Brīdina par Baltijas jūrā nogremdētu dzīvsudrabu (17)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules Dabas fonds brīdina par jaunām briesmām dzīvajām radībām Baltijas jūrā. Zviedrijas piekrastē netālu no Sundsvallas pirms dažām dienām jūrā ir atrastas 30 mucas ar dzīvsudrabu. Pasaules Dabas fonda eksperts Jochens Lamps uzskata, ka šajā gadījumā ir runa par kādas papīrfabrikas aptuveni pirms 50 gadiem jūrā nogremdētu dzīvsudrabu, kas sajaukts kopā ar cementu.

Pasaules Dabas fonds aicina Zviedrijas valdību pēc iespējas ātrāk un ar lielu piesardzību nogādāt mucas ar bīstamajām ķimikālijām krastā. Ja notiks dzīvsudraba noplūde, ar kaitīgajām vielām saindēsies Baltijas jūras zivis. “Botnijas līcī pašlaik atrodas bumba ar laika degli,” - tā situāciju komentē Pasaules Dabas fonda eksperts Jochens Lamps.

Speciālisti uzskata, ka ar zivīm bagātajā Baltijas jūras daļā patlaban ir nogremdēts aptuveni 21 000 mucu ar kaitīgām vielām. Tajās varētu būt aptuveni 9000 kilogramu tīra dzīvsudraba, kas sajaukts kopā ar betonu. Ja mucas netiks nogādātas krastā, agri vai vēlu kaitīgās vielas no tām sāks izplūst. Jūras vidē no dzīvsudraba veidojas metila dzīvsudrabs, kas ir cilvēkiem un visai dzīvajai radībai ārkārtīgi kaitīga viela.

Cilvēka uzturā tas neizbēgami nonāktu kopā ar Baltijas jūrā nozvejotām zivīm. To lietošana uzturā kļūtu īpaši bīstama sievietēm un maziem bērniem.

Kā piemēru līdzīga rakstura ekoloģiskajām katastrofām Pasaules Dabas fonda pārstāvis Jochens Lamps min Japānu, kur laika posmā no 1932. līdz 1968. gadam minerālmēslu ražotājs Chisso iepludināja Minamatas līcī savus neattīrītos notekūdeņus. Ēdot ar dzīvsudrabu piesārņotās zivis, smagi saindējās aptuveni 3000 cilvēku. Daudziem pacientiem tā dēvētā Minamata slimība beidzās ar nāvi.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu