Ja Kajennas pipari vēl nav kronēti par visu garšvielu karali, tad prinča titulu tie ir visnotaļ pelnījuši, jo šiem pipariem piemīt ne vien spēja uzlabot maltītes garšu, padarot to pikantāku, bet arī apbrīnojami daudzveidīgas ārstnieciskās īpašības.
Par Kajennas pipariem sauc zema daudzgadīga krūma mazos, asos auglīšus. Tāpat kā paprika, čili u.c. pipari, tie pieder Capsicum dzimtai, kas nāk no Amerikas tropu joslas. (Nosaukums Capsicum cēlies no grieķu vārda kapto, kas nozīmē „kost”.) Piparu pākstis vispirms izkaltē, bet pēc tam samaļ pulverī.
Kajennas piparu pulverim piemīt maldinoši maiga smarža, jo to garša ir ugunīga un asa.
Krāsa variē no oranžas līdz tumši sarkanai.
Pēc Skovila skalas, kas mēra sarkano piparu asuma pakāpi, Kajennas pipari novērtēti kā asi ar 30 000–50 000 vienībām. Skovila skalu 1912. gadā izstrādājis amerikāņu ķīmiķis Vilburs Skovils. Vismaigākā ir paprika ar 0 vienībām, savukārt visvairāk kapsaicīna – vielas, kas sarkanajiem pipariem piešķir dedzinošo garšu, – satur Meksikas habanero pipari, kuru „stiprums” ir 350 000 Skovila vienību. Kajennas pipari ir asāki nekā serranos, bet nav tik asi kā Taizemes pipari.
Līdzīgi kā pārējos piparus, arī Kajennas piparus var lietot kā svaigus, tā kaltētus, kaut gan mūsu platuma grādos patērētāji lielākoties ir pazīstami ar malto Kajennas piparu variāciju. Kajennas pipari ir lielisks B vitamīna (riboflavīna un niacīna), dzelzs, magnija, kālija, A vitamīna, C vitamīna, E vitamīna (alfa tokoferola), K vitamīna, B6 vitamīna un mangāna avots. Tajos ir ļoti zems holesterīna un nātrija saturs.
Gadsimtiem ilgi Kajennas pipari ir izmantoti ne tikai kulinārijā, bet arī medicīnā. Ugunīgos piparus pazina un lietoja jau senie acteki un maiji.
Ēdot asos čili, pastiprināti izdalās endorfīni – hormoni, kuri rada labsajūtu un uzlabo imunitāti;
iespējams, tieši tāpēc senie acteki šiem pipariem piedēvējuši dzimumdziņu veicinošas īpašības. Asi ēdieni, kā zināms, kairina mutes un kuņģa gļotādu, tādējādi sekmējot kuņģa sulas izdalīšanos. Tiek veicināta apetīte, un uzlabojas gremošanas process.
Tāpat pikanti ēdieni veicina vielmaiņu, un tiek sadedzināts vairāk kaloriju. Taizemiešu zinātnieki izpētījuši un pierādījuši, ka piparos esošais kapsaicīns spēj nomākt taukaudu šūnu augšanu. Kapsaicīns samazina gan taukaudu daudzumu organismā, gan tauku daudzumu asinīs. Pipariem piemīt arī pretmikrobiska ietekme zarnu traktā un asins viskozitāti mazinošas īpašības (tādējādi tie pasargā no trombozes). Dziednieciskie čili pipari uzlabo aknu darbību, aizkavē vēža šūnu augšanu, spēj uzlabot veselības stāvokli hepatītu, astmas, epilepsijas un alerģijas gadījumā. Kapsaicīns tiek izmantots ziedēs pret artrītu un jostas rozi.
Kā iegādāties
Vislabāk iegādāties piparus, kas iepakoti hermētiski noslēgtā traukā, nevis papīra iepakojumā. Jāpievērš uzmanība krāsai – tai jābūt no oranžas līdz tumši sarkanai un košai, nevis pabalējušai.
Kajennas pipari jāuzglabā hermētiski noslēgtā traukā vēsā, tumšā vietā. Pareizi uzglabāti, malti pipari savas garšas īpašības saglabās pat pāris gadus.
Kā pagatavot
Kajennas pipari ir svarīga sastāvdaļa pikantajos Austrumu, afrikāņu un meksikāņu virtuves ēdienos. Tos izmanto gan atsevišķi, gan garšvielu maisījumos un dažādās mērcēs (piemēram, karija, Tabasko, čilli). Tā kā Kajennas pipariem nav savas izteiktas garšas un tie ēdienam galvenokārt dod asumu, tos var lietot, lai maltīti padarītu pikantāku, būtiski nemainot tās garšas buķeti. Kajennas piparus visbiežāk izmanto tieši pikanto ēdienu cienītāji, taču prātīgi pievienota šķipsniņa nesabojās arī citus ēdienus.
Kajennas pipari piešķirs sevišķi interesantas garšas nianses ēdieniem no olām un siera, vēžveidīgajiem, zivju un gaļas ēdieniem, vistas gaļai, dārzeņiem un dažādiem grilējumiem. Pirms pievienošanas ēdienam Kajennas piparus var samaisīt ar nelielu daudzumu augu eļļas, kas tiem piešķirs patīkamu nokrāsu (jo īpaši grilējot). Pamēģiniet šķipsniņu Kajennas piparu iemaisīt mērcē, ko pasniedz pie medītiem putniem. Nedaudz Kajennas piparu piešķils garšas dzirkstelīti lēcu zupai un citiem pākšaugu ēdieniem. Kad Kajennas piparu garša ir atklāta un mazliet pieradināta, tos droši (bet mēreni!) var pievienot arī chilli con carne, siera fondī, grauzdētu riekstu maisījumam, vokpannā gatavotām garnelēm.
Bez Kajennas pipariem neiztikt, gatavojot meksikāņu ēdienus: fahitas, enčiladas, tako, burito. Tie lieliski papildinās gvakamoles un humusa garšas buķeti. Pievieno Kajennas piparus miltiem vai rīvmaizei, gatavojot panētus, ceptus ēdienus, mājās gatavotiem karijiem, sautējumiem, makaroniem un ziedkāpostiem, kas pārkaisīti ar sieru. Kajennas pipari sastopami arī pikanto cepumu receptēs, tos var pievienot tasītei karstas šokolādes, kā arī cepot siera skones un citus kulināros izstrādājumus ar sieru.
Autore - Līga Andžāne