Pirkstu nospiedumi pasē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā šonedēļ sāks izdot pirmās pases ar biometrijas datiem. Speciālā čipā pasē būs ietverti arī dati ar sejas pazīmēm, piemēram, attālums starp acīm, ausīm, mutes izvietojums.

Lielbritānija ir viena no 40 valstīm, kas sākusi ieviest elektroniskās pases. Arī citur Eiropā, tai skaitā Latvijā, plāno pāriet uz pasēm, kurās būtu ietverti biometrijas dati. Savukārt ASV to pieprasa kā standartu visām tām bezvīzu režīma valstīm, kas pēc šī gada oktobra grib šādu režīmu saglabāt.

Jau šogad arī Latvijā

«Biometriskā tehnoloģija ļauj izmantot katram piemītošās vienreizīgās pazīmes, un nav šaubu, ka biometriskās informācijas lietošana, sasaistot konkrētu personu ar pasi, uzlabos drošību. Kopā ar Eiropas partneriem mēs apspriedīsim iespēju ar laiku šajās pasēs iekļaut pirkstu nospiedumus un dažādas sejas pazīmes,» – tā BBC sacījis Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Endijs Bērnhems.

Elektroniskā mikroshēma ietvers digitāli kodētu informāciju par pases turētāja īpašajām pazīmēm, piemēram, degunu, ausīm, muti, attālumu starp acīm. Informācija tiks ņemta no potenciālā pases saņēmēja pases fotogrāfijas, un to varēs izmantot identificēšanas nolūkā. Saskaņā ar Eiropas Savienības regulu Latvijā jaunās pases ar sejas digitālo attēlu būtu jāsāk izdot jau šā gada otrajā pusē. Savukārt līdz 2006. gada beigām jānodrošina vīzu izsniegšanā iegūto biometrijas datu apstrāde, bet 2008. gada beigās pasēs jāiekļauj arī informācija par pases turētāja pirkstu nospiedumiem. Valsts arī veidos centralizētu datu bāzi, kurā glabāsies informācija ar iedzīvotāju digitālajiem attēliem un pirkstu nospiedumiem.

Baidoties no terorisma

Kanādas uzņēmuma Cryptometrycs biometrijas risinājumu konsultants Kens Ričardsons, pagājušajā nedēļā viesojoties Latvijā, stāstīja, ka «biometrija nav pilnīgs jaunums: fotogrāfijas un pirkstu nospiedumi tiek izmantoti gadiem ilgi, lai identificētu personu, un lielākais vairums pat neiedomājas, ka tā ir biometrija». «Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas lēmums pieņemt sejas atpazīšanu kā pasaules standartu, ko lietot epasēm, ir pievērsis lielāku uzmanību šai tēmai. Līdztekus šim faktam pieaugošais terorisma aktu skaits spiež valdības pasteigties ar biometriskās pasu sistēmas un citu identifikācijas dokumentu ieviešanu. To mudina ASV, kas jau izdod šādas pases tiem, kas drīkst ieceļot ASV bez vīzas,» skaidro K. Ričardsons. Ir vairāki veidi, kā izmantot biometriju, lai padarītu dzīvi drošāku, uzsver Cryptometrycs speciālists. Tā varot palīdzēt novērst identifikācijas viltošanu, nodrošināt personu datu uzglabāšanu, kā arī kontrolēt ieeju ēkās un informācijas tehnoloģiju sistēmās, padarīt drošākus finanšu darījumus. Biometrijas dati ļauj arī stingrāk un efektīvāk kontrolēt ceļotājus uz robežām.

Maksā ar pirkstu

Sejas atpazīšanas tehnoloģiju izmantošana tuvākajos gados pieaugs būtiski, – tā uzskata Ermitāžas risinājumu biznesa attīstības vadītājs Pēteris Matisons. Mūsdienu standarta tehnoloģijas spējot analizēt 2,5 miljonus fotogrāfiju minūtē, līdz ar to biometrijas datu kontrole darbojas efektīvi arī vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, piemēram, lidostās, bankās, veikalos. Galvenokārt šīs tehnoloģijas izmanto drošībai, taču tiek strādāts pie biometrijas datu izmantošanas arī citām vajadzībām. «Piemēram, ar biometrijas datu uztverošām kamerām aprīkojot lielveikalus, iespējams veidot svarīgāko klientu datubāzi. Tiklīdz šie cilvēki ienāks veikalā, iekārtas par to ziņos personālam, un tas varēs pievērst lielāku uzmanību svarīgiem pircējiem,» norādīja P. Matisons. Galu galā nākotnē varbūt nevajadzēs ne maciņu, ne kredītkarti, jo veikalā varēs samaksāt, atstājot pirkstu nospiedumus.

Vai gals parolēm?

Pirkstu nospiedumu pārbaude šobrīd diezgan plaši tiek izmantota arī ikdienas tehnoloģijās. Jaunākie datori, sevišķi portatīvie, jau ir ar iebūvētu pirkstu nospiedumu pārbaudes tehnoloģiju. Tas nozīmē, ka datu aizsardzībai vairs nav jāatceras lietotāja paroles, bet, lai tiktu strādāt pie datora, nepieciešams tikai pielikt pirkstu pie attiecīgās biometrijas datu lasīšanas iekārtas. Japānā, kur cilvēki ir gatavi īpaši daudz maksāt par jaunajām tehnoloģijām, tagad tiek piedāvāti arī mobilie telefoni ar pirkstu nospiedumu lasītāju, bet šogad drošības tehnoloģiju izstādē tika demonstrēts pirmais tālrunis ar sejas pazīmju atpazīšanas programmatūru. Pirkstu nospiedumu pārbaudi var uzlikt arī mājaslapām internetā.

Tomēr biometrijas datu izmantošana tik viennozīmīgu drošību vis negarantē. Vismaz attiecībā pret to attālinātu lietošanu, piemēram, autorizējoties internetā. Parasti speciālisti iesaka izmantot arī jau ierastās paroles, lai būtu drošāk. Vēl jāpiebilst, ka sejas atpazīšana un pirkstu nospiedumi ir tikai daļa no biometrijas datiem, ko izmanto personas identificēšanai. Piemēram, Fujitsu ir izgudrojis tehnoloģiju, kas atpazīst cilvēku pēc vēnu izvietojuma rokā. Tāpat tehnoloģijas atpazīst cilvēku arī pēc balss, acs varavīksnes un tīklenes, lūpu kustībām un izmēra, DNS un citiem biometrijas datiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu