Daļai pilsētnieku truši kļuvuši par mīļdzīvnieciņiem. Bet vai visi zina, kā truši kopjami?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunieši un citi interesenti, kas apmeklēja Latvijas Jauno zemnieku kluba organizēto pasākumu Ligitas Štelmaheres šķirnes trušu audzētavā “Brālīši trusīši” Lielvārdē, uzzināja daudz ko jaunu par šo visai kaprīzo dzīvnieku dzīvi un kopšanu.

Lai truši labi justos un neslimotu, jāņem vērā daudz un dažādi apstākļi. Ligita Štelmahere, stāstot par šo dzīvnieku barošanu un kopšanu, uzsvēra, ka novērtēt trušu labsajūtu palīdz ieskatīšanās katram garausim acīs. Ja viņš ir sanīcis, neēd, jāmeklē iespējamais sliktās pašsajūtas cēlonis.

Ēd arī skujas

Lai arī daļa no “Brālīšu trusīšu” ciemiņiem bija pavisam jauni, mājas saimniece uz visiem uzdotajiem jautājumiem atbildēja pēc iespējas izsmeļoši, pastāstot par garaušu uzturu, kopšanu un arī slimībām.

Trušu ēdināšana ir ļoti atbildīgs process, nebūt ne visa barība viņiem ir piemērota. Nekādā gadījumā trušiem nedrīkst izbarot sapelējušu barību. “Atverot ikvienu barības maisu, jāiebāž deguns un jānovērtē, vai tajā nav pelējuma smakas,” stāsta Ligita Štelmahere, “tikpat stingri jānovērtē arī siena kvalitāte. Pelējušas barības sekas saimnieks izjutīs pēc dienām trim. Trusis vienkārši aizies bojā.”

“Brālīši trusīši” iecienījuši arī dažādas saknes. Ziemā zemnieku saimniecība “Galiņi” piegādā nestandarta burkānus. “Maniem trušiem tie ļoti iet pie sirds,” smej saimniece, “tos viņi dabū, cik vēlas.” Trušiem ziemā labs vitamīnu avots ir skujas, ko var dot pamīšus ar sienu.

Zināt, lai rūpētos pareizi

Pasākumu Lielvārdē jaunieši apmeklēja saistībā ar “Karjeras dienām laukos”. Saimniecības apmeklētāja Gunita Buse uzskata, ka Karjeras dienu pasākumi ir daudzpusīgi, interesanti un ļauj jauniešiem tuvāk iepazīt lauku dzīvi un problēmas. “Pati esmu pilsētas meitene,” viņa smej, “bet uzskatu, ka lauki jāatbalsta, cik vien iespējams. Strādāju Latvijas Lauksaimniecības universitātē par lietvedības speciālisti un esmu nolēmusi vairāk iesaistīties Latvijas Jauno zemnieku kluba darbā.”

Ogrēniete Linda Pastare, Rīgas tirdzniecības tehnikuma skolotāja, uz Lielvārdi atbraukusi kopā ar sešgadīgo meitu Elīnu. Līdzi paņemtas arī Elīnas draudzenes – Alise Frīdberga, Ikšķiles vidusskolas 6.klases skolniece, un Sanita Bite, kas Ikšķilē mācās 3.klasē. Sanitai truši nav nekāds jaunums, jo mājās viņu gaida deviņus mēnešus vecā trusenīte Rodžera. Pagaidām Rodžera ar paklausību neizceļas – viņa dārzā rok bedres, bet, tikusi mājā, ņemas grauzt vadus. Sanita cer, ka trusenīte kļūs vecāka un vairs blēņas nedarīs, bet jaunās zināšanas viņa izmantos, lai vēl labāk parūpētos par savu mīluli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu