Gudrais "spieķis" (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Pavadone Konfekte ir neatsverams palīgs un draugs neredzīgajai Sigitai.

Jelgavniece Sigita Ausmiņa divus gadus par savu uzticamāko draugu un neatsveramu palīgu sauc suņuku Konfekti. Jaunā sieviete ir neredzīga, un vienai pārvietoties pa pilsētu viņai ir apgrūtinoši. Sigita bija daudz dzirdējusi un lasījusi par suņiem pavadoņiem, tāpēc neatlaidīgi meklēja iespēju, kā tādu draugu iegūt. Pirms gada biedrība «Saulessuns» jelgavniecei uzdāvināja šādu palīgu, kas tobrīd bija tikai otrais īpaši apmācītais suns pavadonis Latvijā. Tagad tādu jau ir trīs, un viņus visus apmācījis kinologs un biedrības valdes priekšsēdētājs Konstantīns Mitrofanovs.

Līdzās ik uz soļa Konča, kā viņu mīļi sauc Sigita, pastaigā ar savu saimnieci dodas kā uz darbu, sunīte ir ļoti apzinīga, gudra un uzmanīga. Sigita stāsta, ka Konča pazīst gājēju pāreju, laternu stabus, dažādus šķēršļus un prasmīgi vada savu saimnieci. Parasti apmācīts suns spēj iegaumēt ne vairāk kā sešus maršrutus. Tā kā Sigita vairāk nekā 20 gadu spēja redzēt un Jelgavu zina kā piecus pirkstus, viņai nav problēmu nokļūt jebkurā vietā, bet Konča viņai uz ielas palīdz neiekāpt bedrē, neie­skriet stabā vai šķērsot gājēju pāreju. «Suns ir kā spieķis, tikai ar acīm, tāpēc, ejot ar Konču, balto spieķi atstāju mājas. Turklāt apkārtējie ir ļoti saprotoši un izpalīdzīgi – palīdz gan pie zaļās gaismas pāriet, jo suns krāsas nepazīst, gan mazākas ielas šķērsot,» stāsta Sigita un atzīst, ka suns viņai spēj dot brīvību, kādas līdz tam Sigitai nebija. Sigita dzīvo kopā ar vecmāmiņu. «Konča ir ļoti eleganta, pieklājīga un kopta. Mazmeita ļoti rūpējas par viņu – vairākas reizes dienā iet pastaigā, mazgā, rotaļājas, palutina ar kādu kārumu. Labāku draudzeni Sigitai nevar vēlēties,» vecmāmiņa stāsta par meitenes un suņa apbrīnojamo sapratni, abu mīlestību un laimi.

Suņi – pavadoņi neredzīgajiem Pavadoni apmāca nākamā saimnieka sarunvalodā. Sunim māca iet taisni, ignorēt faktorus, kas novērš uzmanību, piemēram, kaķus, ēdienu, citus suņus, manevrēt ļaužu pūlī, ievērot šķēršļus, piemēram, koku zarus, apgaismes stabus, un novērst neredzīgā sadursmi ar tiem. Sunim jāiegaumē daudz komandu, tādas kā «stop», «uz priekšu», «pa labi», «pa kreisi», «lēnāk». Treniņi notiek dažādos apstākļos: pilsētas centrā un nomalē, brīvā dabā. Sunim māca pareizi uzvesties uz ceļa braucamās daļas un, ja nepieciešams, pārvietoties gar ceļmalu. Braucieni pilsētas sabiedriskajā transportā, vilcienā, darbs dažādās telpās (veikalā, pastā, bankā) ir suņa pavadoņa svarīga apmācības daļa. Papildus dzīvnieku māca iegaumēt konkrētus maršrutus, lai viņš spētu strādāt pēc atmiņas. Apmācības laikā suns tiek iepazīstināts ar dažādām situācijām, ar kurām viņš varētu sastapties nākotnē. Dzīvniekam jāspēj analizēt un sava saprāta līmenī pieņemt pareizos lēmumus, jo citādi viņa palīdzība neredzīgajam būs nepilnīga. Daudzviet pasaulē par suņiem pavadoņiem izvēlas skolot labradorus vai vilku šķirnes suņus, taču Konfekte pierādījusi, ka ar šo uzdevumu lieliski spēj tikt galā arī bezšķirnes suns. Savulaik biedrības «Saulessuns» pārstāvji Konfekti apmācībai paņēma no dzīvnieku patversmes, kad suņu meitenītei bija nepilns gads, un viņa attaisnoja cerības. «Pārliecība, kuru neredzīgais iegūst, turoties pie suņa pavadoņa pavadas, dod viņam iespēju pārvietoties daudz ātrāk nekā tikai ar spieķa palīdzību. Turklāt ļoti svarīgs ir psiholoģiskais atbalsts, ko dod suns pavadonis, jo cilvēks jūtas neatkarīgs, patstāvīgs,» skaidro Sigita.

Neko tādu par naudu nenopirkt Sigita bijusi Spānijā un pārliecinājusies, ka tur ir specializētas suņu audzētavas, kur dzīvnieki tiek audzēti, turēti un apmācīti ar vienu nolūku – kļūt par neredzīga cilvēka pavadoni. Konfekte pagaidām ir vienīgais šāds suns Jelgavā, bet Eiropas projekta ietvaros Latvijā plānots no Igaunijas iepirkt vēl deviņus pavadoņus. «Es ļoti ceru, ka atsauksies vēl citi jelgavnieki, kuriem arī būtu nepieciešamība pēc šāda palīga un kuri pieņems to kā draugu. Ar suni līdz pilnīgai savstarpējai sapratnei var sarast aptuveni gada laikā. Daudzi baidās, ka dzīvnieka uzturēšana izmaksās dārgi, bet no pieredzes varu teikt, ka tā nav, un tas, ko dod šis lieliskais draugs, ir neatsverams un nenopērkams ne par kādu naudu, pārliecināta Sigita.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu