Kad mājās tiek gaidīts kaķēns (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējams, tieši šobrīd tu vai tavs bērns ilgojas, kaut blakus būtu mazs un mīļš dzīvnieciņš – kaķītis, kas allaž sagaidītu pārnākam mājās, mīļi pieglaustos un ieritinātos klēpī, priecētu ar savām nebēdnīgajām rotaļām vai vienkārši atgādinātu, ka pasaulē nav nekā jaukāka par laisku gulēšanu. Kādiem faktoriem jāpievērš uzmanība, veicot atbildīgo lēmumu – iegādājoties kaķi, konsultē uzņēmuma Bertas Nams veterinārārste un mazo dzīvnieku konsultante Edīte Rūtiņa.

Atbildība vairāku gadu garumā

Pirmkārt un galvenokārt – pirms iegādāties kaķi, cilvēkam pašam ir jābūt pārliecinātam par sevi un spēju uzņemties atbildību par jauno draugu. Tās ir rūpes, atbildība un piesiešanās pie mājas, jo dzīvnieks nav mēbele. Viņš prasa regulāru uzmanību, regulāras rūpes, mīlestību un barošanu. Nereti pat visdusmīgākais cilvēks pats paliek mīļš un pūkains, kad ierauga mazu kaķēnu... Bet kas notiek tad, kad mazie kaķīši izaug par lielajiem? Diemžēl nereti tad par viņiem vairs neviens nevēlas rūpēties vai dara to nelabprāt, aizmirstot gan visus patīkamos brīžos, kas sākumā pavadīti ar mazo draugu, gan iepriekšējos solījumus es noteikti par viņu visu laiku rūpēšos. Tādēļ vēlmes vispirms jāsamēro ar reālajām iespējām veltīt zināmu laiku, uzmanību un rūpes par dzīvnieciņa labklājību vairāku gadu garumā.

Sugas kaķis pret sētas minci

Vispirms jāizšķiras, ko topošais kaķa saimnieks vēlas – šķirnes kaķi (to labāk meklēt un pirkt caur dažādiem kaķu klubiem) vai vienkāršu kaķi. Katrai izvēlei ir savi plusi un mīnusi, bet, ja izvēle kritusi par labu vienkāršam kaķim, labāk to iegādāties kādā dzīvnieku patversmē. „Nevajag baidīties no šī vārda! Aplams ir uzskats, ka tur tiek turēti tikai veci, slimi un nekam nederīgi kaķi. Patiesībā patversmēs mītošie kaķi alkst izrādīt kādam savu uzmanību un viņi visi ir vakcinēti, attārpoti un sterilizēti vai kastrēti. Tā jau ir zināma garantija, ka iegūtais kaķis būs vesels. Patversmēs topošos saimniekus gaida arī dažādu izmēru un izskatu kaķi,” stāsta veterinārārste.

Diemžēl labāk atturēties no vēlmes pieņemt kaķi no ielas. „Cilvēka vēlme palīdzēt dzīvē noklīdušam pabērnam ir saprotama, tomēr rezultāti var būt neprognozējami,” brīdina Edīte Rūtiņa. Kopā ar ielas kaķi mājās iespējams atnest arī sēnīšu un infekcijas slimības, kā arī parazītus. Ja nu tomēr ir ļoti liela vēlme paglābt kādu klaiņojošu radījumu no iznīcības, tad būtu ieteicams to vispirms nogādāt dzīvnieku patversmē vai pēc iespējas ātrāk parādīt vetārstam un saņemt ieteikumus un norādījumus turpmākai aprūpei.

Kādas rūpes būs jāuzņemas?

Kad kaķis nu ir veiksmīgi izvēlēts un nokļuvis mājās, jāatceras, ka ar to vien uzmanība nav beigusies. Viss tikai sākas!

• Tāpat kā cilvēks, arī kaķis ir dzīve būtne, kura veselībai regulāri jāseko. Aplami ir domāt, ka arī tad, ja kaķītis netiek laists ārpus mājas un pa dzīvokli vien skrien, viņa veselība ir perfekta un tai nevajag sekot līdzi. Ikviens kaķis ir regulāri jāattārpo vismaz divas reizes gadā, jāvakcinē katru gadu un regulāri jāatbluso. Protams, tas prasa līdzekļus, taču jau pašā sākumā ir jārēķinās, ka ne tikai cilvēki, bet arī mīluļi mēdz slimot. Diemžēl dažu šķirņu kaķi savu iedzimto parametru dēļ, mēdz slimot biežāk, tāpēc biežāk būs jāapciemo vetārsts, kas atkal prasīs laiku un līdzekļus.

• Vēl vairāk laika un pacietības nepieciešams garspalvaino šķirņu kaķu īpašniekiem, jo šiem kaķiem regulāri ir jākopj apmatojums. Tas ir jāmazgā un jāķemmē. Neapšaubāmi apmatojumu met ne tikai garspalvainie, bet arī citi kaķi. Ar to vajadzētu rēķināties alerģiskiem ļaudīm un ģimenēm, kurās aug mazi bērni.

• Kā jau ikviens kaķu dzimtas dzīvnieks, arī parastie mājas kaķi asina nagus. Uzmanību, dārgās un saudzējamās mēbeles! Kaķiem nav ne jausmas, cik tās ir vērtīgas, tāpēc neviens nevar garantēt, ka kaķis neizvēlēsies tieši tās.

• Kaķis jāpieradina pie tualetes, ja to nelaiž ārā savās darīšanās. Pretējā gadījumā katru dienu, atnākot mājās, var gaidīt peļķi koridorā, virtuvē vai jebkur citur.

• Protams, nedrīkst aizmirst pašu svarīgāko – savu mīluli regulāri pabarot un padzirdīt. Bieži dzirdēti divi diametrāli pretēji uzskati – tikai ar veikalos nopērkamo speciālo barību vai arī ar visu, kas palicis pāri no brokastu/vakariņu galda. Patiesībā kaķi ir jābaro ar viņiem atbilstošu barību. Tas nozīmē, ka jāizvēlas kaķim tīkamāko un piemērotāko – zooveikalos piedāvāto barību klāsts ir pietiekams. Vajadzētu arī apspriesties ar vetārstu un uzklausīt viņa ieteikumus.

Pretim – prieks un mīlestība!

Nav arī nemaz tik traki, kā pirmajā mirklī varētu šķist! Kaķi un citi mājdzīvnieki prasa rūpes, taču pretim sniedz daudz no sevis – gandarījumu, maigumu, uzmanību un mīlestību. „Ja cilvēkam patiešām patīk kaķi, tad arī rūpes par tiem sagādās tikai gandarījumu. Kaķi ir gudri dzīvnieki, viņi jūt cilvēku noskaņojumu un attieksmi. Patiesas rūpes un mīlestību kaķītis atmaksās ar uzviju, sniedzot pretī patiesu prieku,” piebilst veterinārārste.

Dzīvnieku patversmes

• Dzīvnieku draugs Rīgā – F. Candera 4, tālr.: 7500491

• Latvijas Kinoloģiskās federācijas dzīvnieku aizsardzības grupa un dzīvnieku patversme Rīgā – Juglas 18, tālr.: 7532630

• Latvijas Kinoloģiskās federācijas dzīvnieku aizsardzības grupa un Rīgas pilsētas dzīvnieku patversme Stopiņu pagastā – Līči, tālr.: 9568251

• Dzīvnieku patversme Jēkabpils pakalpojumi Jēkabpilī – Zvaigžņu 1a, tel. 5221823

• Klejojošo dzīvnieku patversme Tukumā – Klusā 5, tālr.: 6227913

• Klejojošo dzīvnieku patversme Saldū – tālr.: 3825000

• Klejojošo dzīvnieku patversme Līcīši Cēsu rajona Drabešu pagastā – Muižnieki, tālr.: 9475682

• Dzīvnieku patversme Mālkalne Ogrē – Indrānu 9, tālr.: 5044224

• Daugavpils pilsētas domes dzīvnieku patversme Daugavpilī – Pasažieru 69, tālr.: 6804631

• Jūrmalas pilsētas domes dzīvnieku patversme Jūrmalā – Rīgas 41, tālr.: 7762247

• Pašvaldības dzīvnieku patversme Liepājā – Ezermalas 11, tālr.: 3407318

• Valkas pilsētas domes pakalpojumu daļas dzīvnieku patversme Valkā – Nagliņas, tālr.: 9131260

• Dzīvnieku patversme Ausma Talsos – K. Valdemāra 75a, tālr.: 9447902

• Dzīvnieku izolators Alūksnē – Malienas 13, tālr.: 4321456

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu