Rudens vīrusu laiks ir klāt

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Rudenim raksturīgie mainīgie laika apstākļi — lietus un gaisa temperatūras svārstības — var negatīvi ietekmēt cilvēka veselības stāvokli, novājināt aizsargspējas pret dažādiem vīrusiem, kas aktivizējas tieši rudenī. Tādēļ sabiedrības veselības speciālisti atgādina par vienkāršākajiem piesardzības pasākumiem, kas palīdzēs saglabāt veselību.

Darba laikā un mājās regulāri vēdiniet telpas, tādējādi samazinot vīrusu daudzumu tajās! Atcerieties, ka pārmērīgi sauss gaiss telpās padara elpceļu gļotādu uzņēmīgu pret vīrusiem. Vēdinot telpas, uzmanieties, lai nerastos caurvējš, kas var veicināt dažādas saslimšanas — kakla, ausu iekaisumus, herpes infekciju, elpceļu saslimšanas.

Ģērbieties atbilstoši laika apstākļiem.

Dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem! Ar dažādiem rudens vīrusiem (gastroentero vīrusi, herpesvīruss, augšējo elpceļu vīrusi, paragripa) var inficēties ne tikai gaisa–pilienu ceļā, bet arī saskaroties ar slimnieka inficētiem, apšķaudītiem priekšmetiem, it sevišķi sabiedriskajās vietās. Saslimt var arī pēc saskarsmes ar inficētiem sadzīves priekšmetiem un pārtiku. Piemēram, dzerot no vienas ūdens pudeles ar slimnieku, pudeles kakliņš saglabā vīrusu, un nākamais, kas ar to saskaras, var saslimt.

Lai stiprinātu organismu, pēc iespējas vairāk uzturā lietojiet šķidrumu — zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas.

Lietojiet uzturā skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūno sistēmu.

Iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus! Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās.

Imunitātes stiprināšanā nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc ēdiet daudz kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greipfrūtus.

Ja esat saaukstējies, neaplipiniet citus! Šķaudot un klepojot aizsedziet muti ar kabatlakatiņu.

Nevediet bērnus ar augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomiem uz bērnudārzu un/vai skolu.

Arī pieaugušajiem saslimšanas gadījumā jāpaliek mājās, lai nepasliktinātu savu veselības stāvokli un neaplipinātu citus.

Atsevišķās ārstniecības iestādēs jau šobrīd var vakcinēties pret gripu.

Laikā, kad palielinās iedzīvotāju saslimšana ar elpceļu infekcijām, ieteicams izvairīties no sabiedrisku vietu apmeklēšanas un atrašanās cilvēku pieblīvētās telpās.

Saaukstēšanās slimības piemetas gandrīz katru gadu, un tas notiek tādēļ, ka cirkulē daudz dažādu vīrusu, kas aktivizējas aukstajā un mitrajā laikā. Pārslimojot vienu vīrusu, iegūstam imunitāti pret to, savukārt nākamajā reizē saslimšanu izraisa jau cits. Ja slimojat ilgāk par nedēļu, aicinām vērsties pie ģimenes ārsta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu