Nav pamata bažām par liellopu mutes un nagu sērgas ievazāšanu Latvijā no Lielbritānijas (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā pēdējo mēnešu laikā no Lielbritānijas nav ievesti liellopi un to produkcija, tāpēc nav pamata uztraukumam par šajā valstī uzliesmojušās liellopu mutes un nagu sērgas ievazāšanu Latvijā, TVNET informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pamatojoties uz esošās situācijas analīzi un Lielbritānijas veiktajiem slimības apkarošanas pasākumiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) negatavojas noteikt tirdzniecības ierobežojumus Lielbritānijai pēc 3.augustā reģistrētā mutes un nagu sērgas uzliesmojuma, jo Eiropas Komisijas lēmums paredz ierobežojošos pasākumus šīs slimības gadījumā.

Jau vēstījām, ka šā gada 3.augustā Lielbritānijā netālu no Gilfordas pilsētas tika apstiprināts MNS gadījums 38 liellopiem.

Lielbritānijas veterinārais dienests skartajā novietnē veicis slimības apkarošanas pasākumus – slimie dzīvnieki nogalināti un iznīcināti, bet profilakses nolūkos noteicis govju, aitu, kazu un cūku u.c. pārnadžu pārvietošanas aizliegumu gan valsts iekšienē, gan arī ārpus tās robežām. Savukārt Eiropas Komisija (EK) 6.augustā ir izdevusi lēmumu 2007/552/EC, kas Lielbritānijai aizliegs izvest uz citām ES dalībvalstīm un trešajām valstīm dzīvus dzīvniekus (govis, aitas, kazas un cūkas), gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, spermu un olšūnas, kā arī ādas. Sakarā ar slimības uzliesmojumu EK 8.augustā organizē ārkārtas sanāksmi, kurā piedalīsies ES dalībvalstu eksperti.

Mutes un nagu sērga ir ļoti lipīga infekcijas slimība, kam raksturīgs drudzis, vezikulārs kāju distālo daļu, mutes gļotādas un tesmeņa iekaisums. Slimība nav bīstama cilvēkiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu