Videokonference literatūras stundās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bauskas 1. vidusskolā ir atklāta Latvijā pirmā latviešu valodas un literatūras klase ar e-apmācības iespējām. Mācību process līdz ar to tiks papildināts ar datorā sagatavotām prezentācijām un vieslektoru videokonferencēm.

Raugoties uz izglītības attīstību nākotnē, bieži vien tiek prognozēts, ka pēc dažiem gadiem katram skolēnam uz galda būs savs dators, kur, līdzīgi kā tagad jau notiek autovadītāju eksāmenā, kontroldarbi būs jāizpilda elektroniski un mācību vielu skolotāji izklāstīs datorizētās prezentācijās. Bauskas e-klasē pagaidām ir tikai viens dators, taču arī tas radījis daudz plašākas iespējas mācību vielas apguvei.

Pa interneta telefonu

Bauskas 1. vidusskolas skolotājas tagad latviešu valodas un literatūras stundas varēs pasniegt ar datora prezentāciju palīdzību, līdzīgi kā tas jau labu laiku notiek biznesa pasaulē un arvien vairāk arī citās skolās. Bauskas e-klase īpaši izceļas ar videokonferenču iespējam. Patiesībā tas nav nekas sarežģīts, un galvenais, lai tāpat kā Bauskā gan vieslektoram, gan klasē būtu nodrošināts dators ar internetu un interneta kameru. Tad viņi savā starpā var sarunāties pa bezvadu interneta telefonu programmām, kas bez maksas pieejamas internetā un tagad praktiski visas piedāvā arī video iespējas. Bauskas e-klasē, piemēram, izmanto «Microsoft Messenger», kas līdzīgi kā «Skype» kļūst arvien populārākas arī Latvijas privātpersonu un uzņēmēju vidū.

Bauskas 1. vidusskola jau ir panākusi vienošanos ar Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeju, ka rakstnieki no Rīgas varētu internetā pastāstīt par saviem darbiem Bauskas skolēniem. Un šobrīd noritot arī sarunas ar citiem lektoriem.

Vieslektoram tiek piedāvāta iespēja arī iepriekš nofilmēt daļu vai visu savu prezentāciju ar digitālo video kameru, kad nepieciešama augstāka attēla kvalitāte. E-klases komplektā ietilpst arī digitālā fotokamera, lai varētu safotografēt lietas, ko nevar parādīt videokonferencē.

50% neizmanto datoru

«Izmantojot informāciju tehnoloģijas, mēs mācību procesu varēsim veidot gan saistošu, gan arī ļoti kvalitatīvu. Jaunais mācību process veicinās skolēnu interesi par dzimto valodu un literatūru un nodrošinās labus mācību rezultātus. Savukārt skolotājiem tā būs iespēja paplašināt savu redzesloku, profesionāli augt un dalīties pieredzē ar citiem pedagogiem,» saka Bauskas 1. vidusskolas direktors Raimonds Žabovs.

Atbalstu e-skolas projektam pauda arī īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Jānis Reirs. Ejot līdzi laikam, esot jāpanāk, ka dators ir neatņemama mācību stundas sastāvdaļa. Datoram jābūt uz katra skolotāja galda, mācību vielas pasniegšanā jāizmanto mūsdienīgas prezentācijas un multimediju tehnoloģija, kas ir izteiksmīga un saistoša, lai skaidrotu jebkuru mācību priekšmetu un uzlabotu mācību kvalitāti. Kopējā situācija Latvijā gan nav tik rožaina. Kā liecina pagājušajā gadā Latvijas faktu veiktais pētījums, 50% skolotāju nekad nelieto datoru mācību procesā. Tikai trešā daļa pedagogu regulāri izmanto datorus gan skolā, gan mājās. 24,7% aptaujāto pedagogu atzinuši — viņi izjūt psiholoģisku diskomfortu, ka skolēni varētu labāk par viņiem orientēties modernajās tehnoloģijās.

Dārgs prieks

Klases tehniskajā aprīkojumā ietilpst datortehnika (divi portatīvie datori, printeris, skeneris), videokonferences aprīkojums, biroja tehnika (multimediju projektors un ekrāns), kā arī interneta pieslēgums un bezvadu tīkla piekļuves punkts.

E-skolas projekta turpmākā attīstība paredz piesaistīt arī citus latviešu valodas un literatūras skolotājus Bauskas rajonā, bet vēlāk arī Zemgales reģionā un visā Latvijā, kā arī projektu attiecināt uz citiem mācību priekšmetiem. Taču viss būšot atkarīgs no tā, cik daudz un veiksmīgi tiks izmantota pirmā literatūras e-klase un kā izdosies piesaistīt finansiālu atbalstu. «Šīs pirmās klases izveidošana izmaksāja 8500 latus. Gan jau ar laiku šīs tehnoloģijas kļūs lētākas, taču tik un tā tas nav lēts prieks,» «Neatkarīgajai» pastāstīja «Lattelekom» attiecību projektu vadītājs Uldis Galdiņš. Uzņēmums ir viens no e-klases atbalstītājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu