Adžiliti - sacensības arī kaķiem (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne visi kaķi, kas ir labi sportisti mājās, spēs izrādīt savu māku daudzu cilvēku klātbūtnē. Izrādās, suņi nav vienīgie cilvēka mīļdzīvnieki, kas var piedalīties tādās aizraujošās veiklības un šķēršļu pārvarēšanas sacensībās kā adžiliti. Kaķi ir ne mazāk aizrautīgi šā sporta veida dalībnieki.

Būtībā kaķu adžiliti un šķēršļu josla neatšķiras no līdzīgām suņu sacensībām. Tajās dzīvniekam jāpārvar tādi paši šķēršļi – barjera, aplis, galds, tunelis, kāpnes, rampa – un jāveic slaloms starp konusiem. Vienīgā atšķirība ir šķēršļu izmērs, un sacensības pārsvarā tiek rīkotas telpās.

Katram dalībniekam noteiktā secībā šķēršļu josla jāpārvar ar laika kontroli. Hendlers jeb dzīvnieka izstādītājs drīkst mudināt kaķi ar kādu viņam tīkamu rotaļlietu – nūjas galā piestiprinātu mānekli, lāzera staru, bet var izmantot arī tikai mutiskas komandas. Vienīgais, kas netiek atļauts, – pieskarties dzīvniekam, tādējādi mudinot pārvarēt šķērsli. Līdzīgi kā suņu sacensībās, tiek dots ierobežots laika limits, kurā jāpievārē visa šķēršļu josla. Ja tas tiek pārtērēts, dzīvnieku diskvalificē. Uzvarētājs ir kaķis, kas īsākā laikā pieveicis distanci, vienlaikus pieļaujot vismazāko kļūdu skaitu.

Kā jau minēts, šķēršļi veidoti, speciāli pielāgojot tos kaķa nelielajam augumam, mentalitātei un fiziskajām spējām. Šo dzīvnieku audzētāji atzinuši, ka lielākā to daļa nesagādā kaķim nekādas grūtības. Problēmas parasti sākoties brīdī, kad mājas čempionam jāstājas publikas priekšā, jo ierastajā vidē dzīvnieki ir daudz drošāki. Audzētāji un sacensību dalībnieki uzsver, ka tieši spējā iemācīt pieveikt šķēršļus lielā telpā un daudzu cilvēku klātbūtnē slēpjas lielākās grūtības. Tam nepieciešama ievērojama koncentrēšanās spēja. Līdz ar to adžiliti sacensībām nederēs pārlieku nervozi kaķi.

Pagaidām šis sporta veids Latvijā nav īpaši plaši izplatīts. Kad "Ziņas" interesējās par vairākos populārākajos Latvijas kaķu audzētāju klubos, vienīgā atbilde skanēja, ka "esam dzirdējuši, ka kaut kur tādas sacensības bijušas". Iespējams, kādam lasītājam ir vairāk informācijas par šo, mūsuprāt, saistošo brīvā laika nodarbi. Labprāt par to uzzinātu un iepazīstinātu ar šo informāciju arī citus interesentus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu