Ja tuvības mirklis ir radījis problēmas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

«Ja sievietei divas trīs dienas piemirsies iedzert kārtējo hormonālās kontracepcijas tableti, izslīdējusi dzemdes spirāle, pievīlusi kalendārā metode vai plīsis prezervatīvs, sieviete var lietot postkoitālo kontracepciju jeb tableti pēc dzimumakta, taču tās izmantošana nedrīkst kļūt par sistēmu,» uzsver Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas priekšsēdētāja ginekoloģe Dace Matule.

Latvijā aptiekās pieejamie avārijas kontracepcijas līdzekļi (bezrecepšu zāles) satur sintētisku hormonu — levonorgestrelu —, jo tas atzīts par efektīvāko un drošāko sievietei un viņas veselībai. Atkarībā no tā, cik ātri sieviete iedzer avārijas kontracepcijas līdzekli, tas vai nu novērš, vai aizkavē apaugļošanos, bet, ja tā jau notikusi, — neļauj apaugļotajai olšūnai ieligzdoties dzemdes gļotādā. Neviena no šīm iedarbībām nav aborts, jo tablete iedarbojas, pirms iestājusies grūtniecība, tas ir, apaugļotā olšūna nav piestiprinājusies dzemdes sienai un sākusi veidoties par embriju.

Ļoti svarīgi iedzert tableti pirmo trīs diennakšu laikā (līdz 72 stundām) pēc «avārijas». Pirmo divpadsmit stundu laikā tā par 95% pasargā no neplānotas grūtniecības iestāšanās, pēc tam tabletes iedarbība pakāpeniski mazinās. Šī kontracepcijas metode var būt neveiksmīga, ja trīs stundas pēc avārijas kontracepcijas lietošanas bijusi vemšana (tablete vēl nav paspējusi iedarboties), pēc tās lietošanas atkal bijis neaizsargāts dzimumakts. Šobrīd aptiekas piedāvā trīs četrus bezrecepšu avārijas kontracepcijas līdzekļus, un tiem piepulcēsies jauns līdzeklis, kas spēs pasargāt sievieti no nevēlamas grūtniecības 72–120 stundas pēc nedroša seksa.

Lai gan avārijas kontracepcijas tabletēs hormonu deva ir ļoti liela, tā neuzkrājas organismā, bet ātri tiek izvadīta, tādēļ šīs tabletes izņēmuma gadījumos var lietot arī sievietes, kas grasās pārtraukt, bet vēl baro ar krūti bērnu un vēl nav atsākušas izmantot ierastās izsargāšanās metodes. Arī sieviete, kurai pēc šīs tabletes lietošanas grūtniecība tomēr iestājusies un kura vēlas laist šo bērniņu pasaulē, var to darīt neraizējoties, jo tā neietekmēs mazuļa veselību.

Agrāk pastāvēja uzskats, ka, nekaitējot sievietes veselībai, avārijas kontracepcijas līdzekļus var lietot līdz četrām reizēm gadā. Šobrīd ārsti vairs nav tik kategoriski, tomēr katrai sievietei jāzina, ka ar vienu avārijas kontracepcijas līdzekļa tableti viņa uzņem tādu pašu hormonu devu, kā divus mēnešus lietojot parastās hormonālās pretapaugļošanās tabletes.

Pēc avārijas kontracepcijas izmantošanas var arī parādīties blakusparādības — nelaba dūša vai vemšana, galvassāpes, sāpes vēdera lejasdaļā, caureja, reibonis vai noguruma sajūta. Šiem simptomiem jāpāriet dažu dienu laikā.

Dažām sievietēm var mainīties menstruālais cikls — tas sāksies agrāk vai vēlāk nekā parasti. Starplaikā līdz nākamajām mēnešreizēm var parādīties arī neregulāra asiņošana vai smērēšanās. Ja menstruācijas kavējas vairāk par piecām dienām, ir neparasti vieglas vai neparasti smagas, nekavējoties jākonsultējas ar savu ginekologu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu