Zemes izpirkšana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Kam ir tiesības izpirkt zemi laukos, kādi dokumenti nepieciešami un līdz kuram laikam tos drīkst iesniegt?

Tikai zemes lietotāji

Lauku zemes izpirkšanas kārtību nosaka Ministru kabineta apstiprinātie «Lauku zemes izpirkšanas noteikumi».

Pieprasījums zemes izpirkšanai jāiesniedz attiecīgajā Valsts zemes dienesta (VZD) reģionālajā nodaļā līdz šā gada 31. augustam.

Tiesības izpirkt lauku zemi ir tās pastāvīgajiem lietotājiem – personām, kurām zemi pastāvīgā lietošanā piešķīrusi pašvaldība (zemes reformas laikā) vai zemes komisija (no 1996. gada 16. jūlija līdz 1997. gada 27. decembrim).

Ja zemes lietotājs līdz 2006. gada 31. augustam neiesniegs pieprasījumu par zemes izpirkšanu, lietošanas tiesības izbeigsies un viņš uz šo zemi iegūs nomas pirmtiesības.

Pieteikums

Zemes izpirkšanas pieprasījumu tiesīgs iesniegt:

- zemes lietotājs,

- viņa pilnvarota persona (jāuzrāda pilnvara),

- mantinieks (jāuzrāda mantojuma apliecība).

Lai pieteiktos uz lauku zemes izpirkšanu, jāaizpilda zemes izpirkšanas pieprasījuma veidlapa, ko var saņemt attiecīgajā VZD reģionālajā nodaļā vai mājas lapā internetā.

Pieprasījumā jānorāda zemes lietotāja vārds, uzvārds, personas kods, adrese, bet juridiskām personām – nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese. Tajā jāieraksta arī pieprasītās zemes vienības kadastra apzīmējums un ar lēmumu lietošanā piešķirtās zemes platība.

Pieprasījumā var norādīt arī vairākas zemes vienības, ja:

- tās lieto viena persona un tās atrodas vienas pašvaldības teritorijā;

- vienā pašvaldības teritorijā esošo zemi kopīgi lieto vairākas personas.

Pieprasījumu var iesniegt personīgi Valsts zemes dienesta reģionālās nodaļas, kuras teritorijā atrodas izpirkšanai pieprasītā zeme, biroja klientu apkalpošanas centrā vai nosūtīt ierakstītā vēstulē pa pastu.

Izskatīšana

Valsts zemes dienests divu nedēļu laikā izskata pieprasījumu un pieņem lēmumu. Savukārt zemes lietotājam lēmumu paziņo divu nedēļu laikā pēc tā pieņemšanas. Ja pieprasījumā nav uzrādītas visas nepieciešamās ziņas vai tās neatbilst Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra (NĪVKR) datiem, VZD paziņo zemes lietotājam par pieprasījuma izskatīšanas atlikšanu un norāda iemeslu. Šādā situācijā pieprasītājs ir tiesīgs iesniegt trūkstošos dokumentus, papildināt vai iesniegt pieprasījumu atkārtoti.

Ja VZD pieņem lēmumu par tiesībām izpirkt zemi, pieprasījumu iekļauj Lauku zemes izpirkšanas reģistrā. Par pozitīvu lēmumu vai atteikumu zemes lietotājam iegūt to savā īpašumā paziņo ierakstītā vēstulē. Ja atteikums neapmierina, pretendentam uz zemi mēneša laikā pēc lēmuma saņemšanas ir tiesības to pārsūdzēt Centrālajā zemes komisijā vai tiesā.

Ja atbilde ir pozitīva, zemes lietotājam līdz 2008. gada 1. septembrim jāiesniedz valsts zemes dienestā NĪVKR reģistrēts zemes robežu plāns vai apliecinājums par zemes izpirkšanas maksājumu privatizācijas sertifikātos pirms zemes izpirkšanas līguma slēgšanas.

Ja to neizdara noteiktajā laikā, zemes lietotājs var iegūt vienīgi pirmtiesības to nomāt.

Uzziņa

- Par pieprasījuma iesniegšanu un izskatīšanu nav jāmaksā.

- Ja izpirkšanai pieprasītā zeme nav reģistrēta NĪVKR vai nepieciešama datu aktualizācija par to, zemes pieprasītājam jāmaksā par šiem pakalpojumiem atbilstoši VZD cenrādī noteiktajiem izcenojumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu