In memoriam Uzvaras bulvārim 2...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl jau varam aplūkot un arī apmeklēt arhitekta Vilhelma Hofmaņa projektēto ēku Uzvaras bulvārī 2. Vēl jau varam, taču pēc ilgas un smagas – nē, ne slimības, bet cīņas tas ir piekāpies Gaismas pilij.

Senais, krāšņais un izturīgais nams šajā vietā traucēs jaunajai Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkai, un mūsdienās Hofmaņa kolēģu arhitektu vidū nav vienota viedokļa – nojaukt vai atstāt. Par nojaukšanu balso tie, kuru vārdam ir svars. Tāpēc neorenesanses formās celtajai ēkai ar bagātīgo fasādes apdari palēnām varam teikt ardievas.

1900. gadā celatis nams ir kultūrvēsturiska Rīgas vērtība, eklektiskā stila šedevrs. Eklektisms 19. gadsimta otrajā pusē arhitektūrā tika izmantots, lai atdzīvinātu klasicisma piepulcēto stilu, tāpēc vienā celtnē izmantoja vairāku vēsturisko stilu elementus. Viens no eklektisma neostiliem ir arī neorenesanse (tādā atpusi arī Saeimas un Rīgas biržas ēka).

Jau 1995. gada 29.novembrī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rakstīja Kultūras ministrijai - ēka Uzvaras bulvārī 2 nav aizsagājams arhitektūras piemineklis. Tajā neatrodas arī aizsardzībā esoši mākslas pieminekļi. Ir pagājuši mazliet vairāk nekā 10 gadi - spriedums atstāts spēkā.

Nama publiskās iekštelpas ir atbaidošas, jo nojaukšanas gaidās neviens nav īpaši centies kaut ko būtisku paveikt. Pirms daudziem gadiem liktie koka logu rāmji trepju telpā gan izskatās kā jauni. Ja nedaudz pielabotu, arī šīs margas uzmirdzētu kādreizējā spozmē. Tagad tās, visticamāk, nonāks metāla uzpircēju rokās. Komunālo dzīvokļu šarms vai varbūt - šausmas. Aiz necilām koka durvīm paveras šaurs un tumšs koridors, lielākoties pieblīvēts ar mantām, un daudzas durvis. Var tikai nojaust, ka šajā plašumā kādreiz uzelpojusi viena ģimene. Jā, un arī - cik par šiem kvadrātmetriem būtu jāmaksā šodien. No pastkastītes izslīdējusi kvīts liecina - apsaimniekošanas izdevumi mērojami vairāk nekā 100 latos...

Ēkas fasādi otrā stāva līmenī grezno skaistas puskailu sieviešu skulptūras. Tā ir Ieva un viņas četras meitas. Balkonus balsta drūmas vīru sejas. Deguni viņiem gan tādi strupi un uzrauti - ne miņas no klasiskā skaistuma standartiem..

Fakti

Vilhelms Hofmanis (1869–1945)

- Rīgā pēc viņa projekta uzceltas apmēram 40 daudzstāvu mūra dzīvojamās ēkas un daudz vairāk koka ēku;

- viņš strādājis galvenokārt neorenesanses stilā;

- projektējis ēkas Blaumaņa ielā 25, Kuģu ielā 11/13, Bruņinieku ielā 52, Baložu ielā 28, Kalnciema ielā 62, Stabu ielā 13, Elizabetes ielā 1, kā arī namus A. Čaka, Bezdelīgu, Ģertrūdes, Lāčplēša, Nometņu, F. Sadovņikova ielā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu