Moderni un izturīgi grīdas segumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parasti dzīvoklī, birojā, ražošanas cehā, kafejnīcā, viesu mājā un citās sabiedriskās telpās visātrāk nolietojas grīda, jo tai jāiztur milzīga slodze. Gadiem, gadu desmitiem pa to staigā tūkstošiem kāju, tā pakļauta arī ķīmiskām vielām, kas mēdz izlīt ne vien uz rūpnīcu grīdām, bet arī birojos un mājās (lielākoties virtuvē un bērnu istabā). Tāpat grīdu bojā mēbeles, kas no laika gala stāv vienā un tajā pašā vietā, vai regulāri tiek pārstumdītas, kā arī ik dienu ar spiciem papēdīšiem vai smagām rievotām zolēm sanestie dubļi un putekļi.

Grīdas visātrāk nolietojas uz sliekšņiem, gaiteņu vidū un zem krēsliem. Lai grīdas padarītu izturīgākas, vieglāk kopjamas, radīti milzumdaudz un dažādi grīdas segumi gan no koksnes un keramikas, gan sintētiskajiem materiāliem.

Par vienu no vieglāk kopjamajiem tiek uzskatīts vinila grīdas segums, kas tāpat kā linolejs ir elastīgs. Pašlaik Latvijā var iegādāties jauna tipa divu veidu Skandināvijā ražotus vinila grīdas segumus – «Smaragd» un «Step», kas to īpašību un toņu bagātības dēļ maina priekšstatus par šo materiālu. Tā viens kvadrātmetrs vidēji maksā no Ls 5 – 12, bet šādas grīdas garantētais mūžs ir 5 gadi, taču pieredze rāda, ka vēl 10 gadus lietota grīda izskatās ja ne gluži kā tikko ieklāta, tad ļoti labi gan.

«Smaragd»

Latvijā piedāvā «Smaragd» grīdas segumus 55 krāsu toņos. Turklāt šim tipam ir vēl arī sīkāks iedalījums: «Smaragd Orginal» un «Classic» ir grīdas bez rakstu ierobežojumiem. «Smaragd Orginal» ir viscaur iestrādāts rakstu zīmējums ar matētu virsmu. Tās caurspīdīgais nodiluma slānis ir bagātināts ar krāsainām polivinilhlorīda (PVC) daļiņām, kas rada telpisku efektu. Savukārt «Smaragd Marble» iespiestais raksts, kas pārklāts ar augstas kvalitātes caurspīdīgu nodiluma slāni, atgādina klasisku marmora struktūru.

Šīs grīdas ir ļoti viegli kopjamas pat tad, ja tās pakļautas intensīvai ekspluatācijai. Grīdas seguma gludais poliuretāna (PUR) pārklājums padara to īpaši noturīgu pret apavu švīkām, bet 100 % polivinilhlorīds grīdai piedod izturību un aizsargā tās vizuālo izskatu kopšanas laikā. Tās virsma ir gluda ar neuzkrītošu spīdumu, ja vietām tā ir padilusi, tas gandrīz nav pamanāms.

Savukārt stikla šķiedra garantē izmēru stabilitāti (tā nesaraujas un neizstiepjas, kā tas raksturīgs daudziem linoleja pārklājumiem) un pilnīgi līdzenu virsmu, kad segums ir ieklāts.

«Step»

Pagājušā gada beigās Latvijā prezentēja jauno «Step» grīdas segumu kolekciju, kas ir turpinājums jau populārajai «Step» sērijai, ko izmanto, skolu, biroju, restorānu, virtuvju, slimnīcu, dažādu rūpniecisko un pārtikas pārstrādes uzņēmumu, pirts un citu telpu grīdu pārklāšanai. Grīdas galvenā priekšrocība – tā neslīd, ko nodrošina virsmas struktūrā un viscaur materiālā iestrādātās kvarca un korunda daļiņas. Jaunās kolekcijas segumiem ir dažādas pakāpes pretslīde.

Visas kolekcijas grīdas sastāv no trim kārtām: polivinilhlorīda virsma, krāsainas kvarca daļiņas/ korunda daļiņas (nodiluma slānis sastāv no pigmentēta, tīra, plastificēta polivinilhlorīda, kas satur korundu un krāsainās kvarca daļiņas), stikla šķiedras armatūra, kas nodrošina izmēru stabilitāti.

«Step» jaunumos ietverti vairāku veidu grīdas segumi

«Surestep PUR» – segums piemērots telpām, kur grīda ļoti noslogota, jo tās virsma salīdzinājumā ar parastu vinila grīdas virsmu ir īpaši nodilumizturīga.

«Safestep Grip» – ar raupju virsmu, kas nodrošina īpaši augstu pretslīdamību mitrās telpās, kur staigā basām kājām vai apavos ar mīkstām zolēm (pie baseiniem, pirts ģērbtuvēs, vannasistabā u.c.). Paceltā virsma ne vien nepieļauj slīdēšanu, bet arī aizvada lieko ūdeni. Šo segumu patlaban var iegādāties 10 krāsās, turklāt tās savā starpā var arī kombinēt.

«Safestep» – raksturīga augsta pretslīdes noturība, kas nodrošina atbilstību higiēnas standartiem (pārtikas pārstrādes cehi, piena mājas, virtuves u.c.). Latvijā nopērkams 10 krāsu toņos, kas savstarpēji saskaņoti.

«Safestep R12» – ar augstu pretslīdi. Pilnībā atbilst ES izstrādātajiem higiēnas standartiem. Piemērots ekstrēmiem grīdas izmantošanas apstākļiem. Latvijā nopērkams četrās krāsās, ko savstarpēji var kombinēt.

Ikdienas kopšana

* Jebkuru vinila grīdu vispirms ieteicams izsūkt ar putekļa sūcēju, bet pēc tīrīšanas ar mazgājamo līdzekli, noskalot ar tīru ūdeni un rūpīgi uzslaucīt lieko mitrumu.

* Stipri netīrus «Smaragd» tipa grīdas segumus mazgā ar ūdeni, kam pievienots mazgāšanas līdzeklis, kura pH 5 – 7 (vides skābums). Turklāt tiem ieteicams regulāri veikt sauso pulēšanu ar mīkstu pulēšanas disku (zemu apgriezienu viendiska mašīnu) vai mīkstu audumu.

* Ja «Surestep PUR» grīda ir ļoti netīra, ūdenim pievieno mazgājamo līdzekli, kura pH līmenis ir mazāks par 9.

* «Safestep» parastās mitrās kopšanas metodes nav piemērotas paaugstinātās berzes dēļ, tāpēc tās ikdienas tīrīšanu ieteicams veikt ar putekļu sūcēju vai to beržot ar suku. Šeit piesardzīgi jālieto stipri sārmainie vai šķīdinātāju saturošie mazgājamie līdzekļi. Turklāt «Safestep» nedrīkst pārklāt ar pulieri, jo tas padarīs grīdas virsmu gludu un samazinās seguma pretslīdi. Ja grīda stipri netīra, izmanto mazgājamo līdzekli, kura pH līmenis ir 10. Īpaši netīras vietas apstrādā ar koncentrētu mazgāšanas līdzekli, pēc tam paberž ar suku, nomazgā ar tīru ūdeni un rūpīgi uzslauka.

Traipu tīrīšana

* Uz grīdas nokļuvušie netīrumi jānotīra cik iespējams ātri, jo citādi dažas vielas (piemēram, darva, vaska krītiņi, fotokopētāja toneris, gumijas papēžu atstātās svītras, lodīšu pildspalvu tinte, apavu krēms) var iekļūt polivinilhlorīda nodiluma slānī. Savukārt krāsvielas, kas izmantotas atsevišķos plastmasas paklājos, gumijas riteņi, mēbeļu kāju gumijas paliktņi vai citi gumijas priekšmeti var ne vien notraipīt grīdas segumu, bet arī izmainīt tā krāsu. Bet ratiņu riteņi, apdrukāti plastmasas maisiņi un citi priekšmeti vai materiāli mēdz atstāt neiztīrāmus traipus.

* Ja uz vinila grīdas seguma ir nokļuvusi šokolāde, tauki, augļu sula, saldējums, krējums, kafija, limonāde, biezsula, liķieris, tēja, vīns, olas, alus, ekskrementi vai urīns, tad, lai novērstu traipu iekrāsošanos, grīda jāuzmazgā ar remdenā ūdenī atšķaidītu neitrālu mazgāšanas līdzekli.

* Darvu, gumiju, eļļas, apavu krēma, sodrēju, vaska krītiņu, lūpu krāsas, kā arī marķiera tintes iekrāsošanos var novērst ar lakbenzīnu, krāsu un laku šķīdinātājiem vai metilspirtu.

* Sveču vasku un košļājamo gumiju traipus iespējams likvidēt ar saldēšanas metodi (arī ledu plastmasas maisiņā). Kad netīrums pilnībā sacietējis, to atlauž un vietu viegli parīvē.

* Rūsas, kaļķa nosēdumu iztīrīšanai ieteicams izmantot viegli skābu mazgāšanas līdzekli (pH 3 – 4), bet līmi var notīrīt ar lakbenzīnu vai līmes šķīdinātāju.

* Pēc grīdas seguma atbrīvošanas no traipiem to noskalo ar tīru ūdeni un rūpīgi uzslauka lieko mitrumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu