Ventspils basketbolisti sāk izšķirošās kaujas par Baltiju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ZZ1

Par Baltijas basketbola galvaspilsētu nedēļas nogalē uz trim dienām kļūs Tallina, kur uz «Saku Suurhall» grīdas sacentīsies seši šosezon spēcīgākie klubi, noskaidrojot jauno SEB BBL čempionu. Favorītu statusā ir abas Eiropas sešpadsmitnieka komandas «Lietuvos rytas» un «Žalgiris», taču statistu lomā nevajadzētu palikt arī latviešiem.

Atšķirībā no pirmās sezonas šogad Baltijas līgas godalgotās vietas tiks sadalītas finālturnīrā, kur piedalīsies sešas, nevis četras regulārā čempionāta spēcīgākās komandas. Paplašinājumu, kas acīmredzot bija iecerēts kā palīdzīgs solis igauņu basketbola virzienā, ziemeļu kaimiņi tomēr neprata izmantot – labākais Igaunijas klubs «Kalev» ierindojās tikai devītajā vietā, bet vakances «Final Six» turnīrā Tallinā sev rezervēja latviešu «Barons» un lietuviešu «Nevežis». Līdz ar to Tallina būs neitrāla teritorija, kurā noskaidrot principiālo pretinieku attiecības, kamēr mājniekiem atvēlēta vieta tikai tribīnēs un karsējmeiteņu priekšnesumos.

Paši igauņi gan lūpu neesot uzmetuši, un prognozē, ka vismaz pēdējā dienā «Saku Suurhall» tribīnēs vējš nesvilpos. Pēdējos gados Igaunijas sporta līdzjutēji nav lutināti ar labu basketbolu (grūtus laikus pārdzīvo ne tikai klubi, bet arī izlase), un «Lietuvos rytas», «Žalgiris» vai «Ventspils» Eiropas laukumos iegūtā reputācija varētu būt pietiekami labs stimuls, lai svētku brīvdienās ieplānotu dažas stundas arī kaimiņu varējuma novērtēšanai.

«Final Six» izspēles formāts būs tāds pats, kā pēdējos gados ierasts Latvijas čempionātā – vispirms ceturtdaļfinālos tiksies klubu komandas, kas regulārajā sezonā ieņem vietas no trešās līdz sestajai, bet pārus uzvarētājus pusfinālā jau gaida abas spēcīgākās komandas. Salīdzinājumā ar BBL debijas sezonu četrinieks palika nemainīgs, un vienīgā izmaiņa bija «Lietuvos rytas» un «Žalgiris» rokāde – savstarpējos mačos Kauņas klubs piedzīvoja pirmo zaudējumu BBL vēsturē, un sliktākas punktu attiecības dēļ palika aiz sava principiālākā sāncenša. Nākamās trīs komandas atpalika diezgan ievērojami un sarūmējās pāris uzvaru robežās, tomēr labākas šķiet tieši Ventspils izredzes – kaut arī ne savā labākajā sezonā, Latvijas čempioni vismaz epizodiski apliecinājuši, ka var pacīnīties arī ar abiem Eirolīgas milžiem. Tomēr nav noliedzams, ka izredzes ieraudzīt citādāku finālu, nekā ierasts Lietuvā un pērn arī Baltijā, joprojām vērtējamas ar palielu kritiska pašnovērtējuma devu.

Latvieši sāk jau piektdien

Igauņi cer, ka uz izšķirošajām svētdienas spēlēm tribīnēs varētu sanākt ap sešiem tūkstošiem cilvēku – apmēram tikpat, cik uz Igaunijas čempionāta izšķirošajiem mačiem. Latviešiem spēles sāksies jau piektdien. Pirmajā ceturtdaļfinālā BK «Ventspils» tiksies ar Ķedaiņu «Nevežis», kam apbrīnojamā kārtā rezulārās sezonas izskaņā tomēr izdevās atgūt jau šķietami zaudēto sesto pozīciju. Pēdējos mēnešus klubs nospēlēja ļoti pieticīgi, uzvarot tikai divās no pēdējām astoņām spēlēm, un finālturnīrā iekļuva tikai pēc konkurentu (galvenokārt valmieriešu) pasniegtajām dāvanām. Ventspilniekiem mačos pret «Nevežis» klājās ļoti grūti – vispirms novembra sākumā savā laukumā tika izrauta uzvara ar triju punktu pārsvaru, bet atbildes mačā janvāra beigās piedzīvots tikpat liels zaudējums. Šajos mačos Latvijas čempioniem nekādi neizdevās apturēt lietuviešu snaiperus, kas savāca ievērojamu punktu ražu no trīspunktu līnijas, tāpēc Ventspils galvenais uzdevums varētu būt tieši nopietnāka koncentrēšanās aizsardzībā.

Pa uzvarai un zaudējumam savstarpējos mačos ir arī otram ceturtdaļfināla pārim – «Barons» basketbolisti vispirms izbraukumā ar 78:88 zaudēja, bet savā laukumā ar 73:65 revanšējās «Šiauliai» komandai. Kā zināms, īsi pirms izšķirošajām spēlēm «Barons» saņēma pamatīgu triecienu – bez iepriekšēja brīdinājuma komandu atstāja tās spēlējošais treneris Ainars Bagatskis. Pagaidām gan nav bijis daudz iespēju novērtēt, kādu iespaidu tas atstājis uz rīdzinieku sniegumu, tomēr mačs pret «Lāčplēša alu» atstāja ļoti labu iespaidu – komandas spēle kļuvusi dinamiskāka, un iespēju apliecināt savas snaipera īpašības sākuši izmantot arī tādi spēlētāji, kas līdz šim bija Bagatska ēnā. Ja izdosies šādi nospēlēt Tallinā un ja sekmīga atgriešanās sastāvā izdosies ļoti ilgu laiku nespēlējušajam Židrūnam Urbonam, «Barona» izredzes uzspēlēt par medaļām nav nemaz tik peļamas.

Ko gaidīt no «Žalgira»?

Pēdējā laikā daudz runāts par problēmām, ar kurām nācies saskarties «Žalgirim» – psiholoģiskā un fiziskā bedre, viesspēlētāju vājais sniegums, zaudējumu sērija Eirolīgā un treneru maiņas Kauņas kluba akcijas jūtami iedragājusi pat pašu lietuviešu acīs. Uz šā fona no «Žalgira» Tallinā tiek gaidīta reabilitēšanās (respektīvi, čempiona tituls), tomēr nav izslēgts, ka kritums turpinās. Ja tuvāks patiesībai izrādīsies otrais variants, iespējams, ventspilnieki sestdien var kļūt par pirmo Latvijas klubu, kam izdodas ne tikai līdzvērtīgi cīnīties, bet beidzot arī uzvarēt leišu grandu.

«Protams, ka «Žalgirim» bija zināms psiholoģisks kritums un komanda nerādīja tādu spēli, kā varētu, taču tā ir Eirolīgas komanda un, izņemot dažus jaunos, spēlētāji pārsvarā ir ar lielu pieredzi un meistarību. Manuprāt «Žalgirim» ir viena no spēcīgākajām centru līnijām Eiropā vispār. Skaidrs, ka mūsu spēlē viņi joprojām būs favorīti,» Latvijas fanu cerības nesteidz spārnot «Ventspils» treneris Kārlis Muižnieks, kaut gan apliecina – tiek apgūta visa iespējamā informācija, lai atrastu un izmantotu robus «Žalgira» gatavībā.

Pašiem Latvijas čempioniem lielākā sāpe pirms «Final Six» ir Raita Grafa palikšana ārpus sastāva – vēl ziemā savainotā potīte joprojām nav izārstēta, un pēc mēnesi ilgas ārstēšanās centra spēlētājs tikai šonedēļ atstāka trenēties.

«Protams, vēl kāds labs centra spēlētājs komandai patlaban nenāktu par ļaunu, taču tas nav iespējams, tāpēc maksimāli labi jācenšas sagatavot tos, kas ir mūsu rīcībā. Petrāvičam un Skirmantam slodze un atbildība tagad būs lielāka,» skaidro Muižnieks.

Runājot par savas komandas psiholoģisko gatavību, kas BBL finālturnīrā iegāza pagājušogad, treneris ir pārliecināts, ka kļūdas netiks atkārtotas. «Apātijai jeb zināmam psiholoģiskam kritumam, kas neizbēgami iestājās pēc izstāšanās no ULEB kausa mačiem, esam pāri, un atmiņas par tur piedzīvotajām neveiksmēm vairs netraucē. Koncentrējamies spēlēm Final Six, un psiholoģiskā gatavība ir daudz labāka. Gan komandas vadība, gan spēlētāji apzinās, ka sezonas pašas svarīgākās spēles vēl ir priekšā.»

Piektdiena, 14. aprīlis
16.30 «Ventspils» pret «Nevežis»
19.00 «Šiauliai» pret «Barons»

Sestdiena, 15. aprīlis
13.30 spēle par 5. vietu
16.00 «Žalgiris» pret pirmā 1/4 uzvarētāju
18.30 «Lietuvos rytas» pret otrā 1/4 uzvarētāju

Svētdiena, 16. aprīlis
14.30 spēle par 3. vietu
17.15 fināls

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu