Viņai un viņam — katram savi vitamīni

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: nassaulibrary.org

Ja uzturs nespēj sniegt organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, varam aptiekā iegādāties kādu no vitamīnu kompleksiem, ņemot vērā ne tikai savu dzīvesveidu vai veselības problēmas, bet arī dzimumu.

Piemēram, vīriešiem vairāk nepieciešami preparāti, kuru sastāvā ir žeņšeņs, kas tonizē, dod enerģiju un ir nepieciešams reproduktīvajai sistēmai, savukārt sieviešu vitamīniem bieži vien pievieno dzelzi, jo sieviešu organismā dzelzs deficīts rodas daudz biežāk nekā vīriešiem, pastāstīja «Ģimenes aptiekas» vadītāja Laila Šace.

Ja vitamīni ir paredzēti noteiktam dzimumam, tas ir norādīts uz iepakojuma. Piemēram, aptiekās var iegādāties «Livol total» vitamīnus sievietēm un vīriešiem, vitamīnus «Duovit» sievietēm un vīriešiem, «Wellman» vīriešiem, «Wellwoman» sievietēm, «Vitakur» ar naktssveces eļļu un «Women`s Daily Pack» sievietēm, kā arī citus vitamīnu un minerālvielu kompleksus.

Sievietes veselībai un skaistumam

Sievietes organismam nepieciešamība pēc papildu vitamīniem rodas vairākos dzīves etapos. Menstruāciju laikā sieviete zaudē dzelzi un, ja zudums ir neliels, viņa var just nogurumu, bet, zaudējot to ļoti daudz, sieviete var pat saslimt. Dzelzs ir iekļauta daudzu sieviešu vitamīnu sastāvā, taču, ja šīs vielas trūkst īpaši daudz, pēc ārsta ieteikuma ir lietojami dzelzs preparāti.

Lietojot orālās kontracepcijas līdzekļus, organismā samazinās folskābes, C un B vitamīnu daudzums, kas ar laiku var izraisīt veselības problēmas. Dažos sieviešu vitamīnu kompleksos ietilpst naktssveces eļļa, kas palīdz saglabāt hormonālo līdzsvaru, kā arī novērš ādas un matu problēmas. Ādas un matu veselību uzlabo arī gurķenes eļļa.

Gaidot un zīdot bērniņu, organismam nepieciešami gandrīz visi vitamīni un minerālvielas, īpaši dzelzs, kalcijs, cinks un magnijs. Par to, vai un kādi vitamīni jālieto, vajadzētu konsultēties ar ārstu. Dzelzs vajadzīga, lai nodrošinātu augļa apgādi ar skābekli un barības vielām. Auglim attīstoties, nepieciešams daudz kalcija, taču ne katra grūtniece spēj apēst pietiekamu daudzumu piena produktu — ja tiks tērēti topošās māmiņas kalcija krājumi, cietīs viņas kauli un zobi. Lai novērstu augļa attīstības traucējumu risku un palīdzētu organismam atjaunoties pēc grūtniecības radītajām izmaiņām organismā, ir nepieciešama folskābe.

Sievietēm nereti raksturīgo nervozitāti un aizkaitināmību, ko īpaši veicina mūsdienu stresa apstākļi, var palīdzēt novērst B grupas vitamīni.

Menopauzes laikā, kad olnīcas pārstāj ražot estrogēnus, kas piedalās daudzās bioķīmiskās reakcijās sievietes organismā, bieži vien attīstās trauslu kaulu slimība — osteoporoze. Lai attālinātu šo kaiti, jau laikus papildus nepieciešams uzņemt kalciju un D vitamīnu.

Visas dzīves laikā organismam ir nepieciešami antioksidanti: C un E vitamīns, beta karotīns, selēns, cinks, varš un mangāns. Tie pasargā šūnas no brīvo radikāļu bojājuma, kas paātrina organisma priekšlaicīgu novecošanu, slimību un audzēju attīstību.

Daudzi sieviešu vitamīni satur kalciju un mikroelementus, kas uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli, taču, ja ir īpašas problēmas, jāizvēlas speciālie vitamīnu kompleksi ādas, matu un nagu veselības uzlabošanai. Tos vajadzētu lietot kursu veidā, konsultējoties ar dermatologu. Stipriem un spīdošiem nagiem ir nepieciešams kalcijs. Matu un nagu izskatu uzlabo silīcijs, kas tiek kombinēts ar gurķenes eļļu, jūras aļģēm un B grupas vitamīniem.

Aktīvam un sportiskam vīrietim

Vīriešiem papildu vitamīnu devas visvairāk nepieciešamas aktīvajā dzīves periodā, kad viņi daudz strādā, nodarbojas ar sporta aktivitātēm un ir pakļauti stresam.

Vīriešiem paredzētajos vitamīnos parasti ir iekļauts cinks, vitamīns A un B grupas vitamīni. Cinks ir nepieciešams prostatas funkcionēšanai, vīrieša dzimumhormona testosterona sintēzei, spermas izveidei. Hormonu veidošanai ir nepieciešama arī pantotēnskābe. Gan enerģiju, gan potenci uzlabo žeņšeņs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu