Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Kafijas grauzdējumu veidi

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Inga Kundziņa

Svarīgākais, kas kafijā rada dažādas šā dzēriena sajūtu buķetes, ir kafijas garša un smarža. Lielā mērā to nosaka tas, kā šīs pupiņas tikušas grauzdētas.

To, kā kafijas pupiņas tikušas grauzdētas, var noteikt pēc pupiņu krāsas un eļļainības. «Melnās tasītes» rūpnīcas direktors un kafijas eksperts Mihaels Burešs iesaka paņemt rokās dažas pupiņas, lai kļūtu skaidrs, kāda būs kafija un vai tā garšos.

Tomēr reti kad cilvēks lieto tikai viena veida kafijas pupiņas. Katrai dienas daļai un vajadzībai labāk der dažāda grauzdējuma kafija.

Modināt sevi ieteicams ar viegli grauzdētām kafijas pupiņām, kas ir gaiši brūnā krāsā, jo grauzdēšanas laikā karamelizācija ir tik tikko sākusies. Nebaidies. Tas nebūs spējš izrāviens no miega, jo garša un aromāts ir smalks un maigs, tas atmodina lēni, atverot katru tavu skropstu aiz skropstas.

Universālākās ir skandināvu stilā grauzdētās pupiņas, jo tās var lietot jebkurā dienas laikā. Šāda kafija ir ļoti garda ar balto šokolādi. Varbūt tāpēc, ka pupiņas pašas ir šokolādes brūnā krāsā un grauzdētas, līdz sāk izdalīties ēteriskās eļļas, kas rada piesātinātu un spēcīgu kafijas aromātu. Šādu kafiju pat negribas dzert. Ieelpojot tās aromātu, liekas, ka esi izdzēris visu tasīti caur degunu un plaušām.

«Kafija, kafija, kafija. Tik stipra kā brazīļu mafija…» tā vien liekas, ka šie latviešu dziesmas vārdi rakstīti par kafijas pupiņām, kas grauzdētas franču gaumē. No eļļaini spīdīgajām pupiņām pagatavotā kafija vienmēr būs ļoti rūgta un pārliecinoši stipra kā brazīliešu mafija. Šādu kafiju ieteicams dzert no mazas tasītes (lai tā nekļūtu bīstama) pēcpusdienā. Tad tā pieliks revolveri pie deniņiem un liks sparīgi ķerties pie darba.

Tomēr visspēcīgākais ir itāliešu grauzdējums. Šāda kafija ir rūgta kā vērmele un stipra kā elles liesma. Tā vien liekas, ka draudīgās, gandrīz melnās un eļļaini spīdīgās kafijas pupiņas arī ir grauzdētas elles dziļākajā pagrabā, jo tās smaržo pēc nedaudz dedzinātas kafijas. Itāliešu grauzdējuma kafija ir tik koncentrēti stipra, ka ieteicams to dzert tikai otrā dienas pusē vai pusdienās ar saldo krējumu vai putukrējumu. Kā elles variāciju par Paradīzi.

Teic, ka cilvēka dvēseles spogulis ir acis, bet par kafijas dvēseles spoguli noteikti var uzskatīt mazo kafijas pupiņu. Ja tā ir gaišāka, arī kafija būs vieglāka un šķidrāka, ja pupiņa ir tumšāka, arī dzēriens sanāks rūgtāks, koncentrētāks, eļļaināks.

Jāņem vērā, ka grauzdēta kafija ātri uzsūc citas smakas. Tādēļ nekādā gadījumā to nedrīkst glabāt kopā ar produktiem, kuriem ir stipra smaka. Vislabāk to glabāt saldētavā stikla burkā ar stingri aizvērtu vāku vai arī speciālā vakuuma traukā sausā, vēsā vietā.

Komentāri
Nepalaid garām
Uz augšu