Liepājnieki grib protestēt. Vai varēs?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Svētdienas vakarā Valmierā notika SEB Baltijas basketbola līgas (BBL) spēle starp vietējo klubu Valmiera-Lāčplēša alus un Līvu alus/Liepāja. Uzvaru saspringtā galotnē ar 78:73 izcīnīja mājinieki, taču liepājnieki vēlas iesniegt protestu par šādu iznākumu, jo mača tiesnešu rīcība pēdējās sekundēs izšķīrusi spēles uzvarētāju. Tiesa, protesta iesniegšanas procedūras neievērošana varētu liegt Liepājas klubam kaut ko panākt.

Svētdienas spēlē mājinieki pašās beigās izsēja savu pārsvaru, rezultātā aptuveni 14 sekundes pirms pamatlaika beigām viņi bija vadībā ar 74:73, taču bumba bija liepājniekiem. Līvu alus/Liepājas aizsargs Mareks Jurēvičs centās ar bumbu šķērsot laukumu, taču Renārs Zeltiņš turējās cieši blakus, un vienā brīdī Jurēvičs nokrita. Atskanēja mača galvenā tiesneša Agņa Pērkona svilpe un nepārprotami roku žesti – Jurēvičs esot spēris pārāk daudz soļu ar bumbu rokās jeb nostaigājis. Pēc šā lēmuma Līvu alus/Liepājas uzbrucējs lietuvietis Justins Pavlavičs, kas ar 24 punktiem bija savas komandas rezultatīvākais vīrs, tiesneša virzienā veltīja pāris sulīgu epitetu, par ko uzreiz saņēma tehnisko piezīmi, un rezultātā Edgars Rēķis sākumā iemeta divus soda metienus, bet pēc noteikumu pārkāpuma vēl divus, un līdz ar to viss beidzās.

Pēc mača Līvu alus/Liepājas pārstāvji spēles protokolā norādīja, ka grib iesniegt protestu. «Strīdīgā epizode notika 14 sekundes pirms beigām, kad iedeva nostaigātu, lai arī patiesībā vajadzēja būt sodam,» vakar telefonsarunā ar Neatkarīgo sacīja Liepājas komandas galvenais treneris Armands Misus. «Moments izskatījās interesants. Ceru, ka jau drīz dabūsim videoierakstu no Gulbenes un arī no LNT, kurā varēsim visu izpētīt.» Misum ir arī pretenzijas par piešķirto tehnisko piezīmi, kas pilnībā atņēmusi liepājniekiem cerības kaut ko mainīt. «Pavlavičam piešķīra tehnisko piezīmi, jo emociju iespaidā viņš kaut ko pateica,» stāsta treneris. «Protams, emocijas bija, taču tādā momentā (tiesnesis) nedrīkst tā darīt. Es saprotu, ka tiesnesis kļūdās, spēlētāji kļūdās, visi kļūdās, taču tādā brīdī iedot tehnisko... Labi, viņš atvēra muti, taču tiesnešiem arī jāsaprot, ka līdz ar to spēle beidzās. Pieņemsim, ka bija nostaigāts, taču atlikušajās 14 sekundēs spēles scenārijs vēl varēja mainīties jebkurā virzienā. Bet tehniskā piezīme pārvilka visam svītru – četri punkti viņiem, un mēs palikām bez variantiem.«

Armands Misus uzsvēra, ka par protesta iesniegšanu klubs lems tikai pēc epizodes videoieraksta izpētes, un to viņi drīkstot darīt 72 stundu laikā pēc spēles beigām, tātad līdz 15. marta aptuveni pulksten 18. «Pēc spēles rīkojāmies uzreiz emociju iespaidā, bet tagad gribam apskatīt videoierakstu un visu izanalizēt vēsu galvu,» neslēpj treneris. Jāpiebilst, ka spēle Valmierā liepājniekiem bija ļoti svarīga, jo uzvara ļautu ielauzties SEB BBL labāko 11 komandu skaitā, kas ļauj saglabāt vietu līgā arī nākamsezon, taču tagad ar 8 uzvarām un 19 zaudējumiem Līvu alus/Liepāja ieņem 13. vietu.

SEB BBL galvenais tiesnesis Ainars Poga uzskata, ka Līvu alus/Liepāja nemaz nevar situāciju mainīt, jo komanda nav ievērojusi protesta iesniegšanas procedūru. «Vakar (svētdien) pēc spēles piezvanīja komisārs (Andrejs Kušķis – J.P.) un teica, ka ir tāda situācija – protokolā liepājnieki norādījuši, ka vēlas iesniegt protestu,» notikumu secību atklāj Poga. «Pēc FIBA noteikumiem, 20 minūšu laikā pēc spēles jāiesniedz apstiprinājums protesta iesniegšanai. Es komisāram lūdzu, lai viņš sēž un gaida stundu. Viņš stundu nosēdēja, bet nekādi papildu iesniegumi atbilstoši FIBA noteikumiem netika iesniegti. Tāpēc es nevaru uzskatīt, ka protests ir iesniegts.«

Izrādās, ka protesta procedūras pirmo punktu – fakta pieminēšanu spēles protokolā – liepājnieki ir izpildījuši, taču ne otro, kaut gan bija dota stunda 20 minūšu vietā, līdz ar to trešajam, ceturtajam un pārējiem vairs nav jēgas. «Citreiz pēc spēles karstumā kāds grib protestēt un ieraksta to protokolā, taču jau pēc 10 minūtēm ir nomierinājies un neko neizdara. Tāpēc vajag šādu papildu iesniegumu, ar ko apstiprina, ka tāda un tāda komanda protestē pret to un to,» skaidro līgas galvenais tiesnesis. «No liepājniekiem tāda nebija, līdz ar to procedūra nav izpildīta, un par protestu vairs nevar būt ne runas.«

Skaidrs, ka ar protestu Līvu alus/Liepāja censtos panākt pārspēli, un šosezon viens precedents SEB BBL jau ir bijis – 22. februārī Bumerangs/Gulbene/ASK savā laukumā ar 77:76 pārspēja Igaunijas TU/Rock, taču igauņi iesniedza protestu, un līgas tehniskā komisija nolēma, ka mačs jāpārspēlē 11. aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu