/nginx/o/2018/07/13/8911209t1hd4a0.jpg)
Laikraksta «Vakara Ziņas» eksperti ne tikai lasa un slēpo, bet arī bauda gastronomiskus priekus. Šoreiz stāstām, kāds kokteilis ir visgardākais. Nenoliedzami, katrs precīzi pagatavots kokteilis savā garšā un estētiskajā baudījumā ir unikāls.
Viens no kokteiļu pagatavošanas priekšnosacījumiem ir precīzas sastāvdaļu proporcijas, un, to neievērojot, kokteilis var pārvērsties līdz nepazīšanai, proti, kļūt nebaudāms.Ne visi eksperti jūsmo par kokteiļiem, jo tajos tiek maisīti dažādi dzērieni, augļi un garšvielas. Labs alkohols, tāds kā viskijs, alus un vīns, kokteiļos nav jālieto. Labs alkohols neprasa, lai to miksētu ar citiem dzērieniem.Viens no mūsu ekspertiem norāda: ja kokteiļus jauc kopā, tad jau arī ēdienu — kotleti, siļķi un torti — sajauksim ar mikseri.
Alkoholisko kokteiļu vidū 1. vietā ierindojas «Asiņainā Mērija», bet bezalkoholisko kokteiļu vidū favorīts ir saldējuma kokteilis.
Ingmārs Līdaka, Rīgas Zooloģiskā dārza, informācijas dienesta vadītājs: "Neesmu liels kokteiļu cienītājs. Mīlu ierasto lietu kārtību, proti, viens dzēriens ir vienā glāzē, bet otrs un trešais citā glāzē.»
Tiesa, ja vēl kaut kur Latvijā kāds bārmenis Līdakam piedāvātu «Čornij barhat», kas tulkojumā nozīmē «melnais samts», viņš no šāda kokteiļa neatteiktos.
«Čornij barhat» 1980. gadu sākumā bija studentu vidū visiecienītākais kokteilis. Tā sastāvdaļas ir melnais balzams, sajaukts ar šampanieti. Vaicājot mūsdienu krogos šādu kokteili, bārmeņi vien norausta plecus. Savukārt otrs iecienītākais studentu dzēriens tajā pašā laikā bija liķieris «Moka» ar šampanieti.
Kefīra kokteilis. Pamatkomponents ir kefīrs, kurā iebērti smalki sagriezti zaļumi — sīpollociņi, svaigi gurķi un dillītes, arī šķipsniņa sāls. Kokteilis ir viendabīgs, un zaļumi nenosēžas glāzes dibenā. Taču, kuri noslinko un kefīra piedevas sagriež lielos gabalos, tiem sanāk biezā vasaras zupa, kas jāēd ar karoti. Kokteili var dēvēt par darba dziru, kas ir vitamīniem bagāts enerģijas dzēriens. Lielākoties tas ir vasaras dzēriens, to viegli pagatavot gan mājās, gan arī nobaudīt Saeimas ēdnīcā.
Saldējuma kokteilis. Visu laiku un paaudžu favorīts. Lielākoties no plombīra saldējuma un ābolu vai plūmju biezsulas. Šis kokteilis garšo pēc bērnības. Lai to pagatavotu, nav jābūt pavārmākslas virtuozam, mājas apstākļos viegli var pagatavot, ar mikseri sakuļot sulu ar saldējumu.
To lietoja mūsu senči pat tajos laikos, kad zāle bija zaļāka un saule spožāk spīdēja. Saldējuma kokteilis. Tā kā katram sava gaume, tad šeit var variēt ar dažādām biezsulām — persiku, ābolu un plūmju. Mūsdienīgi saldējuma kokteilim klāt var piejaukt dažādas sastāvdaļas — kokosriekstu, vaniļu, pat rumu. Lai garšīgais saturs arī būtu vizuāli baudāms, glāzi var izdekorēt ar riekstiņiem vai rīvētu šokolādi.
Alkoholiskais kokteilis «Asiņainā Mērija» jeb «Bloody Mary». Eksperti, kuriem garšo šis kokteilis, atzīst, ka diemžēl ne visos Rīgas krogos prot to pagatavot. Tā garšas specifika ir pareiza komponentu miksēšana. Dažās tusiņu vietās bārmeņi pat nepapūlas pareizi šo kokteili pagatavot, vien sajauc tomātu sulu ar šņabi.
Apjautājot ekspertus, viņi atklāj labākās «Asiņainās Mērijas» pagatavošanas vietas. Viena no tām — «Steiku Haoss». Šim kokteilim nav jābūt nepatīkami biezas konsistences. Labi pagatavotu «Asiņaino Mēriju» dzerot, nevajadzētu just alkoholu, bet gan sulīgu tomātu sulu.
Visi Latvijas bārmeņi zina par kokteili «Asiņainā Mērija». Eksperti atzīst, ka šo kokteili var dzert vienu pēc otra, līdz turpat pie bāra letes jānokrīt.
«Asiņainās Mērijas» pagatavošanai nepieciešams: 100 gramu šņabja, 150 gramu tomātu sulas, viena ēdamkarote citrona sulas, citrona šķēle, nažagals ar stipriem mārrutkiem, tobasko mērce, sāls un pipari. Turklāt selerijas kāts bez lapām tiek ielikts kokteiļa glāzē, to var piekost klāt vai vienkārši izmantot kā kokteiļa maisītāju.
«Skrūve». Alkoholiskais kokteilis — vecā, labā skrūve, kura joprojām ir saviesīgu vakaru neatņemama sastāvdaļa. Ja tusiņa sākumā visi klātesošie ir nerunīgi un nīgri, tad, jaucot šādus kokteiļus, glāzē vairāk var pieliet alkoholu un mazāk sulas, bet, kad valodas raisās un tusiņš rit pilnā sparā, alkoholu vairs vajag tikai dažas pilītes, bet lielākoties glāzi var pildīt ar sulu. Tādā veidā katrs pats var kontrolēt savu izdzertā alkohola normu.
Kokteilis «Margarita». Labākās «Margaritas» ir meksikāņu oriģinālajā izpildījumā. Šo kokteili ieteicams nobaudīt tiem ceļotājiem, kas viesojas Meksikā. Kokteiļa bāze sastāv no tekilas un laima, un klāt šiem komponentiem vēl jāpievieno sablenderētas zemenes. Baudot šādu kokteili jautrā meksikāņu kompānijā, noreibt var ļoti ātrā laika posmā, turklāt to iespējams arī izbaudīt. Dažāda veida kārtainie augļu kokteiļi ir ne tikai vitamīniem bagāti, bet arī estētiski baudāmi.
«Pinapple Majito». Tas ir dievīgs kokteilis. Lai pagatavotu šādu kokteili, nepieciešams gaišais rums, svaigas ananasa šķēles, puse svaiga laima, svaigas piparmētras, sīrups, brūnais cukurs, smalkais ledus un soda. Šis kokteilis ieskandina pavasari. Kokteili bez raizēm var pagatavot vasarā, kad var saplūkt piemājas dārziņā audzētās piparmētru lapiņas. Atsvaidzina vasaras svelmē pārkarsušos ļaudis.
«Zemeņu daikiri». Baltais rums, sablenderētas zemenes, ledus un Laims. Kokteiļus vispatīkamāk baudīt atpūtas vietās, jo tad var lēni un nesteidzoties mielot garšas kārpiņas un gūt patīkamu emocionālo baudījumu.
Banānu kokteilis. Tā sastāvdaļas: banāns, piens, sīrups un plombīra saldējums. To visu liek blenderī un pamatīgi izmaisa. Kokteili var viegli pagatavot mājas apstākļos. Tas ir tipisks veču kokteilis, to pagatavojot, nevajag īpaši saspringt, un galarezultātā tādā veidā var notēlot lielu virtuves virtuozu.
Veselīgais kokteilis. Ir nepieciešamas upenes, tās vislabāk jau vasarā salikt kastītēs saldētavā, lai ziemā var baudīt vitaminizētu kokteili. Glāze apelsīnu vai persiku sulas un puse banāna, kas noņem upenēm lielo skābuma devu. Banānu sablenderē ar upenēm un pielej sulu. Kokteilim ir svaiga garša. Kokteiļa glāzē var sabērt upeņu ogas. Dzerot šo kokteili, rodas sajūta, ka stāvam pie upeņu krūma un baudām sulīgās ogas.