Kāds saimnieks – tāds suns (19)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Kāda ģimene finansiālu apsvērumu dēļ bija spiesta pārdot privātmāju un pārcelties uz dzīvi pilsētā. Izrādījās, ka viņu četrus gadus vecais rotveilers, kas līdz tam brīvi dzīvoja piemājas dārzā, neprot ne iet pie pavadas, ne arī pakļauties saimniekam, bet neparastās situācijās kļūst agresīvs un draud uzbrukt apkārtējiem.

Vienīgais glābiņš bija suņu skola, kas dzīvnieku disciplinēja, iemācīja klausīt un rēķināties ar apkārtējiem.

Mēdz teikt: kāds saimnieks – tāds suns. Ja dzīvnieks ir mācīts un audzināts, ir daudz vieglāk viņu saprast, ietekmēt un paredzēt viņa uzvedību. Līdz ar suņa skološanu izglītojas pats saimnieks. Skolā dzīvnieks apgūst uzvedības normas, mācās socializēties, apgūst pamatus izstāžu karjerai un tiekas ar citiem dzīvniekiem.

Skolā no četriem mēnešiem

«Labākais laiks, kad sunim sākt skolas gaitas, ir četru līdz sešu mēnešu vecumā, kad dzīvnieks visvieglāk pakļaujas dresūrai un vēl ir draudzīgs pret apkārtējiem,» stāsta suņu dresūras speciāliste Ina Aņisimova. Kopābūšanas laikā suņi ne tikai apgūst paklausības komandas, bet socializējas, mācās normāli reaģēt uz citu suņu klātbūtni. «Pēc apmācībām dzīvnieki kļūst prognozējamāki. Arī saimnieki labāk spēj saprasties ar savu mīluli un pēc tā, kā mainās viņa poza, kustības, paredzēt arī domu gājienu,» skaidro I.Aņisimova. Dzīvniekiem tiek mācīts vispārējais paklausības kurss – iet pavadā un saimniekam blakus, pildīt komandas: šurp, sēdi, guli, stāvi un citas. Tiek izspēlētas dažādas situācijas. Speciāliste atzīst, ka pat to šķirņu suņi, kas grūtāk pakļaujas dresūrai, ar skolas uzdevumiem var tikt galā un ir apmācāmi. Vislabāk dresūrai pakļaujoties vācu aitu suņi, pūdeļi un rotveileri. Skolas kursu vēlams ik pa laikam atkārtot, jo pēc lielāka pārtraukuma suns atkal var mēģināt gūt virsroku pār saimnieku.

Kas teica, ka nepadodas dresūrai?

Evas Ezergailes mīlulis Plutons ir Tibetas mastifs – tā ir viena no šķirnēm, kas atzīta par grūti dresējamu. Saimniece stāsta, ka skolā sākts iet, kad Plutonam bijuši septiņi mēneši, un ar ļoti labiem rezultātiem. «Pirmām kārtām mācīts suns sabiedrībā uzvedas citādi, un esmu diezgan droša par viņa uzvedību un rīcību. Skolā tika nolemts iet, lai dzīvnieks būtu paklausīgs. Plutons iemācījies komunicēt ar citiem suņiem, sapratis, ka nav vienīgais un rēķinās ar pārējiem, prot izpildīt visas komandas. Ļoti bieži nedresētie suņi ir agresīvi un saimniekiem var radīt lielas problēmas, bet skolotiem dzīvniekiem ir pilnīgi cita uzvedība,» stāsta pusotru gadu vecā Plutona saimniece. Pēc gadu ilgas dresūras Evas mīlulis nokārtojis paklausības eksāmenu, bet šogad atsācis skolas gaitas. «Saprotu, ka Plutonam pietrūkst sabiedrības, jo viņam ļoti patīk šurp nākt, un tagad to darām tīri socializēšanās un sabiedrības dēļ,» stāsta Plutona saimniece.

Deviņos mēnešos vairs galā netiek

Ar melno terjeru Zorro pēdējā laikā galā tika vien ģimenes galva, bet saimnieci suns ignorēja. Evija Jansone atzīst, ka astoņu deviņu mēnešu vecumā Zorro sācis parādīt savu raksturu, tāpēc palīdzība meklēta suņu skolā. Otrs iemesls bijis tas, ka ģimene dzīvo privātmājā, kur sunim nav iespējams komunicēt ar citiem suņiem. Zorro skolā aizvadījis divas nodarbības, un pēc katras jūtams rezultāts. «Jau pēc pirmās reizes ar suni varējām pieklājīgi iet pa ielu, līdz šim tas nebija iesējams. Ticu, ka tiksim galā arī ar citiem uzdevumiem,» pārliecināta Zorro saimniece.

Ne tikai šķirnes suņiem

Ance Dandena savu mīluli atrada suņu patversmē. «Tagad Fredis ir mūsu ģimenes loceklis. Lai arī uz izstādēm nebrauksim, sunim tāpat jābūt mācītam, lai neizaugtu par mežoni. Redzu, ka mūsu suņuks, lai arī nav šķirnes, ir gudrs, klausīgs, un viss būs kārtībā. Bērnībā man bija rīzenšnaucers, kas arī gāja skolā, tāpēc zinu, ar ko atšķiras skolots suns no neskolota,» atzīst Ance Dandena.

Arī Velgas kundzes bezšķirnes Rūdis bija nolēmis mājās valdīšanu ņemt savās rokās un parādīt īsto raksturu. «Viņš praktiski darīja, ko gribēja, un, kad viņam to neļāvām, sāka rādīt zobus, tāpēc sākām vest uz mācībām. Mums arī iepriekš bijuši vairāki skoloti suņi, un ar viņiem ir ļoti viegli sadzīvot,» teic Velgas kundze.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu