nekā citās Eiropas valstīs, pie tam tas attiecas ne tikai uz izglītotiem darbiniekiem, bet arī uz melnstrādniekiem. Visaugstākās algas Šveicē saņem finanšu un apdrošināšanas sektoros strādājošie. Aptaujas liecina, ka tipiskas šveiciešu ģimenes vidējie ienākumi mēnesī ir aptuveni 5700 eiro.

Šveicieši nemīl runāt par algām, tāpēc arī darba piedāvājumos algas netiek minētas un var gadīties situācija, kad darbiniekam nav īsti skaidrs, vai viņa alga ir atbilstoša veiktajiem pienākumiem. Taču Šveicē likums nosaka, ka ārzemju strādnieku algas nedrīkst būt zemākas par pašu šveiciešu algām. Decembrī Šveices darba devēji saviem darbiniekiem izsniedz dubultas algas jeb tā saukto 13. algu. Tāpat, dodoties strādāt uz Šveici, jārēķinās, ka darba dienas ilgums Šveicē ir visai garš – noteikti jāstrādā 50 stundas nedēļā, bet praksē var gadīties strādāt līdz pat 60 stundām. Mazāk strādā tirdzniecībā un ar tehniku saistītās nozarēs. Vēl jāatceras, ka Šveicē darba laikā nav pieņemts slinkot vai kārtot personiskas darīšanas.

Meklējot darbu Šveicē, jārēķinās, ka valstī ir četras oficiālas valodas – vācu, franču, itāliešu un retroromāņu, tāpēc jānoskaidro, vai izvēlētajā reģionā runā darba meklētājam saprotamā valodā. Šveicieši ir poligloti, tāpēc daudzu valodu zināšanu darba devēji uzskata nevis par priekšrocību, bet par normu.

Pirms doties strādāt uz Šveici, jānoskaidro, vai nebūs nepieciešami vēl kādi dokumenti. Eiropas Savienības valstu pilsoņiem nav nepieciešama vīza, lai dotos uz Šveici. Toties visiem, kas vēlas tur strādāt, nepieciešama uzturēšanās atļauja, kuras iegūšana var ilgt vairākus mēnešus. Uzturēšanās atļauju iespējams dabūt tikai ar Šveices darba devēja palīdzību. Tas nozīmē, ka darbavieta jāatrod vispirms.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu