Jūens Makgregors ienīst Holivudu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad Jūenam Makgregoram bija deviņi gadi, viņš noskatījās filmu «Zvaigžņu kari» ar sava tēvoča piedalīšanos vienā no lomām, bet pēc 19 gadiem Makgregors jau pats filmējās «Zvaigžņu karos», piepildīdams bērnības sapni — turēt rokās īstu džedaja lāzerzobenu.

Hipija iespaidā kļūst par aktieri

Jūens nāca pasaulē Krīfā, mazā Skotijas fermeru pilsētā, 1971. gada 31. martā. Jau bērnībā zēns sāka interesēties par aktiermākslu, jo viņa tēvocis aktieris Deniss Lousons uzstājās Londonas Vestendas mūziklos un dažreiz piedalījās arī kādā kinofilmā. Tēvocis Lousons filmējās pie populārā skotu kinorežisora Bila Forsaita, kā arī Vedžes Antila lomā fantastiskās sāgas «Zvaigžņu kari» pēdējās trijās daļās. Aktieris hipijs uz deviņgadīgo radinieku atstāja neizdzēšamu iespaidu, kad ieradās provinciālajā Krīfā, noaudzis gariem matiem, basām kājām, tērpies milzīgā aitādas vestē, kas no vienas vietas bija izšūta ar pērlēm. Jūens uzreiz nolēma, ka viņš, tāpat kā tēvocis, kļūs par aktieri, jo grib izcelties citu cilvēku vidū. Taču pagāja septiņi gadi, līdz Jūens pievērsās aktiermākslai. 16 gadu vecumā Makgregors pameta skolu, pret ko absolūti neiebilda viņa vecāki Džeimss un Kerola, jo atbalstīja visas dēla ieceres un, tā kā abi bija skolotāji, tad ļoti labi zināja, cik grūti dēlam padevās mācības.

Makgregors iestājās darbā teātrī «Perth Repertory» par skatuves strādnieku, pelnot 50 mārciņu nedēļā, bet drīz vien pusaudzis pievienojās aktieru trupai un nospēlēja galveno lomu izrādē «Sūtījums uz Indiju». Pēc neilga laika jaunais aktieris sāka piedalīties citu Skotijas teātru izrāžu uzvedumos. Paralēli darbam Jūens pabeidza Skotijas viengadīgo aktiermākslas skolu, bet vēlāk sekoja trīs gadu mācības Londonas Gildholas mūzikas un teātra skolā.

Debija kino Makgregoram bija 1993. gadā Denisa Potera vēsturiskajā drāmā «Lūpu krāsa uz tavas apkaklītes».

Aktieris hameleons

Pagrieziena punkts aktiera dzīvē notika 1996. gadā, kad viņam piedāvāja atveidot narkomāna lomu jauniešu kulta filmā «Uz adatas». Makgregors atzīst, ka šo lomu nekad neaizmirsīs, jo tās dēļ bija spiests daudz ko upurēt. Jūens mainīja savu ārējo izskatu līdz nepazīšanai, badojās un notievēja gandrīz par 25 kilogramiem, aktiera organisms tik ļoti bija novārdzināts, ka viņš knapi turējās kājās. Turklāt, lai labāk izprastu narkomānu dzīvi un uzvedību, Makgregors periodiski apciemoja kādu Edinburgas narkomānu perēkli. Gadu pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem aktieris vēl nevarēja atjēgties, un, kad viņš ieradās uz elegantās kostīmfilmas «Emma» kino provēm, amerikāņu režisors Duglass Makgrets nodomāja, ka Jūenam ir nopietnas problēmas ar heroīnu. Taču Makgregors pierādīja režisoram, ka spēj iejusties jebkurā lomā un pielāgoties tai, atkopās un atveidoja filmā Frenka Čērčila lomu. Pirms narkomāna lomas Jūens filmējās skandalozā britu režisora Pītera Grīneveja erotiskajā kinolentē «Spilvengrāmata», kas bija piesātināta ar aktiera kailskatiem. Publika pēc filmas iznākšanas bija šokā par tik atklātiem skatiem, savukārt Makgregoram ir ļoti pozitīva attieksme pret atkailināšanos kameru priekšā. Aktieris nenoliedz, ka pēc dabas ir diezgan bikls, un apgalvo, ka filmēšanās kailam viņu atbrīvo un ne mazākā mērā nemulsina. Par aktiera daudzveidību un pielāgošanos liecina arī darbs mūziklā «Mulenrūža», kurā Jūens atklājās kā dziedātājs ar labu balsi. Dziesma «Come What May», ko Makgregors izpildīja duetā ar Nikolu Kidmenu, ilgu laiku ieņēma pasaules hitparāžu augstākās pozīcijas.

Kaut arī pusaudža gados aktieris spēlēja bungas vietējā jauniešu rokgrupā «Scarlet Pride», vēlāk mūziķa nodarbi lika pie malas, savukārt pēc filmas «Mulenrūža» uzņemšanas Makgregors arvien biežāk un labprātāk sāka piedalīties dažādos muzikālajos projektos un ne bez panākumiem. Aktieris atzīst, ka lomas izvēlas gan pēc scenārija, gan režisora, gan arī ļoti svarīgi ir, ar kādiem partneriem būs pie filmas jāstrādā. Savukārt, ja loma ir iepatikusies un Jūens to ir akceptējis, viņš gatavs uz visu, lai pēc iespējas labāk atveidotu filmas varoni.

Nesaprot, ko saka meitas

1995. gadā, filmējoties televīzijas seriālā «Kavannagh QC», Jūens Makgregors iepazinās ar franču izcelsmes mākslinieci — dizaineri Īvu Muvrakisu. Kaut arī francūziete bija septiņus gadus vecāka par skotu aktieri, viņu mīlestība attīstījās ļoti strauji, un jau pēc nepilna pus- gada Jūens un Īva Francijā salaulājās, bet vēl pēc septiņiem mēnešiem piedzima viņu pirmā meitiņa Klāra. 2001. gada novembrī pasaulē nāca otra meita, kurai vecāki deva vārdu Estere. Jūens joprojām nav iemācījies franču valodu un nereti nesaprot, ko runā viņa meitas, jo Klāra un Estere runā labāk franciski, un citreiz, sarunājoties ar tēti, aizraujas un pāriet uz Makgregoram nesaprotamo valodu. Aktieris, ja tas vien iespējams, uz visām filmēšanām brauc kopā ar ģimeni, bet ikdienā saticīgā saime dzīvo prestižākajā un dārgākajā Londonas rajonā Primrouzhilā. Taču pirmais īpašums, ko iegādājās Makgregoru pāris, bija smalka viktoriānisma stila māja ne mazāk prestižajā Sentdžonsvudas rajonā. Pielūdzēji bija satraukti par viņu elka lielo izšķērdību, taču aktieris paziņoja, ka māju nopircis par divās japāņu reklāmās nopelnīto naudu. Pēc piedauzīgās lomas erotiskajā filmā «Spilvengrāmata» Jūena Makgregora vārds Japānā kļuva tik populārs, ka viņam piedāvāja piedalīties divās angļu valodas mācību kursu reklāmās, kas bija paredzētas Japānas auditorijai, samaksājot krietnu naudas žūksni. Aktiera lielākā aizraušanās ir motosports. Makgregoram pieder vairāki sacīkšu motocikli, un dažreiz viņš mēdz piedalīties sacensībās kopā ar profesionāliem sportistiem. 2004. gadā Jūens kopā ar draugu un kolēģi aktieri Čārliju Būrmanu ar motocikliem apceļoja visu pasauli. Makgregors ir viens no tām slavenībām, kurām riebjas, ka uzbāzīgi žurnālisti mēģina izokšķerēt viņu personīgo dzīvi, tādēļ, lai pret preses pārstāvjiem varētu cīnīties ar likumīgiem paņēmieniem, Makgregors kopā ar domubiedriem nodibināja organizāciju «Cilvēki pret paparaci».

Neieredz Holivudu

Jūenam Makgregoram riebjas Holivuda gan tur ražoto lietu un konveijera filmu, gan arī šķietami spožā, bet liekulīgā un aprobežotā dzīvesstila dēļ. Ja aktieris nav aizņemts ar filmēšanos, viņš Holivudā var izturēt pāris dienu —, jo vairāk laika Jūens pavada Losandželosā, jo nereālāka sajūta viņu pārņem. Reiz kāda aktrise Makgregoram pajautāja, cik ilgi viņš jau dzīvo Holivudā, uz ko skots atbildēja, ka pastāvīgi dzīvo Londonā un tur pārsvarā arī filmējas. Amerikāniete bija ārkārtīgi pārsteigta, uzzinot, ka filmas uzņem arī citās valstīs, ne tikai ASV. Tiesa, aktieris arī nenoliedz, ka tieši Holivudā viņš piepildīja savu bērnības sapni un varēja piedalīties leģendārā režisora Džordža Lūkasa grandiozās filmas «Zvaigžņu kari» jaunās versijas tapšanā. Vislabāk Jūens jūtas dzimtajā Skotijā, diemžēl lielā aizņemtība šādu iespēju padara arvien retāku. Taču, kad sanāk izrauties, viņš visu brīvo laiku pavada kopā ar ģimeni un, ja vien ir iespējams, piedalās tradicionālajās skotu Kalniešu spēlēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu