Nodur un saindē zirgus (94)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Carnikavas jātnieku sporta klubā Ventasmēneša laikādivreiz cietuši zirgi. Pirmajā gadījumā atrasta nodurta ķēvīte, otrajā - saindēts vērtīgs šķirnes kumeļš, kas izdzīvoja un nu atlabst. Kamēr Ādažu policija izmeklē noziegumu, sporta kluba vadītāja un trenere Evita Crunde ir pārliecināta, ka zina, kurš pastrādājis noziegumus. «Tam visam pamatā ir personiski motīvi,» saka E. Grunde.

Ar zirgiem Evita nodarbojas kopš 1993. gada, bet sporta gaitas sāktas 2000. gadā. Pavisam Ventās šobrīd ir 19 zirgu, ari vairāki kumeļi. «Man ir bail laist zirgus ganībās, jo nav garantijas, ka neseko vēl kāds uzbrukums,» skumji saka Evita. No pašvaldības un kaimiņiem noīrētajās pļavās — kopā 20 hektāru — zāles vēl pietiek, bet tās vietā zirgiem j āēd ziemai sagādātais siens. «Nekas daudz vairs nav palicis, būs jāpērk jauns,» teic Evita. Neatkarīgās apciemojuma laikā daži zirgi atrodas aplokā, pārējie - piesieti saimniecības pagalmā.

Zināja, kā durt

«Pirms diviem gadiem tika noindēts ļoti labs gadu vecs kumeļš, un kopš tā gadījuma bija miers. Nelaimes sākās neilgi pirms 26. augustā notikušajām sacensībām. 19. augustā no rīta es biju aizbraukusi uz Rīgu, un, tā kā zirgus kopj mana mamma, viņa bija tā, kura ganībās atrada sadurto ķēvīti Parīzi - viņai sānos bija trijstūra veida brūce. Tika izsaukts veterinārārsts, kurš brūci sašuva, bet tas nelīdzēja - Parīzei kļuva arvien sliktāk un viņa vakarā nomira. Otrajā dienā veica sekciju, kuras laikā konstatēja slīpo brūci aptuveni septiņus līdz desmit centimetrus tālāk - it kā būtu durts ar āķi, kas izgājis cauri ribām un resna-iai zarnai.» stāsta Evita. Ārsts esot pateicis, ka tas esot cilvēka roku darbs, turklāt dūrējs precīzi zinājis, kur un kā jādur. «Slepkava zināja arī precīzu laiku, kad zirgus uzmana nedaudz mazāk, jo viņi ir ganībās -Parīzi sadūra starp septiņiem un deviņiem,» piebilst Evita. Otrajā dienā pēc sacensībām tieši tajā pašā laikā - starp septiņiem un deviņiem no rīta - saslimis kumeļš Madžeti. «Kumeļš sāka vārtīties, un viņam bija tieši tādas pašas pazīmes kā tam zirgam, kuru noindēja pirms diviem gadiem. Labi, ka laikus piefiksējām, ka Maģim slikti, un izsaucām veterinārārstu. Gandrīz divas nedēļas kumeliņam katru dienu laida sistēmas, un šķiet, ka šo maziņo būsim izcēluši,» notikušo apraksta Evita. Nedaudz bikli tuvojas arī mazais Madžeti. Saimniece noglauda kumeliņa kaklu un piebilst: piepampis no visām sistēmām un špricēm.

Pazīst draudētāja balsi

12. septembrī Evitas mamma Vēsma saņēmusi draudus pa telefonu. Parādījies, ka zvana no privāta numura, un vīrietis, kura balss šķitusi pazīstama, sacījis: «Savāc savu balto zirgu, citādi paņemšu bisi un novākšu visus!» Tajā dienā vaļā pa sprukusi balta ķēvīte, bet nekur tālu tā neesot skrējusi, svešās teritorijās arī ne - paskraidījusi pa ganībām.

«Man nav aizdomu, ka ļaundaris varētu būt no tuvāko konkurentu vidus. Ar visiem ir ļoti labas attiecības - gan ar jātniekiem no Zvejniekciema, gan Vecākiem, arī no kluba Elits tepat netālu. Manuprāt, šeit ir personisko rēķinu kārtošana, kas saistīta ar manu bijušo draugu un viņa ģimeni, kurai turklāt ir sakari policijā. Bijušais draugs savulaik strādāja policijā, viņa brālis ir policists, brāļasieva arī. Viņi dzīvo tieši pretī ganībām, redz, kas tur notiek, un zirgus necieš - sevišķi bijušā drauga vecāki,» spriež Evita. Savu versiju viņa izklāstījusi arī policijai, bet necer, ka tā palīdzēs atklāt noziegumu, jo iepriekšējo reizi nekas tā arī neesot nedz noskaidrots, nedz atklāts. «Es nepadošos -ja policija neko nevarēs noskaidrot, vērsīšos pēc palīdzības prokuratūrā,» apņēmīgi teic Evita.

Ādažu Kārtības policijas priekšniece Karīna Cakārne skaidro, ka par notikušo sākts kriminālprocess, tādēļ neko sīkāk komentēt nevarot. «Mēs strādājam, lai noziegumu atklātu,» lakoniska ir K. Cakārne.

Kumeļiem indi viegli iebarot

«Zirga organisms pats par sevi ir ārkārtīgi jūtīgs, sevišķi pret dažādām ķimikālijām," teic veterinārārsts Andris Jānis Lankovskis. Tieši viņš ārstēja Madžeti un bilst, ka nevarot pateikt, vai zirgs tiešām indēts - laboratoriski to esot grūti noteikt, turklāt līdzīgus simptomus varot izraisīt arī intoksikācija no parastām slimībām. «Izslēgt apzinātu indēšanu, protams, nevar, jo kumeļam bojātas aknas un nieres. Pamazām viņš atlabst,» saka veterinārārsts, piebilstot, ka neesot problēmu zirgam iedot kaitīgās vielas ar cienasta palīdzību - maizi, āboliem, jo sevišķi kumeļiem, kuri ir draudzīgi un ziņkārīgi. A. J. Lankovskis atminas līdzīgu gadījumu, kas notika pirms diviem gadiem Saulkrastos, kad bojā aizgāja divi zirgi -vienu nošāva, otru noindēja. «Toreiz lietā tika likti fosfora savienojumi, kas izraisa lēnu un ļoti mokošu nāvi,» saka A. J. Lankovskis. Toreiz par šādas rīcības iemeslu tika minēts tas, ka dzīvnieki traucējuši cilvēkiem.

**************

Uzziņai

Pazīmes, kas norāda uz saindēšanos:

• caureja, jo organisms cenšas atbrīvoties no kaitīgajām vielām. Vemšanas zirgiem nebūs.

• Spēcīgas sāpes, kolikas.Zirgs vārtās pa zemi.

Komentāri (94)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu