Repšes deklarācijas pretrunu pilnas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ja ticēt Einara Repšes jaunākajai amatpersonas deklarācijai, tad rodas iespaids, ka E. Repše pilnīgi pretrunīgu informāciju par saviem darījumiem ar ASV vērtspapīriem ir sniedzis jau amatpersonas deklarācijās par 2001. gadu un arī vēlākajos gados. Šodien, kā rīkoties tālāk, lems 8. Saeimas izveidotā parlamentārās izmeklēšanas komisija Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudei.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Einara Repšes finansiālo darbību pārbaudei priekšsēdētāja biedrs Jānis Lagzdiņš «Neatkarīgajai» paskaidroja, ka «komisijas sēde būs slēgta un žurnālisti tajā ielaisti netiks». Domājams, ka komisija būs organizatoriska un tajā izlems, kā strādāt, ņemot vērā tos faktus, kuri atklājušies par E.Repšes finansiālo darbību pēc komisijas pēdējās sēdes.

Jāatgādina, ka 2005. gada 23. decembra skaidrojumos VID E. Repše atzinies milzīgos investīciju apjomos ASV tirgos un uzrādījis gandrīz par 350 000 ASV dolāru lielākus ieguldījums ASV vērtspapīros nekā agrākajās amatpersonas deklarācijās. Taču milzīgu summu noklusēšana nav vienīgās ar E. Repšes deklarācijām saistītās pretrunas. Skaidrojumā VID E. Repše raksta: «..daru zināmu, ka ieguldu ASV fondu tirgū kopš 2000. gada beigām. ..ASV fondu tirgū kotētos vērtspapīrus iegādājos un pārdodu bieži. Ar ieguldījumu portfeli strādāju intensīvi. Gadās, ka vienā vakarā dodu vairākus desmitus dažādu rīkojumu.

Neesmu vedis īpašu uzskaiti par to, kādus vērtspapīrus pērku un pārdodu. Tas būtu nevajadzīgi un nepraktiski. To vērtspapīru sastāvs, kas dažādos laikos man ir piederējuši, ir bijis stipri mainīgs.»

Kas no tā visa ir jāsaprot? Kopš 2000. gada E. Repše katru dienu atnācis no darba sūta savam brokerim desmitiem akciju pirkšanas un pārdošanas rīkojumu. Gadā ir aptuveni 250 darba dienu, un, ja var pieņemt, ka minimālais rīkojumu skaits dienā ir 10, tad viena gada laikā E. Repše devis 2500 dažādu rīkojumu.

Par 2001. gadu un 2002. gada desmit mēnešiem E. Repše ir iesniedzis divas deklarācijas — vienu 2001. gada 27. decembrī, atstājot LB prezidenta amatu, otru — 2002. gada 15. novembrī, stājoties Ministru prezidenta amatā. Šajās deklarācijās katrai amatpersonai bija jānorāda «komercsabiedrības, kuru dalībnieks, akcionārs vai biedrs ir deklarācijas iesniedzējs, kā arī norāde, ka deklarācijas iesniedzējs ir individuālais komersants. Deklarācijas iesniedzējam piederošās kapitāla daļas, akcijas un vērtspapīri». 2001. gada 27. decembrī E. Repše deklarē: «Man pieder 238 «Standart Poors» depozīta sertifikāti par kopējo summu 27227.20 USD, pievienota konta izdruka. Nepieciešamā informācija pieejama internetā.»

2002. gada 15. novembrī E. Repšes deklarētie vērtspapīri ir atspoguļoti šādi: «Vērtspapīru veids 1411 «Standard&Poors» depozīta sertifikāti. Skaits 1411. Summa (nominālvērtībā) 129138.21 USD.»

No tā jāsecina, ka gandrīz gadu E. Repše ir pircis un pārdevis, tad atkal pārdevis un atkal pircis, un tā desmitiem reižu dienā, intensīvi strādājot ar vērtspapīru portfeli, kurš sastāvēja tikai no viena vērtspapīra — «Standard&Poors» depozīta sertifikāta.

Kādā no deklarācijām E. Repše melo. Vai nu informācija E. Repšes amatpersonas deklarācijās ir ļoti nepilnīga, vai viņš mānās, 2005.  ada decembrī apgalvojot, ka kopš 2000. gada intensīvi strādā ar ieguldījuma portfeli.

2002. gada amatpersonas deklarācijā E. Repše atklāj, ka ir izbeidzis niekoties ar depozīta sertifikātiem un ķēries pie akciju tirgus. 2002. gada amatpersonas deklarācijā uzrādītas 25 dažādas akcijas. Lai gan 14. janvārī laikrakstam «Diena» E. Repše mēģināja iestāstīt, ka «katras akcijas iegādi var uzskatīt par atsevišķu darījumu», tomēr savās agrākajās deklarācijās akciju daudzumi pamatā tiek uzrādīti apaļos simtos, kas, starp citu, ir tradicionālais akciju paketes lielums.

2002. gadā, izņemot 140 «Nokia corp.» akciju, visu pārējo akciju skaits ir uzrādīts apaļos simtos.

2003. gada amatpersonas deklarācijā ir uzskaitītas 58 dažādas akcijas, bet 2004. gada amatpersonas deklarācijā — 38 dažādas akcijas.

Analizējot E. Repšes akciju portfeļa izmaiņas 2003. un 2004. gadā, redzams, ka nosaukumu skaits gada laikā mainījies minimāli. No 38 akciju nosaukumiem, kuri E. Repšem piederēja 2004. gadā, 34 akciju nosaukumi ir tādi paši kā 2003. gadā. Portfelis ir papildinājies tikai ar četriem (10,5%) jaunu akciju nosaukumiem. No tā var secināt, ka tolaik ar ieguldījumu portfeli noteikti nav strādāts intensīvi, bet strādāts ļoti maz. Transakcijas, kas veiktas, salīdzinot 2003. gada akciju sarakstu un 2004. gada akciju sarakstu, rada aizdomas, ka akciju pārdošanas rīkojumi pieņemti pēc akciju nosaukuma alfabēta. Pārdotas visas akcijas, kur pirmie divi alfabēta burti ir starp DU un FH, starp FM un JE, starp NO un OX un starp SY un TO. Ar nelieliem izņēmumiem pārējās akcijas tiek saglabātas, ir mainījies to skaits. Šāda ieguldījumu portfeļa vadība liecina, ka E. Repše noteikti desmitiem reižu dienā nav veicis pirkšanas un pārdošanas operācijas. Turklāt arī 2004. gada akciju portfelī 92 procentos akciju nosaukumu skaits ir uzrādīts pilnos simtos. Tikai trim akciju paketēm šis skaits nav pilnos simtos.

Tāds izskatījās E. Repšes ASV vērtspapīru portfelis, pirms kļuva zināms, ka uz ASV varētu tikt sūtīts tiesiskās palīdzības lūgums. Droši vien tieši tāpēc 2005. gada 23. decembra amatpersonas deklarācija ir kā diena pret nakti, salīdzinot ar iepriekšējām. E. Repše vairs neuzrāda akcijas apaļos simtos, tikai 23,5% akciju nosaukumu skaits ir uzrādīts apaļos simtos. E. Repše tagad uzrāda arī akciju paketes, kurās ir tikai 10 un 11 akcijas. Ja šādi tiktu deklarēti ieguldījumi arī par iepriekšējiem gadiem, tad viņa skaidrojumiem pat varētu ticēt. Taču līdz brīdim, pirms sajuta reālas izmeklēšanas briesmas, E. Repše deklarēja akcijas apaļos simtos. E. Repšes skaidrojumi pārliecinās tikai tos, kas nevēlēsies aplūkot viņa iepriekšējo gadu deklarācijas. Turklāt pērn E. Repše uzrāda radikāli nomainītu akciju portfeli. No 2004. gada deklarēti palika tikai 15,7% akciju nosaukumu. Tagad akciju portfelī 84,3% ir jaunas akcijas. 2005. gada ieguldījumu struktūra atbilst E. Repšes skaidrojumiem VID, taču skaidrojumi ir radikālā pretrunā ar iepriekšējām deklarācijām.

Var izvirzīt jautājumu, ka, ja Repšes skaidrojumi VID ir patiesi un viņš tik tiešām no 2000. gada desmitiem reižu dienā pērk un pārdod ASV vērtspapīrus, tad varbūt ir vēl kāds cits vērtspapīru saraksts, kurš nav atsegts amatpersonu deklarācijās?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu