Šinšilla iemācās riet (45)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Cordey

Mājdzīvnieki nav tikai ģimenes rotaļlietas. Kinoloģe Zane intervijā portālam TVNET uzsver ne tikai suņu, bet arī citu mīluļu vajadzību pēc mīlestības, kā arī runā par dzīvnieku sadzīvošanu un plēšanos. Viņa stāsta par reāliem gadījumiem, kad dažādu sugu dzīvnieki atraduši kopēju valodu.

Zane vairākkārt uzsver, ka suņiem un citiem dzīvnieciņiem, tāpat kā cilvēkiem, vajadzīga mīlestība. Pati speciāliste cenšas ieklausīties suņu noskaņojumā un ir pieradusi paļauties uz četrkājainajiem draugiem un viņu izrādīto uzvedību.

Cilvēciskie dzīvnieki

“Dzīvnieki bieži ir daudz cilvēcīgāki nekā cilvēki. Dzīvnieki ne no šā, ne no tā nekad nebruks virsū. Tam apakšā ir kaut kas, kāpēc viņi to dara.”

Arī agresīvā suņu uzvedībā bieži vainojams cilvēks, viņa uzvedība un attieksme. Maziem kucēniem, līdzīgi kā cilvēkbērniem, vajadzīga pakāpeniska pierašana, uzmanība un daudz laika: “Nevar paņemt mājās sunīti un redzēt viņu tikai no rīta un vakarā. Ja bērnam neiemācīsi ābeci, viņš lasīt neiemācīsies. Ar sunīti ir tieši tas pats.”

Turklāt ar suni jāstrādā visu mūžu: “Suns arī pilnveidojas. Suņa intelekts varbūt nav tik augsts kā cilvēkam, bet... Viņš ir dabas bērns.”

Viņš tevi nekad nepiemānīs un nenodos.

“Viņš paliks uzticīgs līdz beigām,” Zane saka.

Rejošā šinšilla

Runājot par dzīvnieku savstarpējo sadzīvošanu, Zane pastāsta arī par kādu pārsteigumu, ko viņai sagādājusi šinšilla, kas ikdienu pavadīja kopā ar suņiem. Pēkšņi kādu dienu šinšilla sākusi riet: "Tāds kluss, aizsmacis rējiens."

Zane uzskata, ka dažādi dzīvnieki, piemēram, šinšilla un suns, no bērnības kopā auguši, saprot viens otru, kaut arī runā katrs savā valodā.

Fretka palīdz auklēt suņa bērnus

Kā vēl piemēru viņa min kādu kucēnu, kas audzis pie saimniekiem, kuru mājās bijusi fretka. Kad viņai vēlāk piedzimuši mazuļi, arī suns palīdzējis viņus auklēt.

“Taksene bērnus vaktēja un nesa pie mātes, kad viņiem bija jāēd. Viņa uzņēmās aukles pienākumus. Abas kopā gulēja, kopā spēlējās. Nebija nekādu problēmu. Viss atkarīgs no tā, kā tiek audzināts,” speciāliste saka un norāda, ka dažādu sugu dzīvnieku kopā dzīvošanai vajadzētu notikt jau no mazotnes.

Kaķis nesatiek ar suni

Viņa arī noraidīja nereti kultivēto mītu, ka suns noteikti nesatiek ar kaķi. Bieži vien suns ar kaķi spēlējas un dauzās, bet cilvēki domā, ka viņi plēšas. Tāpat ir gadījumi, kad mājdzīvnieki nesaskaņu pazīmes izrāda tikai tad, kad klāt ir cilvēki, bet, palikuši divatā, viņi mīļi un mierīgi dzīvo kopā.

Dzīvnieki, tāpat kā mazi bērni, mīl izrādīties.

Tomēr, ja kādās mājās suns tomēr nesatiek ar kaķi, jāvēršas pēc palīdzības pie dzīvnieku speciālista un viņš var palīdzēt abus samierināt.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu