Pilsētnieks un mitruma mīlis (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

To, ka visiem kaķiem piemīt savi untumi, mēs jau zinām. Taču to izpausmes ir tik dažādas, ka garlaicīgi laikam nebūs nekad. Arī grupas Cosmos dalībnieks Jānis Ozols nevar sūdzēties par vienmuļu dzīvi kopā ar savu Brīnumu. "Vai tad viņu varēja nosaukt citādi?" Ozols vaicā, norādot uz savu gadu veco runčuku.

Labāk avīzes

Brīnums ciemiņus sagaida ar nelielu, bet izteiksmīgu šņācienu. Viņu var saprast – gaidīdams ciemos fotogrāfu, Jānis arī par Princi un Pluščenko (par godu iespaidīgajam kažokam) saukto runci ir frizējis pašā rīta agrumā, un Brīnums jau nav no dumjajiem, lai nesaprastu, ka briest kaut kas nelāgs.

Tik brīnišķīgā vārdā nosauktais runcis šajā pasaulē nodzīvojis precīzi gadu un 12 dienu. Jānis zina saskaitīt precīzi, jo atminas, ka kaķis toreiz vēl pilnīgi jaunajā Sarkandaugavas dzīvoklī parādījies tajā dienā, kad Cosmos kopā ar Laimu Vaikuli mēģinājumā dziedāja dziesmu Tango ļetņevo sada. "Mana draudzene atveda kaķi uz to vietu, kur mēs mēģinājām," viņš stāsta. "Bija tāds maziņš, maziņš... brīnums." Kaķis iegādāts pēc sludinājuma avīzē. Kā saka pats Ozols – bija tante, bija daudz kaķu, un viens pa īstam smuks!

Lai arī nonācis īstā mūziķu mēģinājumā jau pašā mazotnē, kaķis tomēr neizrādot īpašu interesi par mūziku. "Viņam drīzāk patīk staigāt pa avīzēm," saka Jānis. "Brīnums varētu būt lielisks žurnālista kaķis!"

Kariņš galvā

Gada vecumu jau pārsniegušais persiešu izcelsmes skaistulis pēdējā laikā esot kļuvis mierīgāks. Jānis teic, ka sākumā nevarējis saprast, kam viņam tādu kaķi, ko pat rokās nevar paņemt? Brīnums plosījies kā traks, bet tagad bērnības izpausmes itin bieži mēdz parādīt vienīgi naktīs, kad saimnieki vēlas pagulēt. Tad tiekot tvarstītas neskaitāmās mākslīgās peles, ko Jānis mēdz nopirkt gandrīz katrreiz, ejot uz zooveikalu pēc kaķu barības. Jaunākais atklājums esot pele, kas neapgāžas.

"Vispār viņš izspēlē galvā veselu kariņu," saimnieks smej. "Paklājs pie durvīm vēlāk parasti ir iestumts stūrī."

Vispār stipri jūtams, ka Ozols un viņa draudzene pret savu kaķi attiecas ar lielu rūpību un reti nav arī veterinārārsta apmeklējumi. Brīnums, piemēram, jau ticis nofrizēts tā, ka spalvas vienubrīd palikušas tikai uz galvas un ķepām. Tas nācis par labu viņa kažokam, lai gan pašam Princim tāda ķēmošanās noteikti šķita absolūti nevietā – nu, kas viņš par sfinksu, lauvu vai, pasarg" die"s, pūdeli?

Diemžēl veterinārārsts apmeklēts arī kaķa aknu slimības dēļ. Joprojām tiek dzertas speciālas zāles un ēsta speciāla barība. Ozols smej, ka vienmēr iet uz vienu un to pašu aptieku un, tā kā viņa kaķim ir diezgan reta slimība, tad arī zāles tiekot pasūtītas speciāli viņam un to pircējs jau tiek atpazīts uzreiz pēc ienākšanas veikalā.

Pārtverot Bekhema piespēles

Par galīgi neveselīgu pilsētnieka dzīvesveidu Brīnums gan nevar sūdzēties, jo Jāņa draudzene ir no Madonas un ik pa laikam visiem trim iznāk aizbraukt uz turienes laukiem. "Viņš gan neslēpj, ka tomēr ir Rīgas kaķis, jo pēc nelielas pastaigas pa dārzu nolemj labāk atrast kādu dīvānu, uz kura pagulēt," Jānis uzjautrinās.

Vislabprātāk runcis gan gulētu vannā, jo tā ieradis darīt Rīgas dzīvoklī. "Viņu var dēvēt par ūdens kaķi," stāsta Jānis. "Slapjums viņam patīk pat ļoti, taču gluži mazgāties gan viņš nav ar mieru. Dakteris teica, lai mēs pamēģinām, jo daži kaķi nemaz tā neprotestējot. Man bija asiņaina visa mugura..."

No ķemmēšanas gan Brīnums neizsprūk, un tāpat viņam nākas arī pasportot, lai nerastos liekā svara problēmas. "Mums ar viņu ir jāspēlējas, jo tāpat jau viņš daudz negrib skraidīt," saka saimnieks. "Viņam pat labāk patīk skatīties televizoru. Turklāt tā, ka viņš nosēžas tieši ekrānam priekšā un neviens cits vairs neko nevar redzēt."

Īpaši runcis esot vērojis pasaules futbola čempionāta spēles un mēģinājis pat pārtvert Deivida Bekhema piespēles! "Viņš kaut kā brīnumainā kārtā redz ekrānā to bumbu," Jānis piebilst.

Tagad atliek vien gaidīt hokeja čempionātu, lai diezgan kaislīgais sporta piekritējs Jānis atkal varētu sūdzēties par Brīnumiņa nešpetnumu, mēģinot patraucēt arī kādam Pīteram Forsbergam.

***

Runcis Brīnums

- Dēvēts arī par Princi un Pluščenko

- Mazliet slimo ar aknu slimību, kas gan nav saistīts ar alkohola lietošanu

- Viena gada vecumā ir diezgan pārliecināts par dzīvi un savu taisnību

- Neiebilst pret ciemiņiem, ja vien viņu dēļ nav jāpucējas un ja viņi neierodas milzīgā barā

- Ir pārliecināts sporta fans, taču tas gan vairāk attiecas uz futbola vai hokeja vērošanu TV ekrānā

- Mēdz likt lietā izdomu, kas parasti parādās naktīs, kad jāizspēlē karš ar mākslīgajām pelēm

***

Jānis Ozols jautā: – Kā tas nākas, ka kaķi, kurus saimnieki baro gandrīz ar jebkādu ēdienu, tik bieži neslimo, cik tie kaķi, kuri tiek ēdināti ar dažādām speciālajām dzīvnieku barībām?

Diennakts veterinārās klīnikas veterinārārsts Ainārs Kokarēvičs atbild: – Tas ir labs un globāls jautājums. Mēģināšu atbildēt no parasta cilvēka, ne speciālista viedokļa. Kaķis, kā zināms, ir gaļēdājs, un 90 procentiem viņa uzturā vajadzētu būt tieši gaļai. Taču tai jābūt svaigai, un vislabākais variants kaķim ir tikko noķerta medījuma apēšana. Tas, protams, nav reāli ikdienas apstākļos, tādēļ cilvēki cenšas dzīvniekam dot svaigu gaļu no saldētavas. Taču kaķis ir ļoti izvēlīgs un labi, ja ēdīs tikai vienreiz atkausētu gaļu.

Tādēļ cilvēki savas ērtības labad ir izdomājuši dažādas ķīmiskas barības, kas var nostāvēt bļodiņā pat nedēļu un nesabojāties. Bet dzīvnieku barības ražošana ir bizness, un noteicošais faktors bieži vien ir tāds, lai šis ēdiens nesabojātos jau otrajā dienā. Tādēļ tam tiek mākslīgi pievienoti konservanti. Kaķim jau neviens neprasa, ko viņš ēdīs. Viņa vietā izlemj saimnieks. Rezultātā pēdējos piecos gados izstrādātas jaunas – nu jau ārstnieciskās – barības, kurām tiek likti klāt medikamenti, kas ārstē dzīvnieku slimības, kuras radušās ķīmiskās barības lietošanas rezultātā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu