/nginx/o/2018/07/12/8832631t1hd473.jpg)
Virtuve mājā ir tā vieta, kur veidojas lielākais gaisa piesārņojums, jo, kur cep un vāra, tur dūmi un tvaiki. Šīs problēmas pilnvērtīgai atrisināšanai nepietiek ar vienkāršu ventilācijas atveri – nepieciešams kārtīgs tvaiku nosūcējs tieši virs pavarda.
Gaisa piesārņojuma ziņā nekaitīgākās ir elektriskās, it īpaši – modernās elektriskās indukcijas plītis. Tomēr, kā zināms, nevienā virtuvē, kur kaut ko gatavo, bez tvaikiem un dūmiem neiztikt. Savukārt gāzes plīts gaisa kvalitāti pasliktina ne tikai ar izdedzināto skābekli, bet tā izdala arī dažādas neveselīgas vielas. Virs gāzes pavardiem sienas un griesti pamazām pārklājas ar lipīgu un taukainu masu, ko veido ne tikai ēdiena pagatavošanas laikā gaisā nokļuvušās tauku daļiņas, bet arī degšanas blakusprodukti. Tāpēc šajā gadījumā kārtīgai ventilācijai virtuvē ir vēl lielāka nozīme.
Mūsdienīgā virtuvē tvaika novilcējs bieži vien kalpo arī kā nozīmīgs interjera akcents, un tieši ierīces dizains nereti ir noteicošais iegādē. Pēc formas tvaika nosūcējus iedala kupolveida un plakanajos. Kupolveida nosūcēji var būt modernā dizainā veidoti ar stikla un nerūsējošā tērauda daļām, kā arī klasiskā stilā ar tērauda vai koka apdari. Tie var būt novietoti pie sienas, stūrī vai salas tipa – virtuves vidū pie griestiem stiprināti. Plakanie nosūcēji parasti tiek iebūvēti virtuves mēbelēs, bet reizēm sastopami pie sienas taisni vai slīpi montējami modeļi. Var būt arī izvelkami vai atvāžami iebūvējamie tvaika novilcēji.
Vēl viens būtisks šo virtuves ierīču iedalījums ir pēc darbības principa. Tiek izšķirti klasiskie novilcēji, kas savākto gaisu tālāk novada ventilācijas šahtā un atmosfērā. Otra veida nosūcēji darbojas recirkulācijas režīmā. Šāda veida ierīces parasti izvēlas tad, ja nav pieejas ārējās ventilācijas sistēmai. Recirkulācijas režīmā gaiss tiek savākts, attīrīts un novadīts atpakaļ telpā. Šajā gadījumā liela nozīme ir filtriem, kas attīra gaisu. Nedrīkst aizmirst par regulāru filtru maiņu un tīrīšanu.
Tvaika nosūcējiem var būt divu veidu gaisa filtri. Pirmais ir tauku filtrs, kas parasti ir jebkura veida nosūcējiem. Tauku filtrs atrodas pašā ierīces apakšā, un tā uzdevums ir aizsargāt nosūcēja iekšējo daļu no taukiem, kā arī atdalīt no iesūcamā gaisa pašas lielākās netīrumu daļas un kvēpus. Šie filtri var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem: papīra vai sintētiskie (maināmi), metāla (mazgājami) vai īpaši alumīnija restīšu filtri, kas viegli mazgājami gan ar rokām, gan trauku mašīnā. Atkarībā no plīts izmantošanas biežuma tauku filtrs jāmazgā vismaz reizi gadā.
Cita veida filtri, kas attīra gaisu no smakām, tiek izmantoti tikai recirkulācijas režīma novilcējiem. Šo funkciju parasti veic aktīvās ogles filtrs, kas aiztur taukus, mitrumu un smakas. Ražotāji paredz, ka ogles filtrs kalpo vismaz trīs mēnešus, taču tā mūžs lielā mērā atkarīgs no lietošanas intensitātes.
Dažas firmas saviem augstāka līmeņa nosūcējiem piedāvā tā sauktos Long Life jeb ilgmūžīgos filtrus, kas, nodrošinot augstu efektivitāti, kalpo ilgāk. Kad šis filtrs ir kļuvis netīrs, tas vienkārši jāizmazgā trauku mašīnā parastajā režīmā un pēc tam 10 minūtes jāžāvē cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā. Kopumā šāda veida filtriem tiek dota trīs gadu garantija. Vidējās un augstākās klases modeļiem parasti ir speciāli indikatori, kas ziņo gan par tauku, gan ogles filtru piesārņojumu.
Izvēloties tvaika nosūcēju, jāņem vērā arī tā ražība jeb gaisa daudzums kubikmetros, ko tas spēj uzsūkt stundas laikā. Plakanajiem nosūcējiem ražība parasti ir 200 līdz 300 kubikmetru stundā, bet kupolveida nosūcējiem – 400 līdz 1200 kubikmetru stundā. Par lielu ražību tiek uzskatīta 500 līdz 700 m3/h caurplūde, kas, piemēram, spēj nodrošināt arī cigarešu dūmu savākšanu no telpas. Iegādājoties jaudīgu nosūcēju, jāņem vērā arī ventilācijas šahtas platums – ja šahta ir šaura, tā vienkārši nespēs izlaist cauri lielu gaisa daudzumu. Parasti ierīces ražību izvēlas pēc virtuves platības un tā, kādas ir ēdiena gatavošanas tradīcijas.
Vēl viens tvaika nosūcēja rādītājs ir tā izmērs jeb uzsūcošās virsmas laukums. Parasti tiek izmantoti 60 vai 90 cm plati nosūcēji. Ieteicams, lai nosūcējs būtu nedaudz platāks par plīti, jo tad tajā nokļūs iespējami vairāk tvaiku un dūmu, kas rodas ēdiena gatavošanas procesā. Nosūcēju parasti uzstāda 50–70 cm augstumā no plīts virsmas.
Svarīgs dārgāko nosūcēju modeļu aprīkojuma elements ir dažādas elektroniskās ierīces. Lepnākie tvaika nosūcēji paši automātiski ieslēdzas un atkarībā no nepieciešamības regulē darbības intensitāti.
Der zināt
Kā aprēķina nepieciešamo novilcēja ražību
Ražotāji iesaka izmantot vienkāršu formulu – virtuves tilpums jāpareizina ar desmit.
Piemērs: virtuves izmēri ir 3x4 metri, augstums 2,7 metri. (3 x 4 x 2,7) x 10 = 324.Tas nozīmē, ka jebkurš nosūcējs ar jaudu vismaz 324 m3/h šāda izmēra telpā spēs nodrošināt pilnvērtīgu ventilāciju.