Telpaugi. Februāris

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Svarīgākais istabas augu aprūpē februārī:

- Hipeastrus (Hippeastrum), kuriem parādījies apmēram 5 cm garš ziednesis, liek gaismā, telpai jābūt pavēsai (+16 °C). Augus pamazām sāk laistīt un mēslo ar vājas koncentrācijas (0,05 – 0,1 %) barības šķīdumu. Kad ziedpumpurs sasniedzis pusi no sava garuma, hipeastram piemērota +18...+20 °C gaisa temperatūra. Augus bagātīgi laista un katru nedēļu, arī pēc noziedēšanas, mēslo ar 0,2 – 0,4 % barības šķīdumu.

- Ar galotnes spraudeņiem pavairo tradeskancijas (Tradescantia), kalīzijas (Callisia), zebrīnas (Zebrina), sekrēzijas (Setcreasia). Spraudeņi nav jāapsedz ar polietilēna plēvi, tos vienkārši sprauž substrātā jaunā podā un ļauj, lai istabas temperatūrā un gaismā apsakņojas. Vecais pods nav jāizmet, pa vidu apgrieztajiem augiem var iespraust galotnes spraudeņus. Vecie ataugs, drīz sazels arī jaunie, veidojot kuplu augu ar daudziem dzinumiem.

- Pagrabā, tumsā, bez lapām glabātās fuksijas (Fuchsia) nu var nest gaismā un turēt vēsumā (+10...+12 °C temperatūrā). Kamēr augam nav kārtīgu lapu, sakņu kamolam ūdens vajag ļoti maz, tāpēc augsni mitrina minimāli. Ļoti jāuzmanās, lai augus nepārlaistītu, galvenais – tie jālaista ar mīkstu ūdeni. Ja nepieciešams, fuksijas pārstāda. Kamēr fuksijai nav lapu, ir pieļaujams nedaudz apgriezt sakņu kamolu.

- Ja nepieciešams nedaudz apgriezt Bendžamina fikusu (Ficus benjamina) un citus sīklapu fikusus, to var sākt darīt tad, kad zaru galos parādījušās nelielās, jaunās šā gada lapiņas. Nedaudz pielīdzina atsevišķus pārmērīgi izstiepušos zarus, saglabājot auga izvēlēto formu.

- Ja vēl nav apgriezti pēdējie noziedējušie bugenvileju (Bougainvillea) zari, tas jādara nekavējoties, jo augi sāk veidot jaunos dzinumus, uz kuriem vasarā un rudenī plauks šā gada ziedi.

- Fēnikspalmām (Phoenix), vašingtonijām (Washingtonia), kariotām (Caryota) un citām lielajām palmām uzmanīgi, cenšoties nesavainot augšējās saknes, noņem veco augsnes virskārtu un vietā uzliek jaunu, svaigu zemi.

- Var sēt skaistnātres jeb koleusus (Coleus), tad maija sākumā balkonkastēs varēs stādīt jau 15 – 20 cm augstus, kuplus augus. Šajā mēnesī jāiesēj arī balzamīnes (Impatiens), sēklas ar augsni neapsedz, jo balzamīnes, tāpat arī eksaktumi (Exacum), dīgst gaismā.

- Ja eņģeļtaure jeb datura (Datura) ziemojusi neapgriezta, gaišā un vēsā (ap +8...+10 °C) telpā, piemēram, ziemasdārzā, var griezt spraudeņus un apsakņot tos kūdrā vai ūdenī. Februārī apsakņots daturas spraudenis uzziedēs augustā. Spraudeņus sakņo gaismā, apmēram +20 °C temperatūrā un noteikti zem polietilēna plēves. Var apsakņot arī ūdenī. Kad spraudeņi izdzinuši vairāk nekā trīs četras vismaz 3 – 5 cm garas saknes, tos var stādīt ar bagātinātu kūdru pildītos podos.

- Ciklamenām (Cyclamen) jeb Alpu vijolītēm laikus jāizplūc noziedējušie ziedi un dzeltēt sākušās lapas. Gan ziedu, gan lapu kātus negriež ar nazi, bet, pagriežot pirkstos, izrauj, lai pie guma nepaliktu sulīgie kātu gabaliņi, kas ūdens, vēsuma vai citu faktoru ietekmē varētu sākt pūt.

- Ja telpā ar sausu gaisu (piemēram, viesistabā, kabinetā vai bibliotēkā) atrodas ziedoša acālija (Rhododendron syn. Azalea), jācenšas, lai ap krūmiņiem būtu mitrs gaiss. Uz paliela, lēzena paliktņa novieto podu ar acāliju, savukārt ap to saliek sfagnu sūnas (jeb kādu citu porainu, uzsūcošu materiālu) un nepārtraukti uztur mitras. Mitrumam izgarojot, ap augu ir vienmērīgs gaisa mitrums. Auga pods nedrīkst atrasties cieši uz paliktņa, citādi tajā esošais ūdens pārlieku mērcēs saknes.

- Pakāpeniski var sākt apgriezt un, sākot no vainaga malām, saīsināt vēl galotnēs ziedošās, bet sānu zaros noziedējušās Āfrikas sparmānijas (Sparmannia africana) jeb istabas liepas zarus. Noziedējušo zaru galotnes var izmantot par spraudeņiem jauno augu audzēšanai. Tā pavairots augs noteikti ziedēs.

- Ziemassvētku zvaigznes (Euphorbia pulcherrima syn. Poinsettia pulcherrima), kas jau nobirdinājušas savas krāšņās augšlapas, apgriež. Krūmiņi līdz rudenim sakuplos, izaugs lielāki un decembrī uzziedēs, taču augšlapas būs mazākas nekā iepriekšējā ziedēšanas reizē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu