Ko darīt ar klaiņojošiem kaķiem? (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Ogres Ziņu" redakcijā vērsās D.Jansones kundze, kura savu sāpi izteica vēstulē: "Pastāstīšu par konkrētu namu Ogrē, Mālkalnes prospektā 24. Jau vairākus gadus tur dzīvo pamesta kaķenīte. Šopavasar viņa laida pasaulē četrus skaistus kaķēnus. Pēc zināma laika viņi no pagrabstāva tika iznesti ārā un mitinājās sētas jeb skvēra pusē. No šā nama vairāk kā 80 dzīvokļu iemītniekiem neviens dzīvniekiem neatvēlēja ne pliku ādiņu vai maizes garoziņu.

Redzot, kā kaķene ar saviem četriem bērniņiem stāvēja skvērā zem koka, cerot noķert kādu zaros lēkājošu putniņu, lai pabarotu mazuļus, dažiem garāmgājējiem sirds iesāpējās, to redzot. Vēlāk dažas līdzcietīgas sievietes šad tad kaķīšiem nolika ko ēdamu un ūdens trauciņu, lai karstā saules svelmē varētu padzerties. Biežāk gan ūdens tika izliets, trauciņi izmesti, un palīdzības sniedzējas apvainotas un izlamātas. Šajā mājā dzīvojošie pusaudži sāk kaķēnus sist ar rungām un mocīt citādā veidā, lai no viņiem atbrīvotos.

Barotājas neskaitāmas reizes zvanīja Ogres dzīvnieku patversmei ar lūgumu kaķīšus noķert un aizvest, bet atbilde bija tikai viena: “Mēs kaķus neņemam!”, un tā viņi jau apmēram 3 - 4 mēnešus klīst gar šo namu, tiek nepārtraukti sisti.

Tā kā patversme kaķīšus neņem, dažu māju sētnieki un citi ļauni cilvēki, viņus vienkārši nosit māju tuvumā, kā tas notika Parka ielā 8. Tur pagrabā kaķīšiem noliekot žurku indi, lai viņi nobeidzas. Daži pagrabstāvus apkalpojošie darbinieki - sanitārtehniķi un citi - zina stāstīt, ka daudzās vietās atrodot ļoti daudz nobeigušos kaķu, neviens tos neaizvāc.

Gribu zināt, cik ilgi tāds stāvoklis Ogrē turpināsies? Liekas, Ogre drīz pārvērtīsies par klaiņojošo kaķu pilsētu! Ko par to domā pašvaldībā? Vai tiešām patversme domāta tikai suņiem? Ja patversme kaķīšus neņem, ir paredzēti līdzekļi viņu iemidzināšanai, lai mirst humānā veidā, nevis nositot pie mājām.

Nav redzēts arī, ka Ogres rajona avīzēs tiktu ievietots patversmē esošo kaķīšu fotogrāfijas, izņemot vienu lielu runci!!! Rīgas patversmes darbinieki šos savāktos mīluļus nofotografē un ievieto avīzēs. Tādēļ arī Ogres rajona iedzīvotāji pēc kaķīšiem brauc uz Rīgu.

Drīz kaķenītes laidīs pasaulē otro metienu. Jādomā, ka arī tos piemeklēs tāds pats liktenis.

Gaidām atbildi “Ogres Ziņās”. Pēc daudzu iedzīvotāju lūguma, D.Jansone"

"Ogres Ziņas" noskaidroja un sniedz atbildi!

Jārunā par morāli un ētiku

Ogres novada domes Preses dienesta vadītājs Nikolajs Sapožņikovs sniedza savu atbildi, uzsverot, ka kaķi cieš cilvēku bezatbildības dēļ:

"Gribu uzsvērt, ka vispirms te jārunā par cilvēku morāli un ētiku. Tas taču skaidrs, ka dzīvnieki cieš cilvēku bezatbildīgas un cietsirdīgas cilvēku rīcības dēļ. Klaiņojošie suņi un kaķi nav radušies nez no kurienes. Tie ir cilvēku pamestie dzīvnieciņi un viņu pēcnācēji – bezatbildīgu cilvēku upuri.

Pārdomas izraisa vēstules sākumā minētais par kaķenīti un kaķēniem. Kāpēc no visas mājas iedzīvotājiem neatradās neviens, kurš dzīvnieciņus pabarotu? Ar žēlsirdīgu noskatīšanos vien dzīvniekam līdzēts, protams, nebūs.

Pirms dažiem gadiem Ogrē aktuāla bija klaiņojošo suņu problēma, tagad, kad ir ierīkota un darbojas dzīvnieku patversme, šī problēma veiksmīgi atrisināta un tikai pa retam sunim var manīt klīstam savā vaļā, turklāt visbiežāk viņi ir devušies brīvsolī, kā saka, nedaudz atpūsties no saviem saimniekiem.

Ar kaķiem tomēr nav tik vienkārši, jo teiciens, ka kaķis staigā, kur tam tīk, nav radies tāpat vien. Piekrītu, ka dzīvnieku patversmē arī kaķiem būtu vajadzīga vieta un domei acīmredzot par to nāksies gādāt, taču, kā zināms, patversmē neviens dzīvnieks netiek turēts mūžīgi un agrāk vai vēlāk tiek nosūtīts "citos medību laukos".

Mūsu valstī ir pieņemts Dzīvnieku aizsradzības likums, ir Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā turami mājdzīvnieki, noteikti arī šo dzīvnieku īpašnieku pienākumi. Diemžēl mums bieži vien raksturīgi par pienākumiem aizmirst, arī par pienākumiem pret kādreiz tik mīļajiem kaķīšiem, kuri, beidzoties apjūsmošanas periodam, ik palaikam tiek izmesti uz ielas un kļūst par bezpajumtniekiem ar visām no to jaunā sociālā statusa izrietošām sekām.

Par sanitāro tīrību pagrabos – katrai mājai ir konkrēts apsaimniekotājs, turklāt katram pagrabam ir savs īpašnieks. Manuprāt, nekādi papildu spēki te gan nebūtu vajadzīgi.

Iespējams, es kļūdos, bet nevaru piekrist viedoklim, ka Ogre draud pārvērsties par klaiņojošo kaķu pilsētu."

Par kaķiem intereses nav

Savukārt Ogres novada dzīvnieku patversmes vadītāja Anita Krastiņa atbildēja:

"Mēs sazināmies ar konkrēto māju vecākajiem vai arī ar tiem cilvēkiem, kuri klaiņojošos kaķus baro un pieskata. Jo citādāk es nevaru zināt, kur ir akls kaķis vai kāds cits noklīdis dzīvnieks. Aicinātu cilvēkus būt atsaucīgākiem un par kaķiem parūpēties pašiem vai arīdzan atvest uz patversmi, kur viņi tiek iemiedzināti. Aicinātu iedzīvotājus sterilizēt arī māju kaķus. No pieredzes varu teikt, ka kaķis, kurš audzis būrī, nav īsts kaķis, viņš nezina, kā uzvesties. Un patversmē diemžēl nav kaķiem vietas. Patversme vienlaicīgi var uzturēt tikai četrus kaķus. Jāatzīst, ka cilvēkiem par šiem dzīvniekiem intereses nav."

* Atsaucoties uz publicēto, "Ogres Ziņas" labprāt portālā "Ogreszinas.lv" ievietotu noklīdušu vai pamestu suņu vai kaķu fotogrāfijas. Aicinām cilvēkus būt aktīviem. "OZ" jau ilgāku laiku sadarbojas ar Ogres novada dzīvnieku patversmi un gan suņu, gan kaķu fotogrāfijas tiek publicētas portālā un avīzē. Iedzīvotājus aicinām vērsties redakcijā vai izmantot e-pastu: ogre@ogreszinas.lv.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu