Gudrā blondīne Rīza Viterspūna savulaik vēlējās kļūt par ārsti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Pagājušajā nedēļā mediju uzmanība tika pievērsta «Oskara» ceremonijas notikumu un aizkulišu dzīves atspoguļošanai, kā arī tika bārstīti daudzi un dažādi komentāri par veiksmēm un neveiksmēm. Skaistulei Rīzai Viterspūnai šis gads bija ļoti veiksmīgs — viņa ir atzīta par labāko aktrisi.

Kino pasaulē no bērna kājas

Laura Džīna Rīza Viterspūna dzimusi 1976. gada 22. martā Beitonrūžā Luiziānas štatā ārsta ģimenē un jau agri bērnībā pievērsās kinoindustrijai: septiņu gadu vecumā viņa bija modele un filmējās reklāmās, 14 gadu vecumā debitēja lielajā kino — filmā «Cilvēks uz Mēness». Kritiķi šo lenti novērtēja atzinīgi. Rīza bija pavērusi sev vārtus uz slavas virsotnēm. Tagad viņai ir arī «Oskars» par labāko sieviešu lomas atveidošanu filmā «Sirds robeža».

Liktenīgās viesības

Rīzai Viterspūnai palika 21 gads, un šā svinīgā notikuma dēļ jaunā aktrise uzaicināja uz savu ballīti vairāk nekā 300 viesu. Viens no viesiem līdzi bija paņēmis savu draugu — slaidu gaišmatainu puisi, vārdā Raiens Filips. «Vai šī meitene notēloja prostitūtu?» netaktiski pajautāja Raiens savam draugam. «Jā, es!» iesmējās Rīza un nosarka līdz par matu galiem. «Toties lielais ekrāns gan tevi nav redzējis.» «Toties viņš filmējas ziepju operās,» Raiena draugs centās glābt situāciju. «Tad jau viņš ir namsaimnieču mīlulis?» asi pajautājusi Rīza.

Izdzirdēt no slaidās blondīnes mutes asprātības jauniesācējs aktieris nebija sagatavojies. Nākamajā dienā Raiens devās uz filmēšanās laukumu, lai notēlotu savu lomu filmā «Zinu, ko darījāt pagājušajā vasarā», kas viņu padarīja slavenu. Divas dienas vēlāk Raiens nosūtīja Rīzai e–pastu ar atvainošanos un saņēma atbildi, piebārstītu ar humoru. Pēc mēneša jaunie cilvēki sāka katru vakaru sazvanīties, bet vēl pēc trim mēnešiem Rīza, dabūjusi atvaļinājumu, nolēma apciemot draugu Ziemeļkarolīnā, kur viņa filmēšanās darbi jau tuvojās beigām. Losandželosā abi — Rīza Viterspūna un Raiens Filips — atgriezās kopā.

Divvientulība ir svarīgāka

Līdz pat šim mirklim abus uzskata par ideālu pāri — viņu abu kopdzīve pārvērtās par mazu paradīzi. Grezno Holivudas pasākumu organizētāji veltīgi izsūtīja ielūgumus abiem uz greznajiem pasākumiem — pirmā kopdzīves gada laikā Viterspūna un Filips cilvēkos parādījās tikai trīs reizes! Un arī tikai tad, kad to pieprasīja līgumi. Pāris labprātāk pastaigājās pa veikaliem, skatījās video vai ieelpoja svaigu gaisu parkos. Medijos parādījās ziņas, ka pāris šķirsies, jo mīlestība tuvākajā laikā izgaisīs. Rīza ar savu otro pusīti nodarbojās ar jogas vingrinājumiem, pašaizsardzības mākslas apgūšanu un iegādājās su-ni — franču buldogu, kam bija ļoti interesants vārds — Frenks Sinatra. «Katru rītu mēs sacentāmies, kas pamodīsies pirmais, tam būs iespēja sagatavot un gultā pasniegt brokastis,» ar smaidu atceras Rīza savu pirmo kopdzīves gadu. Visbiežāk šajā sacīkstē uzvarēja Raiens. Reizēm viņš piecēlās ļoti agri, slepus pameta māju, lai aizietu līdz ziedu tirgotavai un iegādātos lielu dzeltenu rožu pušķi.

Pedantu pāris

Jaunie cilvēki praktiski nestrīdējās. «Mūsu mājās vienmēr ir kārtība, viss atrodas savās vietās, un nekad nav jātērē laiks, lai kaut ko atrastu,» atklāja Raiens. Līdz mirklim, kad viņš iepazinās ar Rīzu, viņam bijušas daudzas neveiksmīgas attiecības ar meitenēm, kas izjuka tikai tāpēc, ka daiļās būtnes viņu uzskatīja par stulbu pedantu. Savukārt Rīza pedante bijusi vienmēr. Viņas vecāki (māte strādāja par pediatri, tēvs bija kara ārsts) savām atvasēm no bērnības iemācīja dzīvot kārtībā un tīrībā. Pirms Rīza satika Raienu, ar savām rakstura īpašībām aktrise priecēja tikai režisorus — viņa iestudēja lomas teicami. Savukārt visi citi aktrises paziņas un draugi niknojās par viņas precizitāti un blondo skaistuli dēvēja par «vecenīti» vai «botāniķi». Tikai ar Raienu Rīza nejutās saspringusi — beidzot kopā bija tikuši cilvēki, kas spējīgi saprast viens otra pedantismu.

Grūtniecība un laulības

Gadu pēc abu kopdzīves Rīza saprata, ka ir stāvoklī. «Man nedēļu jau bija slikta dūša no rītiem un palika nelabi jau no ēdiena smaržas vien. Taču es tam nepiešķīru vērību,» — tā par savu pirmo grūtniecību savulaik stāstīja aktrise. «Bet pēc tam nejauši nogāju gar aptieku un sapratu, ka esmu stāvoklī. Un nopirktais grūtniecības tests vakarā to apstiprināja.» Pēc tam, kad Raiens uzzināja par grūtniecību, trīs dienas pāris savā starpā nepārmija ne vārda. Raiens ļoti vēlu pārradās mājās, ar rozēm, taču uzreiz devās gulēt, iztiekot bez vakariņām. «Trīs dienas man līdzinājās ellei, domāju, ka attiecības beigu-šās,» — tā par saviem pārdzīvojumiem stāstīja aktrise. «Es visu laiku raudāju, nevarēju neko ieēst, iedzert, pat pagulēt nevarēju. Man pat pūtītes izsitās uz vaigiem!» Ceturtajā dienā Filips teica, ka abiem vajag nopietni izrunāties, un atklāja savu problēmu — izrādās, visu šo laiku viņš bija plānojis abu laulības. Aktieris Rīzu bildinājis, piedāvājot savu roku un sirdi, dārgakmeņiem rotātu gredzenu un šķirnes kucēnu. Viterspūna no saviļņojuma apraudājās un pateica «jā!». Pāris 1999. gada 9. jūnijā salaulājās. Bērns — Eiva Elizabete — pasaulē nāca dienu pirms Raiena 25. dzimšanas dienas, bet Rīzai bija tikai 23 gadi.

Doma par nodarbošanās maiņu

Pēc meitas piedzimšanas Rīza un Raiens nolēma, ka jaunajai māmiņai būtu vēlams kādu laiku noiet «pagrīdē» un neparādīties uz lielā ekrāna. Rīza gatavojās iesniegt dokumentus Stenfordas universitātē, iegūt ārsta specialitāti un atklāt savu privātpraksi. Pusotru gadu viņa pavadīja mājās ar Eivu, nekur neparādoties, tikai apciemojot Raienu filmēšanās laukumā, kas šajā laikā jau bija pamanījies dabūt jaunās un perspektīvās zvaigznes titulu.

Tomēr Rīza palika par aktrisi. Tikko Eiva iemācījās staigāt pa grezno Losandželosas savrupmāju, aktrise nespēja atkauties no dažādajiem piedāvājumiem. Rīza lomas izvēlējās ļoti piekasīgi un no vairākiem desmitiem piedāvājumiem atteicās, priekšroku dodot tikai pašām interesantākajām.

Otro bērnu — dēlu Dikonu — Rīza dzemdēja 2003. gadā, nepateicīgajiem režisoriem paziņojot: «Kino manā dzīvē nav galvenais. Vispirms es esmu māte. Manai meitai ir vajadzīgs brālītis, un es to dzemdēšu, bet jūs ar saviem līgumiem vai nu gaidiet, vai arī meklējiet citu aktrisi.» Šāda principiāla nostāja bērnu jautājumā pārsteidza aktrises kolēģus, žurnālistus un draugus. «Man apnicis, ka mani uzskata par Bārbiju,» reiz bija noskaitusies aktrise. «Galu galā es studēju Stenfordā.» Un, lai apliecinātu savu nodomu nopietnību, aktrise nokrāsojusi matus.

Paparaci upure

Slavenajai aktrisei ir grūti dzīvot, jo viņu nepārtraukti izseko fotomednieki. Pagājušajā gadā Rīzai Viterspūnai Losandželosā nācās pat izsaukt policiju, jo ceļā no sporta zāles uz mājām viņai neatlaidīgi dzinās pakaļ paparaci. Taču ir arī vēl kāds dīvains fakts. Saķeršanās ar aktrisi bija visai traģiska kādam slavenību fotomedniekam — Todam Volesam. Viņa vārds bija pazīstams ar to, ka tas bieži tika pieminēts pēc skandāla, ko sarīkoja aktrise Rīza Viterspūna, apsoloties paparaci nogādāt aiz restēm. Aktrises meitas sestajā dzimšanas dienā, ko radinieki un gaviļniece atzīmēja Kalifornijas Disnejlendā, Voless sabojājis svētkus. Nesaņemot atļauju fotografēt svinības atklāti, viņš to centās darīt slepus, pa ceļam pagrūžot vienu bērnu, otram ar objektīvu iesitot. Kad satrakojušos paparaci centās nomierināt divi izklaides parka darbinieki, viņš lietojis fizisku spēku. Kā liecina tiesu dokumenti, darbiniekiem bijušas nopietnas traumas. Aktrise nekavējoties iesniegusi prasību tiesā, vēloties sodīt nekauņu. Taču paparaci līdz tiesas spriedumam nenodzīvoja. Paziņojot pirmajā sēdē, ka ar foto un video materiāliem var pierādīt, ka nav vainīgs, Voless uz otro sēdi neieradās. Tiesnesis apsūdzēto slavenību mednieku izsludinājis par bezvēsts pazudušu, meklēšanā iesaistot pat policiju.

Toda Volesa līķi policisti atrada viņa dzīvoklī. Domas par apsūdzētā pašnāvību tika uzreiz noraidītas — asins peļķē guļošais ķermenis bija izkropļots līdz nepazīšanai, pat tā pazīšana bijusi apgrūtināta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu