«Jaunā laika» aiziešana izmaksā simt tūkstošus latu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Jaunā laika» (JL) izstāšanās no valdības valstij maksās apmēram 100 000 latu. Kompensācijas triju mēnešalgu apmērā būs jāmaksā sešiem aizgājušajiem ministriem un četriem parlamentārajiem sekretāriem, JL pārziņā bijušo ministriju biroja darbiniekiem — kopā divdesmit četriem, kā arī pieciem Saeimas deputātiem, kam darbs parlamentā jāpamet.
«Jaunā laika» aiziešana no valdības nenozīmē tikai sešu ministru aiziešanu. Savus amatus atstās arī ministriju parlamentārie sekretāri un ministru biroja darbinieki, kurus darbā katrs ministrs pieņem, vadoties pēc politiskās piederības.

Ministra alga pirms nodokļu nomaksas ir 1944 lati, savukārt parlamentārajam sekretāram — 826 lati. Atstājot amatu, abos gadījumos pienākas kompensācija triju mēnešalgu apmērā. Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds «Neatkarīgajai» pastāstīja, ka līdz ar to kopējā summa, ko bijušie ministri un parlamentārie sekretāri saņems, būs 44 904 lati. Taču, ņemot vērā, ka par izmaksāto summu darba devējam jāmaksā arī sociālais nodoklis, Valsts kancelejai JL aiziešana izmaksāšot 55 721 latu un 37 santīmus.

Ministra biroja darbiniekiem kompensācijas maksā attiecīgā ministrija. Ministriju sniegtā informācija ļauj spriest, ka vislielākās kompensācijas varētu būt jāmaksā Aizsardzības ministrijas ministres biroja, ko vadīja Dans Titavs, darbiniekiem — 7650 latu. Piemēram, ekonomikas ministra biroja ļaudis kopā saņems 4400 latu kompensāciju. Tiesa gan, visas sešas ministrijas vakar vēl nebija aplēsušas kompensāciju apmērus, taču provizoriski aprēķini liecina, ka kopumā šim mērķim varētu būt jātērē vismaz 20 000 latu.

No līdzīgas summas būs jāšķiras arī Saeimas kancelejai, jo kompensāciju no vidējās izpeļņas (algas un darba komisijās) aprēķina arī parlamentāriešiem. Un, ņemot vērā, ka nu jau bijušie ministri atgriezīsies Saeimā, pieciem JL tagadējiem deputātiem darbs parlamentā būs jāpamet. Viena no JL deputātēm — Anita Kalniņa — vadīja arī Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisiju, tagad šis amats būs vakants. Uz jautājuma zīmes ir arī Dzintara Zaķa (JL) atrašanās Tautsaimniecības komisijas vadītāja amatā, jo pozīcija varētu neatstāt lielākās komisijas stūri opozīcijas rokās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu