Pirms brauc peļņā uz ārzemēm, noskaidro!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Tas, ka Latvijas iedzīvotāji masveidā dodas peļņā uz Īriju, jaunums nu vairs nav arī valdībai un nodarbinātības dienestiem. Ir skaidrs, ka šo procesu tik ātri apturēt neizdosies, tāpēc ir jāveic dažādi pasākumi, lai mūsu cilvēki svešā zemē par sevi justos droši.

Īrijas Republikas vēstnieks Latvijā Tims Movs ir ticies ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktora vietnieci nodarbinātības politikas jautājumos Ivetu Ļublinu un NVA Starptautisko attiecību departamenta direktori Guntru Zariņu. Sarunas laikā tika pārrunāta Īrijas valdības pirms Ziemassvētkiem uzsāktās informēšanas kampaņas «Uzzini, pirms dodies!» norise un Latvijas iespējamā līdzdalība. Kampaņas ietvaros potenciālajiem viesstrādniekiem tiek sniegta informācija par situāciju Īrijas valstī un darba tirgū, tostarp par darbinieku tiesībām un pienākumiem, par nepieciešamajām valodu zināšanām un kvalifikāciju. Brošūras, DVD un plakāti tiek izdoti vairākās Eiropas valodās, to skaitā arī latviešu valodā. Te ir stingri jāuzsver, ka kampaņas mērķis nav pievilināt darbaspēku no Austrumeiropas, bet gan informēt tos viesstrādniekus, kuri nolēmuši doties strādāt uz Īriju no citām valstīm. Objektīvā informācija palīdzētu cilvēkiem pieņemt pareizo lēmumu un, izšķiroties par došanos darba meklējumos, orientēties Īrijas darba tirgū, bet darba konfliktu gadījumos zināt, kā sevi aizstāvēt.

Patlaban Īrijas valsts iestādes saskaras ar lielām grūtībām, risinot viesstrādnieku sūdzības par dažādām konfliktsituācijām. Šo problēmu pamatā - neinformētība un sliktas angļu valodas zināšanas. Ar informēšanas kampaņu «Uzzini, pirms dodies!» Īrijas valdība cer pārvarēt haosu, kas valda darbaspēka migrācijas jomā. Daudzi cilvēki no Austrumeiropas ierodas Īrijā bez angļu valodas zināšanām, bez nepieciešamās kvalifikācijas, bez īstas sapratnes par savu spēju un prasmju izmantojuma iespējamību, tāpēc bieži vien nokļūst neapskaužamā situācijā. Īrijas vēstnieks Latvijā aicināja Nodarbinātības valsts aģentūru uz sadarbību kampaņas «Uzzini, pirms dodies!» ietvaros, lai cilvēki, kuri vēlas braukt strādāt uz Īriju, būtu labi informēti un sagatavoti šādam solim.

Pieredze rāda, ka, saņemot no Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) konsultantiem pilnvērtīgu informāciju par to, kas potenciālo darbinieku sagaida valstī, uz kuru viņš vēlas izbraukt, ļoti daudzi klienti no nodoma strādāt ārzemēs atsakās, uzzinot, ka Latvijā ar viņu kvalifikāciju un zināšanām var sasniegt vairāk.

www.nva.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu