Vides ministrs atsaucas aicinājumam – videi un cilvēkiem draudzīgu REACH

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc vides organizāciju Zemes Draugi un Greenpeace aicinājuma LR vides ministrs Raimonds Vējonis ir piekritis parakstīt deklarāciju. Deklarācijas ietvaros tiek vērsta ES prezidējošās valsts, pašreiz Somijas uzmanība uz nepieciešamību diskusijās par jauno Eiropas ķīmisko vielu politiku nodrošināt pietiekamu prioritāti t.s. aizstāšanas principam.

Deklarācijas parakstīšana notiks 9. oktobrī Zemes Draugu un Greenpeace kopīgās kampaņas „Nežēlīgi nopietni” ietvaros uz kuģa Arctic Sunrise. Šajā dienā norisināsies arī daudzi citi kampaņas pasākumi. Kopīgā preses konference sāksies 9. oktobrī plkst. 12.00. Par tās norisi tiks ziņots atsevišķi.

Šajā dienā arī tiks publiskoti kampaņas ietvaros veiktās Latvijas sabiedrībā pazīstamu cilvēku asins rezultātu analīžu dati. Akcijas mērķim 50 ml asiņu ziedojuši TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece, mūziķi Intars Busulis un Juris Kulakovs, un reklāmas aģentūras „ZOOM!” radošais direktors Ēriks Stendzenieks.

Asins paraugi tika sagatavoti E.Gulbja laboratorijā un nosūtīti uz neatkarīgu laboratoriju Nīderlandē, kas veica asins analīzes. Asins paraugu sagatavošanā un transportēšanā tika izmantots ftalātus nesaturošs ekipējums, kas ir viena no to ķīmisko vielu grupām, kuras meklētas asinīs.

Kampaņas ietvaros slavenību asinīs meklētas 44 cilvēku radītās ķīmiskās vielas, par kurām ir zināms – tās ir potenciāli kaitīgas vai kaitīguma dēļ jau izņemtas no tirgus, bet vēl arvien atrodamas dzīvo organismu audos un vidē. Starp meklētajām vielām ir pesticīdi (ieskaitot DDT), perfluorētie savienojumi, ftalāti, smagie metāli un bromētie liesmu slāpētāji. Ikviens no mums ir pakļauts šo ķīmisko vielu ietekmei – mēs visi pret savu gribu piedalāmies eksperimentā ar mūsu un nākamo paaudžu veselību.

Ar šīs akcijas palīdzību vides organizācijas un kampaņas dalībnieki vēlas vērst sabiedrības un politiķu uzmanību uz sintētisko ķīmisko vielu nelabvēlīgo ietekmi. Virkne šādu vielu tiek plaši izmantotas dažādu produktu ražošanā, bet ir potenciāli kaitīgas cilvēka veselībai un videi. Zemes draugi un Greenpeace uzsver, ka vēl arvien īsti nav zināma šā ķīmiskā kokteiļa ietekme uz cilvēka veselību un vidi. Jau drīz Eiropas Parlaments balsos par jaunu ķīmisko vielu regulu REACH. ES politiķiem un institūcijām ir jāizlemj, vai turpmāk būs nepieciešams obligāti aizstāt kaitīgās ķīmiskās vielas dažādu plaša patēriņa produktu sastāvā, ja tām eksistē drošākas alternatīvas. Šis balsojums noteiks, vai REACH spēs pasargāt cilvēku veselību un vidi no sintētisko vielu negatīvās ietekmes nākotnē un vai politiķi izmantos unikālo iespēju pasargāt cilvēkus un vidi no nevajadzīga un kaitīga sintētisko ķīmisko vielu piesārņojuma?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu