Mobilais pārtop par fiksēto

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā mobilos telefonus jau lieto arī kā fiksētos tālruņus – ieejot mājās vai birojā, tie automātiski pārslēdzas uz bezvadu interneta tīklu, un tālāk sarunas norit kā pa mājas telefonu. Līdzīgi ar laiku droši vien būs arī Latvijā, jo «Motorola» un «Nokia» jau izgudrojušas tālruņus, kas, ieejot bezvadu interneta wi-fi zonā, pārslēgsies par interneta telefoniem, un lietotājs pa savu mobilo tālruni varēs runāt lētāk vai vispār bez maksas.

Tas, ka mobilais telefons arvien vairāk pārtop par datoru, tagad vairs nevienu nepārsteidz. Ar šo ierīci, kas kādreiz bija domāta tikai runāšanai, tagad aplūkojam arī mājaslapas internetā, sūtām e-pastus un nu jau arī redzam runātāju, sazinoties ar saviem draugiem un kolēģiem, izmantojot videozvanu. Tomēr mobilo sakaru tehnoloģijas līdz šim ir izrādījušās dārgākas nekā fiksētie sakari. Galu galā tagad internetā varam arī piezvanīt citam datora lietotājam vispār bez maksas (ja neskaita, ka jāmaksā par pašu interneta pieslēgumu, bet arī to arvien biežāk piedāvā izmantot par velti). Un spriežot pēc mobilo telefonu ražotāju jaunākajiem piedāvājumiem, mobilie tālruņi pamazām sāk pārtapt par interneta telefoniem. «Arī 3G [trešās paaudzes jeb UMTS mobilo sakaru pakalpojumi] ir tikai labi noslēpta interneta telefonija,» Mēs stāsta «Santa Monica Networks» direktors Uģis Bērziņš.

Mobilais kā «Skype»

Šobrīd jau pieejami mobilie telefoni, kas var pieslēgties bezvadu interneta tīklam, lai saņemtu un nosūtītu datus tā, ka nebūtu jāizmanto dārgākais un lēnākais mobilais internets. Taču «Nokia» un «Motorola» ar saviem jaunajiem tālruņiem dodas daudz tālāk interneta telefonijā, piedāvājot arī sarunāties pa šo bezvadu internetu. Eiropā gan pagaidām ar šādiem telefoniem startē tikai «Nokia», ja neskaita «Motorola» īpašo sadarbību ar «British Telecom».

Mobilā apvienošana ar interneta telefonu nozīmē lētākas sarunas. Piemēram, sēžot kafejnīcā vai atrodoties citā publiskā wi-fi bezvadu interneta piekļuves vietā, savam draugam mājās vai kolēģim birojā, izmantojot internetu, varēsiet piezvanīt, visticamāk, bez maksas. Ņemot vērā, ka tagad veidojas pat pilsētas ar wi-fi pārklājumu (Latvijā gan diezgan patālu no tā), tas pat var nozīmēt mobilos sakarus vispār bez maksas, jo, kamēr atrodaties bezvadu interneta zonā un zvanot uz citu bezvadu internetu, par sarunām nav jāmaksā.

Telefoni drīzumā pārdošanā

«Nokia» Latvija mobilo tālruņu tirdzniecības vadītājs Aivars Krauklis pastāstīja, ka šogad tirgū ienāks divu veidu mobilie tālruņi ar zvanīšanas iespējam arī bezvadu interneta tīklā. Viens veids būs kā «Nokia E60», E61 un E70, kas patiesībā ir kā divi telefoni vienā. Tie nepārslēgsies automātiski no viena tīkla uz otru. Lietotājs pats, ienākot, piemēram, birojā, kur darbojas bezvadu internets, varēs pārslēgt savu mobilo tālruni par interneta tālruni, bet, izejot ārā, atslēgt atpakaļ uz mobilo tīklu. Šiem telefoniem būšot divi numuri – viens interneta telefonam, otrs mobilajam. Šajā gadījumā tehnoloģija nav atkarīga no mobilo sakaru operatora, un, piemēram, atrodoties birojā ar IP telefonijas tīklu, jūs saviem kolēģiem varēsiet zvanīt pa mobilo tāpat kā pa fiksēto telefonu. Kā liecina «British Telecom» aplēses, Lielbritānijā 40% no mobilo telefonu zvaniem tiek izdarīti, atrodoties darbā. Kaut gan turpat blakus atrodas fiksētais telefons, pa kuru zvanīt vismaz Lielbritānijā esot lētāk, cilvēki vienalga izmanto tajā brīdī pie rokas esošo mobilo telefonu.

Toties jaunais «Nokia 6136» jau pats spēs automātiski pārslēgties uz bezvadu interneta tīklu un, izejot no tā, atpakaļ uz mobilo tīklu. Taču, lai telefons spētu šādi automātiski pārslēgties, būšot nepieciešams mobilo sakaru operatora atbalsts, jo mobilo sakaru tīkls ir jāpielāgo šai tehnoloģijai, skaidroja A. Krauklis. Šie trīs «Nokia» tālruņi var darboties arī bez mobilo sakaru operatoru iejaukšanās, jo attiecīgajā brīdī vienkārši tiks pārslēgts par interneta jeb tā saukto IP telefonu. «Nokia» 6136 tikšot piesaistīts operatoram – tātad tikai tad, ja mobilo sakaru operators vēlēsies ieviest šādu pakalpojumu. Līdz ar to par šiem mobilajiem interneta telefonijas zvaniem acīmredzot būs kaut kas jāmaksā, taču tiem vienalga vajadzētu būt ievērojami lētākiem.

Visi šie telefoni maksāšot aptuveni 300 latu. E60 plānots pārdot jau aprīlī, E61 – maijā un E70 – jūnijā, bet 6136 – kaut kad gada otrajā pusē.

Jaunas iespējas biznesā

Galvenā interneta telefonijas priekšrocība plašākam lietotāju lokam ir zemās izmaksas. Taču tādas starptautiskas kompānijas kā «Alcatel» un «Cisco», kas izstrādā interneta telefonijas tehnologijas, jau izgudrojušas programmatūras šiem, varētu teikt, wi-fi/GSM «Nokia» mobilajiem telefoniem. Kā norāda U. Bērziņš, sākumā šie telefoni un mobilo interneta telefonu pakalpojumi būs vērsti uz biznesa klientiem, kas esot vairāk ieinteresēti to izmantošanā. Viņaprāt, pieprasījums no biznesa klientiem pie mums būtu, un, tiklīdz tirgū parādīsies tālruņi, ar kuriem varēs zvanīt gan wi-fi, gan GSM tīklā, «Santa Monica Networks» uzreiz arī sākšot piedāvāt savus pakalpojumus. Tai pašā laikā kompānijas «Analysys» pētījums liecina, ka Lielbritānijā tikai 13% iedzīvotāju būtu gatavi pirkt telefonu, kas darbojas gan fiksētajā, gan mobilajā tīklā.

Faktiski visiem lielajiem uzņēmumiem un arī daļai mazo kompāniju ir izvērsti savi IP telefonijas tīkli. Atšķirībā no parastam lietotājam varbūt vairāk pazīstamajiem «Skype», MSN interneta telefoniem šie tīkli nav tikai dators un internets. Tajos saslēgti gan datori, gan parastie telefoni un tiek speciāli izstrādātas programmatūras, lai, zvanot kādam firmas darbiniekam pat tad, ja viņš tajā reizē ir aizņemts, vienmēr atrastos kāds, kas tajā brīdī būtu brīvs un pēc kompetences nākamais varētu atbildēt. Tagad šajā sistēmā varēs daudz vairāk iesaistīt arī mobilos tālruņus un acīmredzot izgudrot jaunas iespējas.

***

Četru veidu mobilie interneta telefoni

Wi-fi un GSM telefons

Lielākais jaunums ir mobilie telefoni, kas paši automātiski varēs pārslēgties no mobilā tīkla uz bezvadu interneta tīklu, kur zvaniem vajadzētu būt lētākiem. Taču tam būs nepieciešams mobilo sakaru operatora atbalsts. Līdz ar to kaut kāda naudiņa būs jāmaksā par šiem zvaniem arī tam.

Pagaidām Eiropai šādus telefonus sākusi ražot tikai Nokia, bet ASV tirgum arī Motorola, taču gan jau drīzumā parādīsies arī citiem ražotājiem.

Wi-fi telefons

Internets bez vadiem tik un tā paliek internets, klāt nāk tikai mobilitātes iespējas. Vairs nav jāsēž pie vadiem, bet var brīvi pārvietoties, kas savukārt ir mobilā telefona priekšrocība. Pagaidām gan bezvadu interneta tīkls vēl nav tik plaši izvērsts kā mobilo sakaru tīkls un tuvā nākotnē arī nebūs. Taču atsevišķās vietās tas pārklāj arī visu pilsētu, tāpēc pārdošanā ir arī mobilajam telefonam līdzīgas ierīces, kas darbojas tikai kā bezvadu interneta telefons.

Mobilais tālrunis ar wi-fi datu pārraides iespējām

Ar atsevišķiem telefoniem jau tagad var pieslēgties bezvadu interneta tīklam, taču tikai datu pārraidei – e-pastu sūtīšanai, interneta mājaslapu aplūkošanai u.tml. Tie nedarbojas kā interneta telefoni sarunām.

Puse GSM, puse wi-fi telefons

Tuvākajā laikā pārdošanā parādīsies mobilie telefoni, kuros patiesībā iebūvēti divi tālruņi – gan GSM mobilajiem sakariem, gan interneta telefons – zvaniem bezvadu interneta tīklā. Tiem būs arī divi tālruņa numuri, un no viena tīkla uz otru lietotājam šis tālrunis būs jāpārslēdz pašam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu