Atbalstīsim PET depozītu! (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

80% atkritumu ir plastmasa Vakar savas Vislatvijas tūres laikā Ogrē viesojās kampaņas "Nemēslo mežā!" galvenais varonis Cūkmens. Viņš aicināja ikvienu aktīvāk iesaistīties vides sakopšanā, īpašu uzmanību pievēršot PET pudelēm. "Ar bērna muti runā Dievs!" iesaucās Cūkmens, kad mazais ogrēnietis Mārtiņš viņam teica, ka noteikti nodotu plastmasas pudeles, ja par to maksātu naudu.

Plastmasa "dzīvo" visilgāk

A/S "Latvijas valsts meži" kampaņas "Nemēslo mežā!" galvenais varonis bija ieradies Ogrē, lai pastāstītu par to, cik bīstamas Latvijas dabai ir PET pudeles. 80% no visiem atkritumiem ir tieši plastmasa, un tā dabā "dzīvo" visilgāk – vairāk nekā 100 gadu. Lai ražotu plastmasu, tiek izmantoti dabas resursi, kas neatjaunojas.

Cūkmens kopā ar Vides un Zemkopības ministrijas pārstāvjiem pabijis Igaunijā, kur mācījies no "brāļiem", kas būtu darāms ar plastmasas pudelēm. Igaunijā lielveikalos uzstādīti automāti, kur par nelielu samaksu – 1 Igaunijas kronu (apmēram 4 santīmi) – iespējams nodot plastmasas pudeles. Arī citās pasaules valstīs PET pudeles iespējams nodot par naudu speciālos automātos.

Par parakstu - sertifikāts

Arī Latvijā 2010.gadā būtu jāsāk darboties šādiem automātiem. Lai tas notiktu, vēl daudz darāmā gan likumdošanas jomā, gan ražošanā. Lai šī iecere realizētos, Cūkmens savas Vislatvijas akcijas laikā speciālā "Cūkmena PET grāmatā" vāc iedzīvotāju parakstus PET depozītu ierīkošanas atbalstam. Ikviens, kas parakstījās šajā grāmatā, saņēma "Cūkmena Goda sertifikātu" un uzlīmi. Savu atbalstu šai akcijai iespējams izteikt arī portālā "draugiem.lv". Rudenī visus parakstus iesniegs vides ministram Raimondam Vējonim, kurš jau drīzumā solījis ieviest PET depozīta sistēmu arī Latvijā.

"Cīnīsimies ar cēloņiem, nevis sekām!" teica Cūkmens. Viņš ir pārliecināts, ka, ja par PET pudeļu nodošanu varēs saņmet kaut vai pāris santīmu, mežos plastmasas atkritumu daudzums ievērojami samazināsies.

Ogrēnieši atbalsta akciju

Kā pirmā Ogrē grāmatā parakstījās Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Pūķe. Viņa atzina, ka plastmas pudeļu problēma ir ļoti aktuāla. Ogrēnieši tās risināšanā jau iesaistījušies, jo no 19.jūnija Akmeņu ielā atvērts atkritumu šķirošanas laukums, kur par brīvu var nodot arī plastmasas pudeles. Protams, būtu vēl labāk, ja būtu pieejami PET depozīti. "Akcija ir kolosāla. Lai Cūkmenam izdodas! Lai cilvēki ir atsaucīgi! Jo vairāk par šīm lietām domāsim, jo vairāk visi būsim ieguvēji," teica domes pārstāve.

Ogrēniete Ruta atzīst, ka PET pudeles ir nopietna problēma. Viņas māja atrodas pie Ogres upes, pavasaros upmalā ir milzum daudz plastmasas pudeļu un skats ir ļoti nepievilcīgs. Rutas kundze stāsta, ka cenšas mājas tuvākajā apkārtnē plastmasas pudeles salasīt, bet pilnībā to izdarīt nav iespējams – to ir pārāk daudz. "Metam pudeles atkritumu konteinerā. Zinu, ka tās dedzināt nedrīkst. Ja būtu iespējams pudeles nodot un par to saņemt naudu – noteikti to darītu," teic ogrēniete.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu