Elektroenerģijas tarifu pieaugums būs 6,6%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Šodien, 25. janvārī, notika kārtējā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes sēde, kurā tika pieņemts lēmums apstiprināt pagājušā gada 25. novembrī AS «Latvenergo» iesniegto elektroenerģijas realizācijas gala (diferencēto) tarifu projektu, portālu «Apollo» informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas sabiedrisko attiecību pārstāve Žanete Lūse.

Elektroenerģijas gala (diferencēto) tarifu kopējais pieaugums būs 6,6%. Trīs ceturtdaļas no tā sastāda divi ārējie faktori — importētās elektroenerģijas un dabasgāzes cenas pieaugums.

Latvijā tiek saražotas aptuveni divas trešdaļas valstij nepieciešamās elektroenerģijas. Atlikusī daļa tiek importēta no citām valstīm, kas kopš 2006. gada sākuma ievērojami paaugstinājušas elektroenerģijas cenas. Šā faktora ietekme uz gala tarifu pieaugumu ir būtiska un veido aptuveni 35% no kopējā pieauguma.

Kopš patlaban spēkā esošā tarifa apstiprināšanas ievērojami pieaugusi dabasgāzes cena, tāpēc būtiski palielinās elektroenerģijas ražošanas izmaksas. Šā resursa izmaksu sadārdzinājums, pēc uzņēmuma novērtējuma, veido aptuveni 42% no kopējā tarifu pieauguma. Atlikušo tarifu pieauguma daļu veido citi ekonomiski pamatoti iemesli, piemēram, pārmaiņas tīklu pakalpojumu tarifos, obligātā iepirkuma enerģijas apjoma pieaugums un citi.

Izvērtējot iesniegto tarifu projektu, SPRK sadarbībā ar Ekonomikas un Finanšu ministrijas un Latvijas Bankas ekspertiem analizēja elektroenerģijas gala tarifu pieauguma ietekmi uz tautsaimniecību kopumā. Sagaidāms, ka apstiprināto elektroenerģijas tarifu tiešā ietekme uz inflāciju būs neliela un nepārsniegs 0,13–0,16 procentpunktus, bet kopējā ietekme — 0,2–0,5 procentpunktus.

SPRK uzdevums ir veicināt sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju attīstību un vienlaikus aizstāvēt šo pakalpojumu lietotāju intereses. SPRK, pieņemot lēmumu, ir vērtējusi tarifu pieauguma ietekmi uz dažādu lietotāju grupu maksājumiem par patērēto elektroenerģiju. Tā, piemēram, lielākās privāto elektroenerģijas lietotāju daļas ikmēneša izdevumi par patērēto elektroenerģiju pieaugs par aptuveni 25 santīmiem, turklāt Latvijas iedzīvotāju tēriņi par elektroenerģiju aizvien būs viszemākie Baltijas valstīs. Igaunijā tie ir par aptuveni 17% un Lietuvā par 31% lielāki. Sagaidāms, ka uzņēmumu tēriņi par patērēto elektroenerģiju pieaugs aptuveni no 6,3 līdz 8,5%.

Jaunie elektroenerģijas gala tarifi stāsies spēkā šā gada 1. martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu