Sestdien Pasaules dzīvnieku diena (19)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzīvnieku dienu pasaulē atzīmē jau kopš 1931.gada vairāk nekā 40 pasaules valstīs, kopš 2005.gada - arī Latvijā. Šogad centrālais pasākums būs bezšķirnes suņu izstāde Juglā.

Pasaules dzīvnieku dienas svētki ir saistīti ar Svētā Franciska vārdu, kurš bija labdaris, dabas un dzīvnieku aizstāvis. Viņš piedzima 4.oktobrī pirms apmēram 800 gadiem. Pasaules dzīvnieku diena nepārstāv nevienu valstisku vai privātu organizāciju – tā ir diena ikvienam, kas jūt atbildību par dzīvniekiem.

“Pedigree” un “Whiskas” sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Tjarve atklāja, ka klaiņojošo dzīvnieku problēma Latvijā ir aktuāla un jo aktuālāka tā kļūst, tuvojoties 4.oktobrim, Pasaules dzīvnieku dienai, kuras mērķis ir rosināt cilvēkus vairāk rūpēties par dzīvniekiem un pievērst uzmanību viņu aizsardzībai.

Pamesto dzīvnieku problēma

Dzīvnieku dienai veltītajā preses konferencē Juglas dzīvnieku patversmes valdes locekle Linda Zirdziņa atzina nepieciešamību pievērst sabiedrības uzmanību pamesto dzīvnieku un patversmju trūkuma problēmai. “Lielākajā daļā no aptuveni 20 Latvijas patversmēm darbojas brīvprātības princips – kuriem sirds iedegas par dzīvnieku un kuriem ir laiks, tie arī rūpes par pamestajiem dzīvniekiem uzņemas, tādēļ cilvēku atbalsts ir ļoti svarīgs,” atklāj viena no Juglas dzīvnieku patversmes dibinātājām. Vecā Juglas patversme spēj uzņemt aptuveni 25 pieaugušus suņus un 5-10 kucēnus.

Trīskājainā sunīša Čipa saimniece Gunta ar savu mīluli (Foto: Jānis Buls)

“Patversme dzīvniekiem ir tikai starpposms, tādēļ tās darbinieki strādā tam, lai dzīvnieki pēc iespējas ātrāk nokļūtu pie uzticamiem saimniekiem – ne visiem dzīvnieks tiek atdots – pārbauda cilvēka piemērotību, atbildības izjūtu un dzīvesvietas apstākļus. Kad kādu dzīvnieku izdod, ir atkal vieta, lai no ielas varētu uzņemt citus dzīvniekus,” atklāj Linda Zirdziņa.

Izstāde vienkāršajiem

Latvijas centrālais dzīvnieku dienas pasākums būs bezšķirnes suņu izstāde. Daudz dzirdēts un daudz esam rakstījuši par tīro radurakstu, tūkstoš latu vērtajām suņu šķirņu izstādēm, tādēļ šoreiz konkursa organizatori vēlas uzsvērt to, ka ne tikai starp dārgakmeņiem gulošie, mūžam pārtikušie suņi ir skaisti, bet arī tie, kuri paņemti patversmēs, atrasti uz ielas vai kuriem vienkārši nav spoži raduraksti. Izstāde notiks pie topošās modernizētās Juglas dzīvnieku patversmes, kura tiek celta tikai par cilvēku saziedotajiem līdzekļiem. Izstādē aicināti piedalīties ikviens Latvijas bezšķirnes suņu saimnieks un, protams, paši suņi.

Atraktīvas sacensības

Izstādes ietvaros paredzētas sacensības dažādās kategorijās, piemēram, neparastākā krāsojuma suns, suns ar visgarāko asti, saimniekam līdzīgākais suns un dažādi citi konkursi. Vēl izstādes laikā būs iespējams aplūkot fotogrāfijas par patversmi “Toreiz un tagad”, kā arī būs dažādas atrakcijas bērniem un pieaugušajiem apmeklētājiem. Būs arī “brīvais mikrofons”, kurā cilvēki aicināti stāstīt par dzīvniekiem, kuri paņemti no ielas vai patversmes.

Sazinājāmies arī ar Ogres novada dzīvnieku patversmes vadītāju Anitu Krastiņu, kura atzina, ka šogad Ogrē dzīvnieku dienas pasākumi nav plānoti, tādēļ visi dzīvniekmīļi aicināti piedalīties pasākumā Rīgā.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu