Kažokzvēru audzēšanas aizlieguma ideju Saeimā palīdz iesniegt «ūdele»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien Saeimā tika iesniegti portālā «manabalss.lv» savāktie 10 000 Latvijas pilsoņu parakstu par sabiedrības iniciatīvu saistībā ar kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, un līdz ar biedrības «Dzīvnieku brīvība» pārstāvjiem to palīdzēja paveikt ūdeles tērpā ģērbies cilvēks.

Paraksti tika savākti 2013.gada rudenī, bet Saeimā iesniegti tagad, ņemot vērā, ka biedrībai bija arī citi darbi un pirmsvēlēšanu periodā tika nolemts to nevirzīt uz tajā laikā strādājošo 11.Saeimu, norādīja «Dzīvnieku brīvības» valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Ūdeles tērpā ģērbtā persona gan Saeimā neesot ielaista, un parakstus iesniedza pārējie biedrības pārstāvji.

Kā ziņots, vairākas dzīvnieku un vides aizsardzības organizācijas 2013.gadā apstrīdēja Ministru kabineta noteikumu «Labturības prasības kažokzvēru turēšanai» atbilstību Dzīvnieku aizsardzības likumam.

Sabiedrības iniciatīva «Par kažokzvēru aizsardzību» skaidri parāda, ka dzīvnieku aizsardzības jautājums Latvijas sabiedrībai ir svarīgs, uzskata organizācijas pārstāvji.

Tikmēr Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa aģentūrai LETA norādīja, ka neredz pamatu aizlieguma ieviešanai, jo fermās audzētās ūdeles un lapsas nav savvaļas dzīvnieki, tādēļ, apgalvojot pretējo, tiek radīts maldinošs priekšstats.

«Fermās tiek audzētas šķirnes, kuras veidotas zootehniķu un speciālistu selekcijas darba rezultātā. Humānos apstākļos audzēti zvēri ir vispārpieņemts veids, kā ražot pārtiku, ādas jakas un kurpes, kā arī kažokus. Cilvēkiem ir izvēles iespējas - nēsāt vai nenēsāt kažokus, līdzīgi kā ēst vai neēst gaļu,» sacīja Vilciņa.

Viņa arī atgādināja, ka kažokzvēru audzētāju bizness nodrošina vairāk nekā 500 darbvietas, vairums no tām ir reģionos, kur darbs saimniecībā ir vienīgā iespēja iegūt ienākumus. Asociācijas biedru kopējais apgrozījums 2013.gadā sasniedzis 31,7 miljonus eiro, eksports - 30,7 miljonus eiro, bet nodokļu iemaksas valsts budžetā - 3,2 miljonus eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu