Galvenās tendences mobilo telefonu tirgū: vairāk un ātrāk

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Pagājušajā nedēļā Barselonā noritēja 3GSM kongress, kurā mobilo telefonu ražotāji vēl pirms nākamajā mēnesī gaidāmās vērienīgās tehnoloģiju izstādes «CeBIT» bija sarūpējuši ne vienu vien jaunu modeli.

Visvairāk jauno modeļu kārtējo reizi piedāvāja korejiešu ražotājs «Samsung». Kopumā kompānija izrādīja kādus desmit pašus jaunākos produktus, tā ka atliek vien izbrīnā raukt pieri, ko tad «Samsung» rādīs «CeBIT». No šā klāsta īpaši var izcelt trīs modeļus. Viens ir HSDPA Eiropas tirgum domātais telefons SGH-Z560. HSDPA ir jauna mobilo sakaru tīkla tehnoloģija, kas nodrošina ātrāku datu pārraidi — attiecībā uz šo telefonu «Samsung» sola 3,6 Mb/s, kas ir ievērojami ātrāk, nekā līdz šim tiek piedāvāts trešās paaudzes tīklos.

Arī jaunā kopsavienība «BenQ-Siemens» pasteigusies 3GSM kongresā izrādīt šādu telefonu. EF91 turklāt nāk ar jaudīgāku fotokameru nekā «Samsung» telefons — «BenQ-Siemens» telefonam ir 3,2 megapikseļu kamera, kamēr «Samsung» HSDPA modelī ielicis 2 megapikseļu izšķirtspēju. Abu ražotāju telefoni nodrošina «Bluetooth» un USB pieslēgumu.

Vismaz tā dēvētajā vecās Eiropas daļā jau diezgan ievērojamu popularitāti guvusi mobilā televīzija, un vairāki no jaunajiem telefoniem tiek izstrādāti tieši mobiliem zilā ekrāna vērotājiem. «Samsung» savu jauno TV tālruni SGH-P900 iecerējis tirgū palaist tieši pirms 2006. gada Pasaules kausa izcīņas futbolā. Īpašais šajā telefonā ir grozāmais ekrāns un T-DMB (tā apzīmē virszemes digitālās multivides apraidi) tehnoloģijas atbalsts. Displejs rādīšot līdz pat 3 attēliem sekundē, un bez televīzijas iespējām šajā tālrunī ir arī radio, mp3 atskaņošanas iespējas un arī 2 megapikseļu kamera.

Trešais izceļamais jaunums no «Samsung» ir SGH-Z150, kas esot viens no plānākajiem telefoniem pasaulē, jo ir tikai 9,8 milimetrus biezs. Gluži bez ievērības nedrīkstētu atstāt arī «Samsung» M8000 aparātu, kas ir pirmais «WiBro» telefons. «WiBro» korejiešu nosaukums mobilajiem «WiMAX» bezvadu interneta pakalpojumiem.

Ar viena jauna modeļa izrādīšanu neaprobežojas arī «BenQ-Siemens», kas šā gada sākumā solīja vērienīgu iznācienu arī «CeBIT» izstādē. Kompānija 3GSM prezentēja arī mūzikas telefonu EF51, taču «SonyEricsson» ar jauno «W950i Walkman» telefonu šo ziņu pārtrumpo ar jau atzīto skaņas kvalitāti un arī ietilpību — jaunajam W950i var ietilpināt 40 GB, kas ir aptuveni 4000 dziesmu. «BenQ-Siemens» jaunums ir arī S81 UMTS telefons ar 1,4 megapikseļu kameru un otru — mazākas izšķirtspējas VGA kameru videozvaniem.

No «SonyEricsson» arī jauns UMTS telefons — K610. Arī šis ir viens no izmēros mazākajiem 3G (trešās paaudzes) telefoniem. K610 ir divu megapikseļu kamera, «Bluetooth» un USB atbalsts. Vēl tika prezentēts J100 telefons, kas domāts ikdienas lietotājam un ar īpašām tehnoloģiskām iespējām neizceļas.

Pasaulē un arī Latvijā populārākais mobilo telefonu ražotājs «Nokia» arī 3GSM startēja ar jaunumu trijotni. Ar 6136 «Nokia» turpina piedāvāt GSM un WLAN tehnoloģiju apvienojumu vienā ierīcē, kas ļauj to lietot gan kā mobilo telefonu, gan kā datu pārraides ierīci. Pirmais šāda veida telefons bija N80. Jaunajam modelim esot uzlabots radiouztvērējs un 1,4 megapikseļu kamera. 6131 un 6070 ir vidējas klases GSM tīkla telefoni ar EDGE atbalstu. 6131 ir 1,3 megapikseļu kamera. Nekas pārsteidzošs no «Nokia» jau neizskatās, taču varbūt jaunumi tiek taupīti «CeBIT».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu