Idejas nākotnei

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr ideja pārtop par preci un nokļūst veikalu plauktos, paiet diezgan ilgs laiks, taču tas neliedz ielūkoties ASV patentu reģistrā un izpētīt, kādas solās būt nākotnes tehnoloģijas. «Mēs» iepazīstina ar dažiem interesantākajiem pēdējo mēnešu izgudrojumiem, kurus šajā reģistrā atradis žurnāls «NewScientist».

Automātiski izslēdz telefona skaļumu

Lai arī teātros, koncertzālēs un kinoteātros brīdina, ka jāizslēdz telefons, vienalga kāds pamanās to neizdarīt, un, kā tas nereti gadās, pašā svarīgākajā brīdī pēkšņi zāli piepilda spalgs zvana signāls.

Kanādiešu kompānijas «Research in Motion» izgudrojums varētu būt šīs problēmas risinājums. Tas gan vairāk domāts lidmašīnām, kur personisko elektroierīču izslēgšana nepieciešama drošam lidojumam. Taču izgudrotāji norādījuši, ka tikpat veiksmīgi tas var noderēt arī kinoteātros un citās vietās. «Tagad jaunākajos telefona modeļos ir iespēja iestatīt lidojuma profilu, kad mobilo sakaru signāls netiek saņemts, bet pašu mobilo telefonu var izmantot. Taču daudzi cilvēki nemaz nezina, kā to izdarīt,» norāda «Research in Motion». Kompānijas ideja paredz, ka telefonos būtu jāiebūvē gaismiņa, kas, uztverot pilota ieslēgto bezvadu speciālo signālu, iedegtos zaļā krāsā, un apkalpe varētu pārbaudīt, ka tas patiešām ir izslēgts lidošanas režīmā.

Dejojošais telefons

Vai jums kādreiz šķiet, ka mobilajam telefonam ir pārāk maz entuziasma? Acīmredzot «Motorola» secinājusi, ka daudzi lietotāji labprāt redzētu savu telefonu daudz aktīvāku, jo patentējusi jaunu izgudrojumu. Tālrunis dejos ikreiz, kad jums kāds piezvanīs. Kustīgais tālrunis sēdēs uz četrām vibrējošām kājām, kas grozīsies dažādos virzienos un izstiepsies dažādos garumos, tādējādi izdancinot ierīci.

Lietotājs varēs iestatīt dažādus režīmus. Piemēram, ja zvanīs kāds no darba, telefons varētu griezties apkārt pulksteņrādītāja virzienā, bet, kad pienāks īsziņa, tas palēksies. «Motorola» iecerējusi iestrādāt telefonā arī paātrinājuma taustiņu, lai lietotājs pats varētu iemācīt telefonam kādu īpašu deju un piemērot to katram konkrētam zvanītājam. Izskatās, ka nākotnē diskotēkās deju partneris jau garantēts!

Printējošā pildspalva

Austrālijas izgudrotāji «Silverbrook» patentējuši pildspalvu, kas izmanto strūklprintera (inkjet-printer) tehnoloģiju. No attēlu drukāšanas iespējām tas pagaidām ir patālu, taču izrādās, ka krāsvielas izmidzināšana ar strūklu varētu lieti noderēt zīmēšanai. Strūklprinteru tehnoloģija tagad ir diezgan lēti izgatavojama un pietiekami maza, lai varētu ietilpt pildspalvā (tiesa, ne gluži pašā mazākajā). «Silverbrook» printerpildspalva papīru sāks krāsot, tiklīdz tā pieskarsies lapai, un atkarībā no tā, cik stipri tiks spiests speciāls uzgalis, tā vilks šaurākas un platākas līnijas. Pildspalva esot darbināma ar baterijām, un vismaz teorētiski tajā var uzstādīt dažādu krāsu tintes kārtridžu zīmēšanai visās varavīksnes krāsās. Jaunais rakstāmrīks atpazīs arī kustības virzienu un, lai lietotājam ērtāk, varēs imitēt parastas pildspalvas uzvedību, velkot līdzīgas līnijas.

Garastāvokļa mūzikas atskaņotājs

Kompānija «Walt Disney» izgudrojusi savdabīgu pārnēsājamo mūzikas atskaņotāju, kas reaģē uz tā lietotāja noskaņojumu. Īpašu attapību atskaņotājam piešķirs iebūvēti sensori, kas mērīs lietotāja ķermeņa temperatūru, sviedru daudzumu un pulsu. Izmantojot šos parametrus, ierīce pati izvēlēsies īpašnieka garastāvoklim atbilstošu mūziku un video.

Zināšanas gan nāk ar laiku. Sākumā atskaņotājs piedāvās dziesmas, pamatojoties uz vidējā patērētāja fiziskajām izmaiņām attiecībā pret noskaņojumu. Ja lietotājam konkrētā dziesma tomēr nepatiks, atskaņotājs sameklēs citu mūziku un nākamreiz atcerēsies, ka jums šo dziesmu nevajag piedāvāt. Turklāt «Walt Disney» jaunizgudrojums meklēs mūziku un video ne tikai no lietotāja personiskā arhīva, bet lejuplādēs attiecīgā noskaņojuma dziesmas arī no interneta. Kompānija iecerējusi, ka atskaņotājā varētu parādīties arī, piemēram, smaidīga sejiņa, kad lietotājam ir labs garastāvoklis. Nevaru gan iedomāties, kas notiks tad, ja mūzikas atskaņotāju lietos vairāki cilvēki. Varbūt «Walt Disney» izgudros speciālu draugu profilu, kur attapīgais atskaņotājs darbosies tāpat kā parastais mūzikas tā sauktais pleijers. Izskatās, ka temperatūras, pulsa un sviedru parametru izmantošana nākotnes tehnoloģijās varētu būt diezgan tradicionāla lieta, jo šis nav pirmais izgudrojums, kas to izmanto, un droši vien arī ne pēdējais. Piemēram, kāda Japānas kompānija pamanījusies sensoru uztverošu ierīci iestrādāt pat apakšveļā, lai greizsirdīgie vīri varētu izsekot, kur atrodas viņu sieva, un būtu informēti par to, cik strauji pukst viņas sirds un kāda ir viņas ķermeņa temperatūra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu