Kalvīša valdībai neklāsies viegli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) vadītajai valdībai pēc partijas «Jaunais laiks» (JL) aiziešanas neklāsies viegli, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politisko norišu vērotāji.

Sociologs Aigars Freimanis sacīja, ka «Kalvīša valdībai pēc JL aiziešanas neklāsies viegli», un prognozēja, ka premjers mēģinās piesaistīt citu politisko spēku atbalstu. Sociologs norādīja, ka Latvijai ir pietiekami liela pieredze ar mazākuma valdībām. Šāda situācija savulaik bijusi Valda Birkava un Viļa Krištopana vadītajām valdībām.

Freimanis norādīja, ka ar aiziešanu no valdības koalīcijas JL skaidri iezīmējis savu priekšvēlēšanu kampaņas stratēģiju, kas daudz neatšķiras no 2002. gada kampaņas. Pēc Freimaņa teiktā, kritizējot savus pretiniekus, JL atbrīvojas no atbildības.

Sociologs Arnis Kaktiņš arī uzskata, ka «Kalvīti un Tautas partiju (TP) tagad gaida visai grūti laiki». Pēc Kaktiņa domām, TP bija izdevīga JL klātbūtne koalīcijā, jo tas deva iespēju «JL kaut kādā veidā iegrožot». Tagad, kad JL aizgājis opozīcijā, Kalvītis vairs nevarēs to kontrolēt, tāpēc TP ir zaudētāja, uzskata sociologs. «Laiks rādīs, vai no šādas rīcības ieguvējs būs JL,» teica eksperts.

Kaktiņš prognozēja, ka JL ieguvumi būs atkarīgi no tā, «kā tālāk nospēlēs JL». Partija var iegūt vēlēšanās daudz balsu, bet var arī «nemācēt nospēlēt savu opozīcijas lomu,» atzina sociologs.

JL nolēmis izstāties no valdību veidojošās koalīcijas, līdz ar to Kalvīša vadītajam Ministru kabinetam vairs nav Saeimas vairākuma atbalsta. Zaudējot 24 JL deputātu atbalstu, Kalvīša valdībai Saeimā palikušas 45 balsis.

Ministru prezidents sola runāt «ar visiem konstruktīvajiem politiskajiem spēkiem» Saeimā, lai nodrošinātu parlamenta vairākuma atbalstu valdībai.

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS) aģentūrai LETA prognozēja, ka Kalvīša vadītā mazākuma valdība nostrādās līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām un JL neizdosies vienoties ar Saeimas opozīciju, lai pieprasītu Kalvīša demisiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu