Apstiprina plānu Baltijas jūras piesārņojuma mazināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltijas jūras valstu vides ministri un citas augsta līmeņa amatpersonas, kā arī Eiropas Kopienas pārstāvji vakar Polijas pilsētā Krakovā apstiprināja Helsinku komisijas jeb HELCOM stratēģisko rīcības plānu, lai būtiski samazinātu Baltijas jūras piesārņojumu un līdz 2021.gadam atjaunotu tās labu ekoloģisko stāvokli.

Visaptverošā Baltijas jūras rīcības plāna mērķis ir atrisināt galvenās Baltijas jūras vides problēmas. Plāns ir pilotmodelis sadarbībai ar trešajām valstīm Eiropas Savienības jūras vides politikas īstenošanā, aģentūru LETA informēja Vides ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Plāns ietver četras Baltijas jūras videi prioritārās jomas. Pirmkārt, pārmērīgas biogēno vielu ieplūdes jūrā radītās eitrofikācijas samazināšanu, otrkārt, jūrlietas, tajā skaitā kuģošanas drošību, gatavību un reaģētspēju uz naftas avārijām un citām ārkārtas situācijām jūrā.

Par prioritārām noteiktas arī jūras un piekrastes dabas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana, tai skaitā zivju resursu saglabāšana un jūras izmantošanas telpiskā plānošana, kā arī bīstamo vielu radītā piesārņojuma samazināšana.

Katrā no šīm prioritārajām jomām ir noteikti konkrēti mērķi un izstrādāts valstu, reģionālajā, Eiropas Savienības, kā arī globālā līmenī veicamo pasākumu kopums.

Plānots, ka galvenais ieguvums, īstenojot plānu, būs augsto Baltijas jūras reģiona attīstības tempu saglabāšana ilgākā laikā, jo samazinās ekonomiskās darbības kaitīgo ietekmi uz jūras vidi. Plāna neīstenošanas gadījumā turpmākas jūras vides stāvokļa pasliktināšanās dēļ Baltijas jūras valstis būs spiestas ieviest papildu ierobežojumus tautsaimniecībā.

Plāna izstrādāšanā kopīgi ar HELCOM dalībvalstu vides speciālistiem piedalījās plašs ieinteresēto pušu loks - zinātnes, tautsaimniecības sektoru, nevalstisko organizāciju, kā arī reģionālo organizāciju pārstāvji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu