Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Zivju eļļa — dzīves nepieciešamība

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uztura bagātinātāju klāsts kļuvis tik plašs, ka reizēm ir patiess prieks atrast tajā kaut ko pazīstamu un pārbaudītu, vienīgi vēl labāk izpētītu un uzlabotu. Tāda pavisam noteikti ir zivju eļļa.

Daudzi pieaugušie atceras, ka viņiem bērnībā māmiņa vai vecmāmiņa regulāri deva pa karotītei zivju eļļas — lai bērns labāk augtu. Un viņi lieto to arī šodien, lai rūpētos par sirds un asinsrites slimību profilaksi. Reti kurš nav dzirdējis par omega 3 polinepiesātinātajām taukskābēm, kuras satur zivju eļļa un kuras ir tik ļoti vajadzīgas, lai sirds būtu vesela.

EPS, DHS, ALS

Ir trīs galvenās omega 3 taukskābes — eikazopentaēnskābe (EPS), dokozaheksaēnskābe (DHS) un alfalinolēnskābe (ALS) —, un tās visas nepieciešamas cilvēka organismam. EPS un DHS mēs varam uzņemt tikai ar zivīm, zivju eļļu un vēl dažu jūras dzīvnieku (vaļu, roņu, vēžveidīgo) gaļu. ALS sastopama augu valsts produktos. Jūras iemītnieki no tās sintezē EPS un DHS, ko uzkrāj savā organismā. Līdzīga spēja piemīt arī cilvēka organismam — ierobežotā daudzumā tas no ALS, kas uzņemta ar valriekstiem, linsēklām, linsēklu eļļu, rapšu eļļu, sojas eļļu u. c., var ražot EPS un DHS, tomēr ar to nepietiek, tāpēc ir nepieciešama omega 3 taukskābju uzņemšana ar uzturu. Ar EPS un DHS salīdzinoši bagāti ir laši, siļķes, foreles, skumbrijas, sardīnes. (Jāpiebilst, ka omega 3 taukskābes nevajadzētu jaukt ar omega 6 taukskābēm, kas arī ir ļoti vajadzīgas organismam un ko var uzņemt, piemēram, ar kukurūzas vai saulespuķu eļļu.)

Sirdij un ne tikai

Omega 3 taukskābes ir ikvienas organisma šūnas apvalka sastāvā, tās aizsargā sirdi no dažādu kaitīgu faktoru iedarbības. Šīs taukskābes labvēlīgi ietekmē kaulu, locītavu un ādas stāvokli, bet maziem bērniem veicina augšanu un pareizu garīgo attīstību. Grūtniecēm un māmiņām, kuras baro bērnu ar krūti, omega 3 taukskābes jālieto, lai rūpētos par bērniņa nervu sistēmas attīstību.

Omega 3 taukskābes īpaši nepieciešamas arī diabēta slimniekiem, lai stiprinātu sirdi. Atklāts, ka tās palīdz cīnīties ar depresiju, uzlabot smadzeņu apgādi ar asinīm, stiprināt atmiņu. Kardiologi nozīmē omega 3 taukskābes pacientiem, kuri pārcietuši miokarda infarktu, jo tās palīdz pacientam izdzīvot. Šīs taukskābes sekmē arī holesterīna līmeņa normalizāciju asinīs, tām piemīt pretiekaisuma un asinsspiedienu normalizējoša iedarbība. Vēl tiek apgalvots, ka cilvēkiem, kuri cīnās ar lieko svaru, omega 3 taukskābju uzņemšana palīdz ātrāk tikt vaļā no traucējošajiem kilogramiem, ja vien viņi arī regulāri vingro. Internetā atrodamas arī ziņas par to, ka zivju eļļa ar panākumiem izmantota, lai bērniem ārstētu uzmanības deficīta sindromu.

Un vēl kādā pētījumā, kas noticis ieslodzījuma vietās, esot atklājies, ka tiem noziedzniekiem, kuri izcēlušies ar īpašu nežēlību, omega 3 taukskābju līmenis asinīs bijis krietni zemāks par normu. Daudzi fakti vēl tikai gaida savu izskaidrojumu.

Liela loma profilaksē

Jau samērā sen epidemioloģiskos pētījumos pierādīts, ka pietiekama zivju lietošana uzturā mazina sirds un asinsvadu slimību izplatību attiecīgajā populācijā, piemēram, Grenlandes un Japānas iedzīvotāji, kuru ēdienkartē netrūkst zivju un citu jūras produktu, no šīm kaitēm cieš mazāk. Vēlākos pētījumos atklāti arvien jauni apstiprinājumi tam, ka sirds un asinsvadu slimību profilaksei vēlams gan regulāri ēst zivis, gan papildus lietot arī zivju eļļu. Tas attiecas gan uz veseliem cilvēkiem, gan uz tiem, kuri slimo ar koronāro sirds slimību. Vēl viena zivju eļļas labā īpašība ir tā, ka, būdama pilnīgi dabiska cilvēka uztura sastāvdaļa, tā nerada blakusparādības un tai nepiemīt arī nevēlama mijiedarbība ar zālēm, kas jālieto koronārās sirds slimības ārstēšanai. Gluži otrādi — zivju eļļa vēl vairāk paaugstina šo medikamentu ārstniecisko efektivitāti.

Vai pietiek ar zivīm?

Lai gan dažādās publikācijās, tajā skaitā arī mūsu pašu žurnālā, uzsvērts, ka zivis ir ļoti nepieciešamas uzturā, patiesībā mēs nemaz neesam tik naski zivju ēdāji. Vienam tās negaršo, otram slinkums gatavot, trešajam nepatīk, ka zivīs ir asakas.

Dažus dara bažīgus mediju ziņas par dzīvsudrabu un dioksīnu, ar ko piesārņoti ūdeņi un kas krājas zivju organismā. Lai uzņemtu pietiekamu EPS un DHS daudzumu, treknās zivis būtu jāēd ne retāk kā divas reizes nedēļā, vienā ēdienreizē notiesājot vismaz 200 g porciju. Ja zivis ēd reizi desmit dienās, cilvēks nesaņem vairāk par piekto daļu no omega 3 taukskābju minimālā ieteicamā dienas daudzuma.

Veseliem cilvēkiem šis daudzums ir ap 650 mg, bet tiem, kam ir sirds slimības, — ap 900 mg. Ja zivis ēdat par maz un apzināties, ka savus uztura ieradumus tomēr nemainīsiet, tad vajadzētu konsultēties ar ārstu par piemērotām zivju eļļas devām. Kvalitatīvai zivju eļļai ir standartizēts omega 3 taukskābju saturs, tā tiek iegūta no svaigām treknajām dziļūdens zivīm un nesatur nekādus kaitīgus piemaisījumus.

Neaizmirstiet arī veselīgu dzīvesveidu

Sirds un asinsvadu slimības, protams, ietekmē iedzimtība un dažādi citi no cilvēka paša neatkarīgi faktori, tomēr daudz kas ir atkarīgs no mūsu pašu attieksmes pret savu veselību un dzīvesveida, kas no tās izriet.

Sirdij un asinsvadiem kaitē stress, smēķēšana, paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, līdz galam neizgulētas slimības, nepietiekams miegs, pārmērīga alkohola lietošana, liekais svars un nesabalansēts uzturs, mazkustīgums. Arī tas jāņem vērā, ja gribam pilnvērtīgi rūpēties par sirds veselību.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu